of 59162 LinkedIn

Kleinere stijging waterschapsheffingen

De inkomsten uit waterschapsheffingen stijgen dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Dat meldt het CBS. Sinds 2009 is de toename niet zo klein geweest.

De inkomsten uit waterschapsheffingen stijgen dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van 2016. Dat meldt het CBS. Sinds 2009 is de toename niet zo klein geweest.

Efficiënter

De waterschappen krijgen in 2017 naar verwachting 2,7 miljard euro binnen. Dat geld is vooral bedoeld voor twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de bescherming tegen hoog water en wateroverlast. De zuivering van afvalwater gebeurt steeds efficiënter, waardoor de kosten teruglopen. De heffing stijgt in 2017 dan ook met slechts 0,4 procent.

Afbeelding
 

Inkomstenbron

De heffing voor het onderhoud van bijvoorbeeld sluizen en waterkeringen is de grootste inkomstenbron van de waterschappen. Die stijgt met 3,2 procent, omdat de kosten voor grote investeringsprogramma's moeten worden gedekt.

Kleiner
In de jaren vóór 2013 was de zuiveringsheffing de grootste inkomstenbron voor de waterschappen. In de periode 2009–2017 is de opbrengst van de zuiveringsheffing gemiddeld met ongeveer 2 procent per jaar toegenomen. Door intensieve samenwerking tussen waterbeheerders en innovatie in de waterketen kunnen de waterschappen de zuiveringstaak efficiënter en duurzamer uitvoeren en is de groei van deze heffing steeds kleiner geworden. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Waterschapsmedewerker op
Jammer dat deze kleinere stijging gedeeltelijk uit de zakken van de medewerkers komt. Het staat zwart op wit maar helaas wij krijgen onze 1,4% (nog) niet.
Door Spijker (gepens.) op
Eerst zien en dan geloven. Mijn waterschapheffingen zijn de laatste jaren met minstens 3 - 4% gestegen!
Door Ambtenaar op
De waterschappen hebben sinds de ondertekening van de loonruimteovereenkomst de 1,4% vrijval nog niet betaald aan de medewerkers. Dat verklaart een hoop.