Advertentie
financiën / Nieuws

Kleine gemeenten eisen meer geld voor alle gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet bij het rijk meer geld eisen voor álle gemeenten. Dat stellen tachtig kleine gemeenten in een motie. Pas als dat geregeld is, kan er over herijking van het gemeentefonds worden gesproken.

19 september 2020
kassa-met-geld.jpg

Tachtig kleine gemeenten willen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij het rijk meer geld eist voor álle gemeenten. Pas als dat geregeld is, kan er over herijking van het gemeentefonds worden gesproken.

Grotere koek

Een motie hiertoe wordt volgende week vrijdag ingediend tijdens de digitale Algemene Ledenvergadering van de gemeentekoepel. ‘Eerst een grotere koek en dan pas praten over anders verdelen’, stelt initiatiefnemer Bob Vostermans, burgemeester van de Noord-Limburgse gemeente Beesel, die 13.500 inwoners telt. ‘Anders krijgen de kleinere gemeenten en hun inwoners de rekening gepresenteerd. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van deze herverdeling.’

 

Hogere lokale lasten

De gemeenten hebben uitgerekend dat gemeenten er tot 96 euro per inwoner, per jaar bij kunnen inschieten. Als het gemeentefonds niet wordt verruimd en de herijking doorgaat, betalen inwoners van kleine gemeenten de rekening, stellen de kleine gemeenten, met als gevolg minder gemeentelijke voorzieningen en hogere lokale lasten. Een kopgroep van de tachtig gemeenten – Alphen-Chaam, Beesel, Enkhuizen, Olst-Wijhe en Rozendaal – vraagt in een brief aan gemeenten tot 100.000 inwoners steun voor de motie.

 

Dupe

Zoals de herijking van het gemeentefonds er nu uitziet, voor wat het sociaal domein betreft, worden vooral kleinere gemeenten de dupe. Grote gemeenten springen er wel gunstig uit. De kabinetsplannen voor herverdeling van het gemeentefonds zet de relatie met inwoners en maatschappelijke partners onder druk, stellen de kleine gemeenten. Begrotingen zijn al nauwelijks sluitend te krijgen. Als het huidige kabinetsplan doorgaat, dreigt er verschraling van (basis)voorzieningen, moeten de lokale belastingen omhoog en kan er niet meer worden geïnvesteerd en geïnnoveerd. ‘Uiteindelijk draaien onze inwoners dan op voor de kosten’, aldus Vostermans.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Manu / Beleidsadviseur
Knap initiatief. Ik hoop dat het ze lukt.
H. Wiersma / gepens.
Prima actie en .....zoals het hoort via de VNG!
Advertentie