Advertentie
financiën / Nieuws

Leefbaar Rotterdam wil geen politieke munt slaan uit Kuip

Leefbaar Rotterdam heeft een sleutelpositie bij het bepalen of er een nieuwe Kuip moet komen of niet.

09 juli 2013

Leefbaar Rotterdam wil geen politieke munt slaan uit de plotselinge sleutelrol die de partij speelt bij de keuze voor een nieuwe Kuip.

Garantstelling
De gemeenteraadsfractie kan als enige komende donderdag de doorslag geven bij de garantstelling van 165 miljoen euro voor de bouw van Het Nieuwe Stadion, zoals het plan voor het nieuwe onderkomen van Feyenoord heet. 

Geen partijpolitiek
Wat dat oordeel is, staat nog niet vast. Maandagavond vergaderden de 14 raadsleden, zonder tot een gezamenlijk besluit te komen. Woensdagavond zet Leefbaar de beraadslagingen voort. ,,Het kan nog alle kanten op'', zegt fractievoorzitter Ronald Schneider. ,,Maar partijpolitiek speelt geen rol.''

Toekomst van de stad 

Schneider zegt dat de besluitvorming over het stadionplan de problemen met de huidige coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA overstijgt. ,,Dit besluit bepaalt mede de toekomst van de stad in de komende 30, 40 jaar. Dat is belangrijker dan politiek gekissebis."

Red de Kuip
Leefbaar heeft zich tot dusver niet uitgelaten over het plan voor het nieuwe stadion in Rotterdam-Zuid. Wel heeft de partij belangstelling getoond voor alternatieven, zoals renovatie en het plan 'Red de Kuip'. ,,We hebben steeds gezegd dat we het hele speelveld willen overzien, zowel nieuwbouw als renovatie'', zegt Schneider. ,,Nu we alle plannen kennen, wordt het tijd om de balans op te maken.''

Niet speculeren
De fractievoorzitter zegt niet te willen speculeren op de uitkomst van de onderlinge beraadslagingen. Maandagavond heeft hij zijn fractiegenoten op de hoogte gebracht van alle doorrekeningen en 'second opinions' rond het nieuwbouwplan. In zijn fractie leven zowel voors als tegens. ,,We hebben door de opstelling van D66 opeens een zware verantwoordelijkheid gekregen'', erkent Schneider. ,,Andere partijen, Feyenoordsupporters en voor- en tegenstanders oefenen druk op ons uit. Dat vind ik trouwens begrijpelijk, want een stadion voor Feyenoord maakt veel emoties los en brengt veel mensen in beweging.''

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Leefbaar Rotterdam is gewend van de zijlijn (vooral afkeurend en populair) commentaar te leveren; nu wordt visie, verantwoordelijkheid en daadkracht gevraagd. Ben benieuwd wat daaruit komt.
Insider / ...
Zonder een nieuwe kuip op een andere locatie dan de huidige komen er geen interlands meer naar R'dam. Dat is R''dam echt tot een dorp verworden in vergelijking met Amsterdam
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ik kan mij toch echt niet voorstellen dat de toekomst van een stad als Rotterdam afhangt van het voetbalspelletje. Het voetbal is - voorwaar - een deeltje economie, maar echt niet spelbepalend. Dan zou de Stad Rotterdam te zwak zijn om econiomische te bestaan.
Kritikus / Geen Hagenees
FC Feijenoord is een commerciele club, waar spelers en trainers miljoenen verdienen. Een nieuw stadion is prima, zolang ze het zelf betalen (eventueel met sponsorhulp van het bedrijfsleven). De gemeenschap hoeft niet voor de nieuwbouw op te draaien. Zorgen dat de wedstrijden ordentelijk kunnen verlopen, bv. door inzet politie, kost al meer dan genoeg.
SFeyenoord / supporter
Leefbaar moet wel gek zijn als ze tegen de wens van het meerendeel van het Legioen. Het Legioen wilt gewoon dat Feyenoord weer kampioen zal worden, dat gaat alleen met een nieuw stadion lukken. Als ze tegen HNS stemmen zijn ze een hoop Leefbaar kiezers kwijt. Dus ga er vanuit dat ze voor HNS stemmen. Echte Feyenoorders lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid!
Feyenoordmoetvooruit!
Volgens mij heeft Leefbaar Rotterdam niet zo goed naar de second opinions gekeken! De renovatievariant zal rode cijfers schrijven en is het weggegooid geld. Waarom? Simpelweg omdat je dan over 20-30 jaar toch een nieuw stadion moet bouwen, omdat de Kuip dan echt op is!Dit is weer een sterk staaltje bulldozerpolitiek! Dit is nu het moment om te bouwen! Kosten zijn laag, minder files en Feyenoord? Volker Wessels (de bouwer) hebben afgesproken om werklozen uit Rotterdam-Zuid mee te laten werken.

Rotterdam durft! was jarenlang de slogan van de stad. Nou dus niet! Nu maar hopen dat er toch nog een aantal dissidenten bij LR zitten....
Ton van der Mark / adm.medewerker
We gaan in maart stemmen
Advertentie