of 64740 LinkedIn

Kwart gemeenten weigert kosten medicijnafval

Meer dan een kwart van de gemeenten weigert nog altijd apothekers te vergoeden voor het door hen vrijwillig ingezamelde medicijnafval. Vooral het zuiden blijft achter. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van apothekersorganisatie KNMP waarover Binnenlands Bestuur beschikt.

Meer dan een kwart van de gemeenten weigert nog altijd apothekers te vergoeden voor het door hen vrijwillig ingezamelde medicijnafval. Vooral het zuiden blijft achter. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van apothekersorganisatie KNMP waarover Binnenlands Bestuur beschikt. 

Klein chemisch afval

‘Kennelijk zien die gemeenten de ingezamelde medicijnen nog altijd als bedrijfsafval’, zegt KNMP- voorzitter Gerben Klein Nulent. ‘Terwijl het hier om klein chemisch afval gaat dat afkomstig is van consumenten. Staatssecretaris Dijksma, gesteund door een Kamermeerderheid, heeft zich er vorig jaar zomer ondubbelzinnig over uitgesproken dat de inzameling hiervan een gemeentelijke taak is.’


Enige verbetering
Bij een eerdere meting, zomer 2016, bleef 45 procent van de gemeenten nog in gebreke. Nu is dat 26 procent: zo’n negentig gemeenten. ‘Ik constateer dus enige verbetering,’ zegt Klein Nulent, ‘maar er zijn nog steeds veel te veel gemeenten die apothekers niet compenseren.’ Daarmee neemt de kans volgens hem toe dat apothekers de kosten voor inzameling (enkele duizenden euro’s per apotheek per jaar) niet meer voor hun rekening willen nemen en stoppen met inzamelen. Dan dreigt veel meer medicijnafval via illegale dump door burgers in het oppervlaktewater te belanden.

Zuiden laat het afweten
Opvallend is dat vooral het zuiden het laat afweten. Van de G32 vergoeden alleen Eindhoven en Maastricht de apothekers in hun gemeente niet. In beide steden gaat het volgens Klein Nulent om een jaarlijks bedrag van enkele tienduizenden euro’s. ‘In Limburg laat ruim 70 procent van de gemeenten het afweten. Ook in Zeeland met al z’n oppervlaktewater is ondanks intensief overleg nog geen enkele concrete vooruitgang geboekt.’ Meer dan de helft van de Zeeuws gemeenten (56 procent) vergoedt de apothekers de gemaakte kosten niet.


Weinig urgentie
De KNMP heeft de kwestie een jaar geleden ook aangekaart bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Klein Nulent bespeurde er weinig urgentie om de zaak aan te pakken. ‘De VNG vindt het een zaak voor de individuele gemeenten.’ Volgende week woensdag staat het onderwerp wederom op de agenda van een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. In een reactie laat de gemeente Eindhoven weten nog in overleg te zijn met apothekers en andere betrokken partijen. ‘Binnen een paar weken verwachten we helderheid. Dan komen we met een standpunt naar buiten.’    

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Manu (beleidsadviseur) op
Ik vind het vreemd dat meteen geconstateerd wordt dat, als de apothekers het niet inzamelen, de medicijnen dan illegaal worden gedumpt. Je kunt ze doorgaans ook gewoon bij het milieupark afgeven. Als daadwerkelijk en groot deel van de medicijnen kan worden verbrand via het restafval, is het misschien zinvoller om te eisen dat de fabrikant dat op de verpakking moet aangeven. Dat voorkomt dan in de basis al onnodige kosten van gescheiden inzamelen. Hoe gaat dat trouwens nu bij de apotheken die de kosten wel vergoed krijgen? Hebben ze één afvalbak voor ingeleverde medicijnen en één afvalbak voor onverkoopbare medicijnen die ze zelf weggooien? Hoe moet je daar toezicht op houden?
Door Jan (beleid) op
@Door
Naar milieupark: zeker kan dat als particulier. Het garagebedrijf echter niet...! Daar gaat het nou net over: bedrijfsafval of niet.
Verbranden: het grootste deel van de medicijnen kan probleemloos de oven in. Blijft niets over.
@Jos: waarom zou de gemeente (en daarmee overigens de burger via de afvalstoffenheffing) dit moeten betalen? Alle soorten bedrijven moeten voor afvoer van hun afval zorgen. Voor een apotheker zijn oude of overtollige medicijnen (bedrijfs-)afval.
@Henk: niet gebruikte medicijnen opnieuw verstrekken wordt ook naar gekeken. maar de apothekers zitten daar zelf om verschillende redenen niet om te springen.
De batterijeninzameling wordt geregeld (en betaald!) door een organisatie vanuit de branche: Stibat.
Door Jos (Beleidsmedewerker) op
Als apotheken hun verantwoording nemen om medicijnen in te zamelen en te anonimiseren dan is het niet teveel gevraagd om de gemeenten de afvoer te laten regelen.. Apotheken fungeren immers als vooruitgeschoven post van de milieustraat. Het milieu vaart er wel bij!
Door Henk Donkers op
Is het niet erg zonde om goede niet gebruikte medicijnen als afval te behandelen?
Het lijkt mij dat nog verzegelde en gesealde medicijnen prima kunnen worden hergebruikt voor derde wereldlanden waar geen geld is voor medicijnen en voor rampgebieden.
En ik maak me sterk dat dat nu ook al gebeurt en dat apothekers de bruikbare teruggebrachte medicijnen helemaal niet afvoert maar gewoon (tegen betaling waarschijnlijk) doorvoert naar een tweede gebruik.

Daarbij, ik lever ook wel eens batterijen in bij een witgoedwinkel of een supermarkt. Is een service van de zaak waarvoor de gemeente echt geen vergoeding geeft.
Door p op
@Jan, afgewerkte olie kan ik als burger toch echt kwijt bij de milieu straat. Misschien de apotheek overslaan en medicijnen ook naar de milieu straat brengen?

@Jan, overigens weet je zeker dat er niks overblijft bij verbranden...
Door Jan (beleidsmedewerker) op
Preek voor eigen parochie van deze heer. Is wel degelijk bedrijfsafval! Of zullen we bijvoorbeeld de afgewerkte olie bij garagebedrijven ook maar gratis laten ophalen door de gemeenten? Dat is voor een groot deel afkomstig van consumenten dus kca???
Veel gemeenten zamelen medicijnen nu op vrijwillige basis in bij apotheken om te voorkomen dat het verkeerd terecht komt. Het merendeel zou overigens gewoon in de minicontainer (kliko) mogen. Wordt het verbrand. Alleen bepaalde medicijnen, bv radioactieve, hebben een speciale behandeling nodig.
Gemeenten laten het afweten? Het
Door Piet Westland op
Doen we het toch gewoon in de kliko ?