of 59123 LinkedIn

Korting pensioen ambtenaren dreigt

Het korten van de pensioenen van ambtenaren wordt steeds waarschijnlijker. Ambtenarenpensioenfonds ABP zegt er rekening mee te houden dat de dekkingsgraad van het fonds onder de kritische 90 procent is gezakt.
24 reacties

Het korten van de pensioenen van ambtenaren wordt steeds waarschijnlijker. Ambtenarenpensioenfonds ABP zegt er rekening mee te houden dat de dekkingsgraad van het fonds onder de kritische 90 procent is gezakt.

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool deed de waarschuwing van het wegzakken van de dekkingsgraad vandaag in een interview met De Telegraaf.

 

Cruciale grens

De 90 procent geldt als een cruciale grens. De meeste fondsen gaan in de buurt van die grens over tot korten op de pensioenen. Dat doen ze om ervoor te zorgen dat er voldoende middelen overblijven om de pensioenen te kunnen uitkeren. Waar de grens bij het ABP precies ligt, wil het fonds niet zeggen.

In januari was de dekkingsgraad was al gezakt van 97,2 in december naar 91,2 procent. Uit berekeningen van RTLZ  bleek dat de dekkingsgraad halverwege februari was gezakt naar 87 procent. Officieel wordt de dekkingsgraad van februari pas volgende week bekendgemaakt, maar Wotmann-Kool gaf nu dus al een waarschuwing af. Als oorzaak geldt de aanhoudende daling van de beurskoersen en de lage rekenrente. Van De Nederlandsche Bank moet de dekkingsgraad minimaal op 104 procent liggen. Op de langere termijn moeten de fondsen voor de zekerheid zelfs naar 125 procent groeien.

 

Niet bang

Of er daadwerkelijk wordt gekort, is afhankelijk van hoe de beurs en de rente zich verder ontwikkelen. Een definitieve beslissing daarover valt eind van dit jaar. Verbetert de situatie niet voor die tijd, dan is er waarschijnlijk geen ontkomen aan. In het interview met De Telegraaf zegt de ABP-voorzitster oveigens dat mensen niet bang hoeven te zijn dat ze hun inleg niet terugkrijgen. Deelname aan een pensioenfonds blijft volgens haar rendabel. In het scenario met een gemiddelde groei krijgen dertigers nog vier keer hun inleg terug en in een somber scenario, waarbij de pensioenen levenslang niet meer kunnen worden geïndexeerd, nog altijd twee keer de inleg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Ik neem dat dat nu de rente nog verder is verlaagd de sukkels bij het abp in elk geval een goed alternatief hebben gekozen voor onze uitstaande spaargelden.........
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Massaal proces tegen de staat aanspannen dat het gestolen geld terug komt en de bezem door het bestuur ABP . Tevens onze bondscoach afgezanten eens tegen het licht houden deze lopen ook aan de hand van het corrupte bestuur mee . en afschaffing van die idiote reken rente . daar bij meeste mensen gaan dood voor 65 of net daarna wat een gelul van we worden allemaal 80 en ouder
Door Peter den Braber (HRO adviseur) op
Ik vind het vreemd dat er kortzichtig gereageerd wordt door de politiek en het ABP. Qua volumebedrag is het te beleggen vermogen van het ABP in de afgelopen paar jaar met meer dan 100 miljoen euro gestegen. Hun potje groeit jaarlijks, terwijl er tegelijkertijd met een armzalig standpunt van 'rekenrente' wordt geschermd om te korten op pensioenen of de premie te verhogen.

Die vlieger gaat niet op als je naar de feiten kijkt. Rekenrente alleen betekent niet dat elke deelnemer 150 jaar oud wordt.
Het zou beter zijn om niet elk jaar in de stress te schieten als de rente lager wordt, maar te kijken naar het feitelijk beschikbare te beleggen vermogen in relatie tot actuariële levensverwachtingstabellen.

En wellicht eens kijken naar je beleggingsstrategie ;-)
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Wanbeleid -> kotsneigingen als ik al denk aan welke "suits" dit weer omlijsten met woorden en daarna comfortabel met een veel te riant salaris en toekomstig ongetwijfeld vette bonus en pensioenregeling, in hun vette bak naar huis rijden. Onbegrijpelijk dat er nog steeds niet stevig wordt ingegrepen!
Door beleidsadviseur op
Ik ben voorstander van onmiddelijk uitkeren aan de eigenaren. Laten we het abp stoppen en geef iedereen zijn inleg terug. Klaar, over en voor altijd uit!
Door Peter op
Wat een verstandige reacties allemaal. Natuurlijk. Logisch toch dat de ambtenaren in Brussel en de asielzoekers gezorgd hebben voor een lage rekenrente en wereldwijd tegenvallende beurskoersen. Gek dat ik daar zelf niet op kon komen.
Door Manager op
Welke partij heeft het lef om op staan om dit schandaal en mafia praktijken te gaan voorkomen? Geen enkele vrees ik. Dan resteert slecht een claim via de rechter en aan aanklacht bij de politie. Welke bond pakt deze handschoen op? er zijn 2,8 miljoen abp gedupeerden!,,,,,
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op 7 maart 2016 08:59 We moeten immers al-le-maal inleveren dankzij de eurofielen in Brussel.== Alleen deze zin is voor de mensen echt relevant. Als voormalig werknemer in het vrije bedrijf gedurende een reeks van jaren gevolgd door een ambtelijk bestaan, heb ik 2 kanten mogen bekijken. Als ontslagbescherming als groot goed wordt gezien, dan weet u niet hoeveel ambtenaren er zijn weggepest. De vergelijking met zelfstandigen gaat niet op. Als ik mijn eigen fiets moest inzetten om op het werk te komen dan reed de zelfstandige met een auto van de zaak. Dat de ambtenaar wordt betaald door de belastingbetaler (w.o. hijzelf) is een oude verjaardagsmop om tweespalt te brengen. Niet alles is wat het lijkt. Overigens werd in een recent verleden ons pensioen ook gekort en ik kan me niet herinneren dat de dekkingsgraad toen onder de 90% zat. We worden grovelijk belazerd zoals u stelt door de eurofielen maar ook bijv. door de asielmaffia. Europa betaalt minimaal 3 miljard aan Turkije terwijl er meer Turken in Europa wonen dan aan de Bosporus; men eist meer geld, versnelde toetreding tot de EU en volledig visumvrij reizen. Tijd dat wij eens gaan eisen en de miskeepers voor het gerecht brengen.
Door Jan (zelfstandig) op
Voor de meeste ambtenaren is door de werkgever het pensioen betaald, Verder worden veel Ambtenaren 100 of ouder. Hier is geen rekening met gehouden. Rente voorlopig laag , ja dit gaat de gepensioneerde geld kosten.
Vervelend maar zo gaat dit in N.L. .Later volgt de A.O.W.
Door Dirk (gepensioneerd) op
De staat krijgt nu geld toe op een lening. Het ideale moment om een lening (met geld toe) beschikbaar te stellen aan het ABP als "goedmakertje" voor het verleden.