Advertentie
financiën / Nieuws

Lage rente ook problematisch in nieuw pensioenstelsel

Er komt een nieuw pensioenstelsel, maar ook daarin zal de lage rente voor problemen zorgen. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt dat een blijvend lage rente zorgt voor lage rendementen bij pensioenfondsen en dat met name jongeren daarvan de dupe zullen zijn.

27 augustus 2020
Pensioen-leeftijd-shutterstock-577350913.jpg

Er komt een nieuw pensioenstelsel, maar ook daarin zal de lage rente voor problemen zorgen. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt dat een blijvend lage rente zorgt voor lage rendementen bij pensioenfondsen en dat met name jongeren daarvan de dupe zullen zijn.

Ouderen hebben een groot deel van hun pensioenvermogen al opgebouwd, maar jongeren moeten daar nog mee beginnen. Bij blijvend lage marktrente zullen zij langer te maken hebben met de lagere rendementen van pensioenfondsen.

 

Minder mogelijkheden

Jongeren kunnen twee dingen doen als reactie op het lage rendement: meer sparen, of minder uitgeven na pensionering. ‘Enerzijds zou je meer moeten sparen om niet te veel pensioen in te leveren’, schrijft het CPB. ‘Anderzijds maakt een lager rendement het minder aantrekkelijk om te sparen voor de toekomst.’ Deze effecten wijzen dezelfde richting op: ‘lage rendementen betekenen dat de bestedingsmogelijkheden afnemen’.

 

Minder effect

Op een andere manier zal de lage rente in het nieuwe stelsel wel minder effect hebben. De rekenrente, waarmee pensioenfondsen berekenen hoeveel geld ze moeten hebben om toekomstige pensioenen uit te betalen, wordt afgeschaft. De lage marktrente heeft veel invloed op deze rekensom en daarom hebben pensioenfondsen het in dit stelsel moeilijk - voor ABP betekent het dat het fonds momenteel 85,1 procent van het benodigde geld heeft. Maar ook in het nieuwe pensioenstelsel zorgt de lage rente ervoor dat het vermogen van een pensioenfonds minder snel groeit.  

 

Blijven leren

De lagere financiële rendementen maken het aantrekkelijker om in menselijk kapitaal te investeren. Bijvoorbeeld cursussen waardoor een werknemer aantrekkelijker wordt voor werkgevers en beter kan verdienen – en dus meer pensioen kan opbouwen. ‘Ook draagt versterking van het menselijk kapitaal bij aan de mogelijkheid om risico’s op te vangen en desgewenst langer door te werken.’

 

Coronacrisis

‘Het effect van de coronacrisis op de rendementen is ongewis’, erkent het CPB. ‘In normale tijden is het al moeilijk om een goede voorspelling te doen voor het toekomstig rendement. Daar komt nu het effect van de coronacrisis bovenop.’ De risico’s nemen toe, de overheidsschulden nemen toe en rentes kunnen oplopen. Maar als mensen meer gaan sparen en bedrijven investeringen uitstellen, kan de rente nog verder dalen. ‘Al met al is de toekomst nog onzekerder geworden.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Fijn het die Euro en die Europese Centrale bank.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
leren is prima voor inzetbaarheid, echter is geen oplossing voor de gehele doelgroep. Er zijn niet voldoende banen te vergeven om meer te verdienen
Bart / zzp bij overheid
Het casino pensioen. wel de lasten, niet de lusten dreigt nog rampzaliger uit te pakken voor de werkende generaties. Terwijl het afschaffen van de wettelijke omslagpremie nog altijd niet gecompenseerd is. Dat kost circa 60 mrd. Hoezo pensioenakkoord?



‘...desgewenst langer door te werken.’ laat dat woordje 'desgewenst' rustig weg gerust: zich geen pensioen kunnen veroorloven, omdat het eenvoudig te weinig is om vanaf 2050 met pensioen te kunnen met je 70ste, na gemiddeld 45 jaar werken.
H. Wiersma / gepens.
Het CPB geeft er blijk van geen bal verstand te hebben van de beleggingsmogelijkheden die de Pensioenfondsen al jaren hebben. Beleggen in obligaties is voor deze fondsen al jaren niet meer interessant en out of the box. Wat wel waar is is dat de Staat der Nederlanden met zijn landenschuld van ca. 400 miljard euro als jaren de grootste spekkoper is van de huidige 'gekunstelde' rentesituatie. De gepensioneerden (pensioenachterstand van ca. 20%) zijn vooral de dupe van dit beleid.
Advertentie