of 59250 LinkedIn

Kritische rekenkamer was ‘relatief duur’

Arnhem schrapte voorjaar 2014 bijna de helft van haar rekenkamerbudget. Nee, het was geen politieke afrekening na een kritisch rekenkamerrapport over ontbrekend toezicht op wooncorporaties, verzekert wethouder Martijn Leisink (financiën, D66).

Arnhem schrapte voorjaar 2014 bijna de helft van haar rekenkamerbudget. Volgens de een was het een politieke afrekening na een kritisch rapport, volgens de ander omdat de rekenkamer 'relatief duur' was.

Bijzonder slecht
Eén opmerking in het rekenkamerrapport Grip op wonen in 2013 over het gemeentelijk toezicht op woningcorporaties viel volgens rekenkamervoorzitter Moniek Pieters bij de politiek - lees de veranwoordelijk SP-wethouder - 'bijzonder slecht.'.

 

Meer dan het dubbele

Wethouder Martijn Leisink (financiën, D66) gooit het over een andere boeg: de kosten. Een gemeentelijke rekenkamer kost blijkens het uit 2013 stammende rapport ‘De staat van de rekenkamer’ om precies te zijn 1,08 euro per inwoner. ‘Pas je die formule op Arnhem toe’, zegt hij, ‘dan kom je uit op 160.000 euro. Dat is ruim een halve ton minder dan onze rekenkamer had.’ Ander argument: ‘Een gemiddeld onderzoek kost 53.000 euro. Bij ons was dat meer dan het dubbele: 114.000 euro. Dat zou nog te verantwoorden zijn als de adviezen dan ook veel meer toegevoegde waarde hadden. Maar ze waren vrijwel allemaal op het moment van verschijning van het rapport in ons beleid al staande praktijk.’

Onverstandig
Terechte kritiek? NVRR-voorzitter De Ridder noemt het ‘onverstandig’ wanneer  gemeenten een norm voor de rekenkamer ontlenen aan het aantal inwoners. Dat houdt volgens hem te weinig rekening met verschillen tussen gemeenten. De Ridder: ‘Het is juister om het budget van de rekenkamer vast te stellen als percentage van de gemeentebegroting.’  

Uitdaging
Een onderzoek van bureau Partners + Pröpper bracht onlangs naar voren dat de Arnhemse rekenkamer zich met kortlopend onderzoek meer op de actualiteit moet richten. Deze maand begint een raadscommissie met een studie naar de concrete invulling van dat plan. ‘Ik hoop dat de professionaliteit die wij hebben opgebouwd behouden blijft’, zegt rekenkamervoorzitter Moniek Pieters. ‘Stel je voor dat je inderdaad dichter op de politieke actualiteit gaat zitten. Het beleid is dan vaak nog niet uitgevoerd, de gegevens zijn niet solide. Hoe kun je daar als rekenkamer iets over zeggen? Dat wordt een hele uitdaging.’

Lees de gehele reconstructie van de bezuinigingen op de Arnhemse rekenkamer deze week in BB13. (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof op
Benieuwd wat de Arnhemse Gemeenteraad van deze wethouder Financiën vindt. Om te beginnen kan de man al niet lezen. De NVRR stelt nl. "De verschillen tussen gemeenten zijn aanzienlijk: er wordt tussen de € 0,- en € 6,54 per inwoner aan de rekenkamerfunctie besteed. Dat is gemiddeld € 1,08 per inwoner." Leisink kan dus óók niet rekenen, en dat voor een wethouder Financiën.
Die wordt vást nog wel ergens burgemeester.
Door Frits van Vugt (adviseur/onderzoeker openbaar bestuur en sociaal domein) op
Ik hoop niet dat het waar is: dat een onderzoek van de Arnhemse rekenkamer gemiddeld meer dan een ton kost(te). Ook het gemiddelde bedrag voor een gemidd. onderzoek elders klopt vlg mij niet: 53.000 euro. Waar heeft weth. Leusink dat vandaan?

Ik heb veel rekenkameronderzoek gedaan, en een relatief klein onderzoek (quick scan) koste niet meer dan 5.000 euro. Een zwaarder onderzoek tussen de 10 en 15.000. Alleen de (dure ) onderzoekbureaus als Twijnstra Gudde, Berenschot en BMC willen nog wel eens met prijzen komen van boven de 25.000 euro.

Ik vind overigens dat rekenkamers te makkelijk dure bureaus in de arm nemen ipv zelf deugdelijk onderzoek te doen.
Door Hendrik op
Tjonge, dat een wethouder zo'n mening weergeeft over een rekenkamer die ook hem moet narekenen. Onverstandig.

Dat de raad (en zeker niet alleen de coalitie) een mening heeft: dat is het recht van de raad. Maar een wethouder vragen om een mening over de rekenkamer komt overeen met de vraag aan een kalkoen wat hij gaat doen met de kerst.
Door Els Boers (auteur/adviseur) op
Nu zijn er gemeenteraden die heel weinig besteden aan een rekenkamer of rekenkamercommissie, maar om er nu zo'n groot budget aan te besteden? Een rekenkamer is geen doel op zich, waar het soms wel op lijkt. Een rekenkamer is een middel waarbij gekeken wordt naar doelmatigheid en doeltreffendheid, maar zeker ook naar integriteit. Als je daar naar kijkt is het wezenlijk om allereerst ook naar het eigen handelen te kijken en dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Blaas het allemaal niet zo op, want dan wordt het een luchtballon. Houd de kern van waar het allemaal voor bedoeld is in de gaten! Het is een prachtig instrument maar dan wel in verhouding tot het geheel.