of 60715 LinkedIn

Korten pensioenen 2020 stuk waarschijnlijker

De kans dat ABP vroeger dan verwacht de pensioenen moet korten is flink toegenomen, blijkt uit een somber nieuw kwartaalbericht van het ambtenarenpensioenfonds. Nieuwe regels en een lagere rekenrente zijn de voornaamste kwelgeesten.

De kans dat ABP vroeger dan verwacht de pensioenen moet korten is flink toegenomen, blijkt uit een somber nieuw kwartaalbericht van het ambtenarenpensioenfonds. Nieuwe regels en een lagere rekenrente zijn de voornaamste kwelgeesten.

Verlaging in 2020

Voorheen was er een kleine kans op korting in 2020 en een reële kans op korting in 2021. De kans op korting in 2020 is een stuk groter geworden dankzij nieuwe regelgeving. Als gevolg van het advies van de commissie van Jeroen Dijsselbloem is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad op dit moment) voor ABP verhoogd van 88 naar 95 procent. ABP zit nu op 95,3 procent. Zakt dat eind 2019 onder de 95 procent dan moet er in 2020 gekort worden op de pensioenen.


Verslechterd vooruitzicht

De lage dekkingsgraad van ABP in het tweede kwartaal komt met name dankzij een wederom lage rekenrente. Pensioenfondsen proberen in te schatten of ze in de toekomst voldoende geld hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Een lagere rente verslechtert dat vooruitzicht, want het betekent dat het vermogen langzamer groeit en een fonds meer in kas moet hebben om alles te betalen. Dus hoewel het vermogen van ABP in het tweede kwartaal (dankzij een rendement van 2,5 procent) toenam van 431 naar 442 miljard euro, moet het fonds dankzij de dalende rekenrente niet 436 maar 464 miljard euro in kas hebben.

 

Verlaging in 2021

Ook de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden) kan een reden zijn om te verlagen als die vijf jaar onder de kritische grens blijft. Die grens was 104,2 procent, maar de commissie verlaagde die naar 100 procent. In feite betekent dat een kleinere kans op korting en een lagere korting. De beleidsdekkingsgraad van ABP daalde in het tweede kwartaal van 102,4 procent naar 100,6 procent. Eind 2020 weet het fonds of er in het jaar daarop gekort moet worden.

 

Zorgen voorzitter

‘We hebben mooie rendementen geboekt’, schrijft voorzitter Corien Wortmann-Kool in de persverklaring, ‘maar de rente heeft een veel grotere invloed op onze dekkingsgraad.’ Ze maakt zich zorgen om de ‘groeiende kloof’ tussen ambitie en realiteit. ‘De kans dat we de pensioenen van deelnemers in 2020 moeten verlagen is flink toegenomen.’ Indexatie, geheel of gedeeltelijk, gaat er voorlopig niet van komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben Hollander (adviseur) op
10% rendement per jaar en 1500 miljard in kas. Hoe kan er überhaupt serieus nagedacht worden over korten van pensioenen? Plat gezegd: We worden belazerd.
Door Callme@ (observator) op
Kom kom niet zo somber. Er is geld zat maar nog meer rechtse politieke onwil om er iets aan te doen. Gelukkig gaat het mes nu in eigenvlees snijden, namelijk dat van de (ex)overheidsdienaren. Dus komt er een oplossing om ons, by far, slechtste pensioensysteem net zo "slecht" te maken als in Frankijk of België. Eindelijk gewoon het afgeroomde geld gewoon uitbetalen.
Door raaf (adviseur) op
Mogen/moeten we straks alleen maar uitademen?
40 jaar gespaard voor de kat z'n viool.
Sinds 1959 niets apart gelegd (wat als het gas op is) uit Slochteren.
Eigen spaargeld naar profiteurs.
Beleggers met gouden handdrukken ontslaan.
Magere jaren na magere jaren.
Sorry is niet genoeg.
Door Johan op
Goed idee Jan: laat het ABP zich formeel vestigen in België, waar wèl een vaste rekenrente geldt van 3,5 procent. Eerst mee dreigen, kijken hoe het kabinet en de Tweede Kamer reageren en daarna zo nodig ook werkelijk doen! Kan er meteen weer geïndexeerd worden. Dat is ook verantwoord met rendementen van 8 tot 10 procent. Andere pensioenfondsen hebben het al gedaan. Het is nl. niet tegen te houden.
Door Hetty (adviseur) op
@ Frans Nijhof : je hebt volkomen gelijk - hier moet 'de politiek' mee aan de slag. Wie pakt dit op ??
Door Jan (Gemeenteambtenaar) op
"Als gevolg van het advies van de commissie van Jeroen Dijsselbloem is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad op dit moment) voor ABP verhoogd van 88 naar 95 procent. ABP zit nu op 95,3 procent. " Dit advies gold volgens minister Koolmees toch voor het 'oude' pensioenstelsel en zou n.v.t. zijn op het 'nieuwe' ??
Door Ad (manager) op
Het Kabinet kan een pensioenkorting gewoon compenseren in de vorm van een hogere AOW. Geld genoeg. Toch?
Door Henk op
Waarom niet een rechtszaak aanspannen ivm met diefstal, misleiding en bedrog door de Rutte


Door Karel op
En waarom behaalt het ABP steeds 2 procent lagere rendementen dan andere pensioenfondsen? Ontsla die dure adviseurs en trek goede aan! Of beleg in indexfondsen. Dan heb je die dure adviseurs helemaal niet meer nodig.
Door jan op
De beste reactie van betreffende is koop alleen nog voedsel om in leven te blijven, zeg alle lidmaatschappen op,stop met auto rijden, belasting en verzekering stop zetten niks meer uit geven als noodzakelijk eten en dan eens een maand afwachten .een prima protest.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners