of 59345 LinkedIn

Lichte stijging kosten taxaties WOZ

De taxatie van woningen en bedrijfspanden kostte in 2017 ongeveer 153 miljoen euro per jaar. Dat is 4 miljoen euro meer dan in 2016. Dat blijkt uit de benchmark WOZ-kosten 2016-2017 van de Waarderingskamer

De taxatie van woningen en bedrijfspanden kostte in 2017 ongeveer 153 miljoen euro per jaar. Dat is 4 miljoen euro meer dan in 2016.

Dat blijkt uit de benchmark WOZ-kosten 2016-2017 van de Waarderingskamer. Uit de cijfers over 2017 blijkt dat landelijk aan de WOZ-uitvoering ongeveer 153 miljoen wordt uitgegeven. In 2016 was er sprake van totale WOZ-kosten rondom de 149 miljoen euro. Het verschil in kosten hangt volgens de Waarderingskamer samen met een combinatie van iets hogere kosten per object (toename is kleiner dan inflatie) en een toename van het aantal objecten.

 

Efficiënter

De totaalkosten komen overeen met gemiddeld circa 17,30 euro per WOZ-object en daarmee per taxatie. Qua optimalisering van de efficiency, blijkt er sinds 2000 een flinke slag gemaakt. In de jaren rond 2000 werd elk jaar meer dan 190 miljoen euro uitgegeven aan de WOZ-werkzaamheden en gemiddeld 23 euro per object.

 

Belastingopbrengsten

De kosten van de uitvoering van de Wet WOZ worden gedragen door gemeenten, waterschappen en het rijk. De WOZ-kosten kunnen worden vergeleken met de geschatte directe belastingopbrengsten op basis van de WOZ-waarden van bijna 10,5 miljard euro.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Toch is een bedrag per bewoner de meest simpele, eerlijke en meest efficiënte oplossing als vergoeding voor de publieke diensten. Geef huurders (die in directe zin geen OZB betalen) desnoods als compensatie een huurverlaging. Fiscale heffingen op eigen woningen door het Rijk maken deze woningen onnodig alleen maar duurder. Die heffingen kunnen derhalve beter worden afgeschaft. Bovendien is daar op alle fronten al belasting over betaald (loonheffing, inkomstenbelasting, btw e.d.).
Voordelen: ambtelijke kosten bij gemeenten gaan drastisch omlaag, totale besparing op taxatiekosten woningen. Huren kunnen omlaag, evenals de fiscale kosten op woningen. Tevens vereenvoudiging belastingtelsel. Huurders blij, kopers blij, gemeenten blij en het Rijk (blij?).
Door Guillot (Adviseur) op
De wereld is in handen van dwazen.

En dat geldt met name als het over de Wet WOZ gaat. De wet WOZ gaat over de waardebepaling en-vasstelling van alle onroerende zaken in Nederland.

De wet WOZ gaat niet over de tarieven van de OZB, niet over de tarieven van box 1 of box 3, niet over de tarieven van de erfbelasting.

En de grootste kul is dat het via de oppervlaktemaatstaf allemaal objectiever is. Juist die methode was zeer primitief en zorgde voor grote ongelijkheden in wat er betaald moest worden.

Een vast bedrag per inwoners is natuurlijk eenvoudiger. De watersysteemheffing-ingezettenen is een vastbedrag per huishouden. Ook weer geklaag.

Margaret Thatcher viel over het idee dat zijn de property-tax wilde inruilen voor een vast bedrag per inwoner.Door Joop van Dieren op
Jammer dat er zo gemopperd wordt op de inhoud van dit artikel. De kosten van alle WOZ-activiteiten (wat veel meer is dan taxeren alleen) zijn in de afgelopen decennia alleen maar gedaald, terwijl de kwaliteit aanmerkelijk is verbeterd. Ik heb zelf in de jaren '70 en '80 gewerkt met de oppervlaktegrondslag en het was een ramp. Het zou ook zonde zijn van alle investeringen die in de afgelopen jaren door gemeenten zijn gedaan. Niet doen dus.
Door Spijker op
@Ray. Misschien ga je het eens snappen als jezelf aan de beurt bent.
Door Ray op
Wat een verschrikkelijke domme opmerkingen in de reacties. Dat zijn mensen die er geen verstand van hebben maar alleen aan hun eigen geld denken. Meneer heeft een vakantiehuisje en het tarief gaat 42% omhoog? Als je het niet kan betalen moet je ook geen 2e huisje nemen. De wozwaarde is een maatstaf die prima werkt voor alle belastingen. Maar je hebt altijd mensen die zeuren of het simpelweg niet snappen!
Door Spijker (n.v.t.) op
Noem een tariefsverhoging van 42% maar een lichte stijging van de kosten, vooral als een pand ook nog eens onder Box 3 valt.
Woz-taxatiekosten is overigens weggegooid geld. Het kan allemaal veel eenvoudiger via het heffen van een bedrag per inwoner voor het gebruik van publieke voorzieningen. Simply the best!
Door Jan op
Stap (via wetswjziging) ocer op denoppervlaktemaatstaf en je bent van al die jaarlijks terugkerende taxatiekosten en kosten van bezwaren af. Kweste van eenmalig aan de hand van bouwvergunningen, luchtfoto's, kadaster en eventueel bezichtiging de oppervlaktes bepalen. Verder alleen de wijzigingen bijhouden. Is ook veel objectiever.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners