of 59130 LinkedIn

Lokale lasten gemiddeld 1071 euro

Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Gemiddeld zijn Nederlanders 1071 euro kwijt aan lokale lasten. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

 

Zuid-Holland

Huishoudens met een eigen woning betalen in 2016 gemiddeld 1286 euro aan lokale belastingen. Het grootste deel hiervan gaat naar de gemeente (743 euro) de rest naar het waterschap (321 euro) en de provincie (222 euro). In Zuid-Holland betalen woningbezitters hoge decentrale lasten. In veel gemeenten in deze provincie zijn de gemeentelijke belastingen hoog en daarnaast heft deze provincie veel opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

 

Huurders
Huurders betalen gemiddeld 856 euro. Hiervan gaat 386 euro naar de gemeente, 248 euro naar het waterschap en 222 euro naar de provincie. Huurders betalen het meest in Midden-Delfland (1.263 euro), Wassenaar (1.237 euro) en PijnackerNootdorp (1.220 euro). Voor wat betreft de gemeentelijke lasten zijn het Nijmegen, Nederweert en Westerveld die de top drie vormen.  Het goedkoopst wonen huurders in Nederweert (556 euro), Waalre (576 euro) en Leudal (542 euro). Over het algemeen zijn huurders on onder de grote rivieren goedkoper uit dan die meer noordelijk.


Waterschappen
De lasten voor woningeigenaren in Noord-Brabant, Limburg, op de Veluwe en in de Achterhoek zijn relatief laag. In Noord-Brabant en Limburg komt dit door de naar verhouding lage provinciale- en waterschapsheffingen. Op de Veluwe zijn juist de gemeentelijke lasten laag. Het is voor het eerst dat in beeld wordt gebracht welke bedragen Nederlanders in totaal betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Dat was in het verleden niet goed mogelijk door de ingewikkelde tariefstructuren van waterschappen.

 

Voor een overzicht per gemeente van de lasten voor woningbezitters, klik hier
Voor een overzicht per gemeente van de lasten voor huurders, klik hier.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Zou het niet eens een goed idee zijn om deze berekeningen ook los te laten op de rijksbelastingen. Ik ben erg benieuwd hoe die verhoudingen liggen en de lasten die wij aan het rijk betalen voor bv inkomstenbelasting etc. Deze zijn heel erg veel hoger dan de lasten aan de gemeente. We horen daar nooit van een onderzoekje en dat zou eigenlijk veel interessanter zijn dan het relatief lage bedrag wat aan lokale lasten wordt betaald. Waarom zo sterk focussen op lokale lasten en nooit op rijksbelastingen?.