Advertentie
financiën / Nieuws

Korten pensioenen 2020 stuk waarschijnlijker

De kans dat ABP vroeger dan verwacht de pensioenen moet korten is flink toegenomen, blijkt uit een somber nieuw kwartaalbericht van het ambtenarenpensioenfonds. Nieuwe regels en een lagere rekenrente zijn de voornaamste kwelgeesten.

18 juli 2019
euro-s-shutterstock-119975554.jpg

De kans dat ABP vroeger dan verwacht de pensioenen moet korten is flink toegenomen, blijkt uit een somber nieuw kwartaalbericht van het ambtenarenpensioenfonds. Nieuwe regels en een lagere rekenrente zijn de voornaamste kwelgeesten.

Verlaging in 2020

Voorheen was er een kleine kans op korting in 2020 en een reële kans op korting in 2021. De kans op korting in 2020 is een stuk groter geworden dankzij nieuwe regelgeving. Als gevolg van het advies van de commissie van Jeroen Dijsselbloem is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad op dit moment) voor ABP verhoogd van 88 naar 95 procent. ABP zit nu op 95,3 procent. Zakt dat eind 2019 onder de 95 procent dan moet er in 2020 gekort worden op de pensioenen.


Verslechterd vooruitzicht

De lage dekkingsgraad van ABP in het tweede kwartaal komt met name dankzij een wederom lage rekenrente. Pensioenfondsen proberen in te schatten of ze in de toekomst voldoende geld hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Een lagere rente verslechtert dat vooruitzicht, want het betekent dat het vermogen langzamer groeit en een fonds meer in kas moet hebben om alles te betalen. Dus hoewel het vermogen van ABP in het tweede kwartaal (dankzij een rendement van 2,5 procent) toenam van 431 naar 442 miljard euro, moet het fonds dankzij de dalende rekenrente niet 436 maar 464 miljard euro in kas hebben.

Verlaging in 2021

Ook de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden) kan een reden zijn om te verlagen als die vijf jaar onder de kritische grens blijft. Die grens was 104,2 procent, maar de commissie verlaagde die naar 100 procent. In feite betekent dat een kleinere kans op korting en een lagere korting. De beleidsdekkingsgraad van ABP daalde in het tweede kwartaal van 102,4 procent naar 100,6 procent. Eind 2020 weet het fonds of er in het jaar daarop gekort moet worden.

Zorgen voorzitter

‘We hebben mooie rendementen geboekt’, schrijft voorzitter Corien Wortmann-Kool in de persverklaring, ‘maar de rente heeft een veel grotere invloed op onze dekkingsgraad.’ Ze maakt zich zorgen om de ‘groeiende kloof’ tussen ambitie en realiteit. ‘De kans dat we de pensioenen van deelnemers in 2020 moeten verlagen is flink toegenomen.’ Indexatie, geheel of gedeeltelijk, gaat er voorlopig niet van komen.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
En over de uitwerking van het pensioenakkoord horen we maar niks. Moet dat ook weer 10 jaar duren? Trouwens, de beste oplossing zou zijn: terugkeer naar de vaste rekenrente. En zo niet, dan moet het ABP zich formeel maar gaan vestigen in België, waar wèl een vaste rekenrente geldt. Andere Nederlandse pensioenfondsen zijn het ABP al voorgegaan. Het is zonder meer mogelijk binnen de Europese regels van vrij verkeer van kapitaal e.d.
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Is m'n simpele aanname juist dat de lage rekenrente samenhangt met het steunprogramma van de ECB om met name de zuidelijke EU-landen 'overeind' te houden? Dit met neveneffect dat daar geen financiële prikkels zijn om te hervormen? Onlangs in Spanje nog vernomen dat de pensioenleeftijd aldaar nog altijd op 65 jaar staat. Is Nederland met al haar hervormingen (lees: versoberingen) weer 'Gekke Henkie'?
Gerben
Absurde situatie. Beleggingsrendement van dik boven de 8% dit jaar alleen al en dat over de hele breedte van de portefeuille maar vanwege een kromme systematiek toch kortingen aanstaande. Niet te volgen.
rené van domburg / gewezen/toekomstig raadslid
Erg vreemd dat de greep die door de Nederlandse staat in de kas van ABP is gedaan niet meer ter sprake komt.

Dit was in een tijd met een tekort, volgens Rutte hebben we nu over. Terugstorten ?
Johannes
Als aan de vigerende regels wordt vastgehouden dan betekent dit niet alleen de grootste diefstal van kabinetten Rutte maar tevens de grootste verlakkerij van het sluiten van het recente Pensioenakkoord. Met dank ook aan D'66
Petra
Iedereen weet dat als er vanaf vandaag geen € meer wordt ingelegd er voldoende is kas zit om nog aan 40 jaar pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.



Wanneer krijgen de meeste Nederlanders nu eens door dat we ook met onze pensioenen worden genept en geript?
F.Nijhof
ABP zaait onnodig paniek en rekent ons armer dan we zijn.

Zolang de beleidsdekkingsgraad boven de 100 ligt, is er niets aan de hand (er is € 100 in kas voor € 100 pensioenuitkeringen). De beleidsdekkingsgraad was eind juni 100,6%. Daarbij komt dat ABP voor de berekening van de beleidsdekkingsgraad (beschikbaar vermogen gedeeld door pensioenverplichtingen) het beschikbaar vermogen rekent uit de enkelvoudige balans. Het vermogen uit de geconsolideerde balans ligt aanzienlijk hoger, ongeveer € 5 miljard meer. Daarmee ligt ook de beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de dekkingsgraden in de afgelopen 12 maanden) aanzienlijk hoger. ABP mag het hogere vermogen van toezichthouder DNB toepassen, maar doet dat om onbegrijpelijke reden niet. ABP rekent ons onnodig arm en zaait onnodig paniek. Lees op de website van httsp://abppensioen.nl het kwartaalbericht van ABP. https://bit.ly/2LYQ9Ku



Hans / afdelingsmanager
Ik durf er vergif op in te nemen dat de overheid een greep in de kas gaat nemen: alles wijst daar op. Er is zo'n groot verschil tussen de echte en de papieren rendementen, dat dat het sowieso al lijkt te rechtvaardigen. Daarnaast nemen de aardgasbaten af: nog een reden. Waarschijnlijk zullen ze wachten tot de huidige pensionado's niet meer (kunnen) protesteren.

De truc lijkt op de Klimop-zaak: gewoon buiten de deur een flinke spaarpot aanleggen. Waarschijnlijk zullen ze gewoon een parallel trekken met het erfrecht: zijn er geen erfgenamen dan vervalt alles aan de Staat.
Bert
Haal de oude sok maar weer uit de kast.
H. Wiersma / gepens.
Als er in 2020 geen indexering wordt doorgevoerd (of zelfs kortingen worden doorgevoerd) dan hebben de vakbonden dit onderdeel bij het recente Pensioenakkoord weggegeven of laten liggen. Kortom in dat geval is er alle reden om vakbonden op dit resultaat af te rekenen, het lidmaatschap op te zeggen en de straat op te gaan om dit Kabinet en consorten tot andere daden te dwingen. De achterstand van gepensioneerden gaat namelijk inmiddels met rasse schreden richting 20%!!!!!

Maar het probleem is natuurlijk de achterlijke wijze waarop dit Kabinet, gesteund door de meeste politieke partijen en een aantal ingehuurde (politieke)commissieleden omgaat met de rekenrente. Als het het Rijk goed uitkomt wordt richting burgers rekening gehouden met reële renteverwachtingen (box 3 e.d.) maar bij de toekomstige (!!!!) rekenrente voor de pensioenen van burgers niet. Hierdoor hanteert Nederland de laagste rekenrente van Europa en zelfs van de gehele wereld, terwijl nagenoeg alle pensioenpotten zo ongeveer uitpuilen.

Het meest wrange is wel dat het Rijk van de lage ECB-rente het meest profiteert (betaalt nauwelijks rente over de Staatsschuld, minder belastingaftrek via hypotheken, hogere box 3 vermogens). De Staatsschuld is inmiddels OVER DE RUGGEN VAN DE GEPENSIONEERDEN zelfs gedaald tot slechts 49% van het BBP. Het laagste van de EU en ongeveer de rest van de wereld.
jan
De beste reactie van betreffende is koop alleen nog voedsel om in leven te blijven, zeg alle lidmaatschappen op,stop met auto rijden, belasting en verzekering stop zetten niks meer uit geven als noodzakelijk eten en dan eens een maand afwachten .een prima protest.
Karel
En waarom behaalt het ABP steeds 2 procent lagere rendementen dan andere pensioenfondsen? Ontsla die dure adviseurs en trek goede aan! Of beleg in indexfondsen. Dan heb je die dure adviseurs helemaal niet meer nodig.
henk
Waarom niet een rechtszaak aanspannen ivm met diefstal, misleiding en bedrog door de Rutte





Bu58 / facilitair manager
Het Kabinet kan een pensioenkorting gewoon compenseren in de vorm van een hogere AOW. Geld genoeg. Toch?
Jan / Gemeenteambtenaar
"Als gevolg van het advies van de commissie van Jeroen Dijsselbloem is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad op dit moment) voor ABP verhoogd van 88 naar 95 procent. ABP zit nu op 95,3 procent. " Dit advies gold volgens minister Koolmees toch voor het 'oude' pensioenstelsel en zou n.v.t. zijn op het 'nieuwe' ??
Hetty / adviseur
@ Frans Nijhof : je hebt volkomen gelijk - hier moet 'de politiek' mee aan de slag. Wie pakt dit op ??
Johan
Goed idee Jan: laat het ABP zich formeel vestigen in België, waar wèl een vaste rekenrente geldt van 3,5 procent. Eerst mee dreigen, kijken hoe het kabinet en de Tweede Kamer reageren en daarna zo nodig ook werkelijk doen! Kan er meteen weer geïndexeerd worden. Dat is ook verantwoord met rendementen van 8 tot 10 procent. Andere pensioenfondsen hebben het al gedaan. Het is nl. niet tegen te houden.
hans / burger
Mogen/moeten we straks alleen maar uitademen?

40 jaar gespaard voor de kat z'n viool.

Sinds 1959 niets apart gelegd (wat als het gas op is) uit Slochteren.

Eigen spaargeld naar profiteurs.

Beleggers met gouden handdrukken ontslaan.

Magere jaren na magere jaren.

Sorry is niet genoeg.
Callme@ / oud-ambtenaar, oud-raadslid, oud en observator
Kom kom niet zo somber. Er is geld zat maar nog meer rechtse politieke onwil om er iets aan te doen. Gelukkig gaat het mes nu in eigenvlees snijden, namelijk dat van de (ex)overheidsdienaren. Dus komt er een oplossing om ons, by far, slechtste pensioensysteem net zo "slecht" te maken als in Frankijk of België. Eindelijk gewoon het afgeroomde geld gewoon uitbetalen.
Ben Hollander / adviseur
10% rendement per jaar en 1500 miljard in kas. Hoe kan er überhaupt serieus nagedacht worden over korten van pensioenen? Plat gezegd: We worden belazerd.
Advertentie