of 61441 LinkedIn

LTO wil paal en perk ozb-tarief bedrijven

LTO Nederland wil dat er een regeling komt die gemeenten dwingt de stijging van de ozb-tarieven voor het bedrijfsleven te begrenzen. Volgens een analyse van de koepelorganisatie voor de land- en tuinbouw komt de verhoging van de ozb-tarieven voor het grootste deel ten laste van bedrijven.

LTO Nederland wil dat er een regeling komt die gemeenten dwingt de stijging van de ozb-tarieven voor het bedrijfsleven te begrenzen.

Volgens een analyse van de koepelorganisatie voor de land- en tuinbouw komt de verhoging van de ozb-tarieven voor het grootste deel ten laste van bedrijven. Burgers zouden vaker worden ontzien.

 

Buitengebied

Uit recente cijfers in de Atlas van de lokale lasten 2019 van het Groningse onderzoeksinstituut Coelo blijkt dat veel gemeenten de lasten voor bedrijven laten stijgen. Bij ruim zestig gemeenten stijgen ze ten opzichte van vorig jaar met 6 tot 52,5 procent. Een analyse van LTO van de ozb-tarieven van alle 355 gemeenten maakt duidelijk dat burgers meer worden ontzien. Sinds 2014 kreeg het bedrijfsleven verhoudingsgewijs de grootste stijgingen voor de kiezen: bij 97 procent van de gemeenten namen de verschillen toe. Een agrariër in het buitengebied van Zwolle betaalt volgens LTO bijvoorbeeld ruim 5 keer meer aan ozb dan een burger, voor dezelfde WOZ-waarde aan stenen. Bij 70 procent van de gemeenten ligt die verhouding boven de 3 en bij 97 procent boven de 2.

 

Ingrijpen

‘Onze conclusie is dat gemeenten het bedrijfsleven steeds zwaarder belasten en hun begroting dichten met vooral het geld van ondernemers’, aldus de LTO’ers Taeke Wahle en Hans Koehorst in een ingezonden brief in Nieuwe Oogst.

Volgens LTO Nederland is het de hoogste tijd voor ingrijpen. De organisatie pleit voor de invoering van een micronorm of een landelijke tariefverhouding met een bandbreedte voor gemeentelijk maatwerk. Daarmee moet de afwenteling op het bedrijfsleven worden begrensd.

 

Evenwicht

‘Er is geen sprake meer van een evenredige en evenwichtige stijging van de lastendruk. Gemeenten gebruiken ondernemers ondertussen om de begroting dekkend te krijgen en houden hun burgers buiten schot’, aldus Wahle en Koehorst. ‘Dat is de weg van de minste weerstand en is niet langer houdbaar. Overheid en politiek moeten snel aan de slag en besluiten nemen om de stijging van ozb-lasten in bedwang te houden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd op
Ja van kale kippen kun je niet plukken. Daar lopen er genoeg van rond
Door A. Willemsen op
@Gerrit, hoezo op het gemeentehuis? De Rijksoverheid heft 94% van alle belastingen. Maar omdat dat sluipenderwijs gaat (via btw, loonstrook, energierekening e.d.) valt het niet zo op. Als je daarover wat te klagen hebt dan spreek je de coalitiepartijen daar op aan en als die niet luisteren kun je ze er eens per 4 jaar op afrekenen.
Door Gerrit op
Terecht. Het gaat helemaal nergens meer over. De beste melkkoe staat in het gemeentehuis.
Door D. Burger (financieel adviseur) op
Is het niet de VEH of MKB, dan wel een andere lobbygroep. Nu het LTO dus die de WOZ op de korrel neemt. De boodschap is duidelijk, laat de anderen maar betalen. Dit is aan de gemeenteraad die de tarieven van dit type algemene belastingen elk jaar vaststelt. Het is niet gewenst dat de rijksoverheid hier weer ingrijpt met minima of maxima. Laat de lokale politiek dit bepalen en daar ook verantwoording afleggen aan haar burgers, bedrijven en instellingen.
Door D te N (adviseur) op
ook de uitstoot van bedrijven is fors hoger dan de particulieren daar waar gemeenten zich inspannen om de CO2 te reduceren.
Door Joop (medewerker) op
Bedrijven maken ook meer stuk, of was het u nog niet opgevallen dat je een schokbreker test ondergaat op de meest rechtse weghelft van de weg? Banden van vrachtauto's zijn tot het maximum opgeblazen, vol geladen prima, leeg staat zo'n aanhanger gewoon te stuiteren achter een trekker. En daardoor ontstaat schade. En gemeenten draaien wel op voor de kosten aan herstelwerkzaamheden binnen de gemeentegrenzen. Zo maar een voorbeeldje dat bedrijven wel een grote mond hebben, maar verder lak hebben aan hun omgeving.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners