Advertentie
financiën / Nieuws

Kerstblunder: minima Amsterdam krijgen grote zak met geld

De Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam heeft per abuis twee nullen te veel gezet achter de woonkostenvergoeding die minima jaarlijks krijgen. In plaats van 155 euro kregen ze ruim 15 duizend euro.

13 december 2013

Menig Amsterdammer met een minimuminkomen zal zich even in de ogen wrijven wanneer hij vandaag zijn banksaldo bekijkt. In plaats van de jaarlijkse 155 euro woonvergoeding staan er namelijk twee nullen meer achter. Sommige Amsterdammers hebben zelfs het dubbele gekregen, meer dan 30 duizend euro. Volgens de woordvoerder van wethouder Hilhorst van Financiën is er inderdaad een grote fout gemaakt.

Geld wordt uitgegeven

Bij de Amsterdamse Dienst Belastingen is het momenteel alle hens aan dek. Naar schatting 9000 mensen hebben ten onrechte honderdmaal te veel aan vergoeding gekregen. Duidelijk is ook dat een aantal van hen al bezig is het geld uit te geven. Maar een gemeentewoordvoerder waarschuwt dat dit niet verstandig is. 'Ze zullen het geld dan toch echt terug moeten betalen.' Volgens het Parool heeft de gemeente Amsterdam in totaal 100 miljoen euro gestort. De gemeentewoordvoerder kan dit nog niet bevestigen maar spreekt van een zeer groot bedrag.


Geen paniek
Er is geen paniek bij de dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam, zegt de woordvoerder, wel is het er nu razenddruk.' Er wordt uitgezocht wat er precies is misgegaan. Ook moet er veel georganiseerd worden. Hoe gaan we het geld terughalen en op wat voor manier gaan we dit met de mensen communiceren.' 


Geen bedankjes

Volgens de gemeente zijn er nog geen bedankjes binnen gekomen, wel vragen. 'Bij het callcenter zijn al wat telefoontjes geweest van mensen die aan de bel trokken. We vertellen ze dan dat ze het geld niet moeten uitgeven en dat ze zo snel mogelijk bericht krijgen wat ze wel moeten doen.' Overigens ontkent de gemeente dat het zou gaan om opzet. Er is voor zover bekend niet een wannabe-kerstman bezig geweest. 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit / ambtenaar
Het CBS en CPB zit met een groot probleem. Het consumenten vertrouwen is erg toegenomen. er zij namelijk veel meer consumenten bestedingen dan gebruikeljk in amsterdam. De inkoop index in amsterdam vertoont ook een sterke stijging.
arendhofstee@gmail.com / partij in oprichting
Mooi experiment. Onze minister-president Rutte zoekt de consument en heeft hem/haar hier dus gevonden.
Morsnova / inwoner
'Er is geen paniek bij de Dienst belastingen'.... het gaat duidelijk niet om eigen geld. De gemeente strooit met geld, niemand controleert het, geen algortime waarschuwt tegen de onwaarschijnlijke hoogte (1oo maal zoveel als bedoeld), maar bij de Dienst sloffen ze verder,,,,geen paniek, eerst eens rustig wat organiseren en uitzoeken,,,kalm aan, dan breekt het lijntje niet. En natuurlijk lukt het niet meer om al het geld terug te halen, want het gaat om kwetsbare groepen die deze meevaller wel konden gebruiken om gaten te dichten....



Maar paniek? Nee hoor, niets aan de hand. Morgen ATV en binnenkort kerstreces. Wel vervelend dat er nu meer mensen bellen....moet je dan ook weer opnemen en beantwoorden.



Fouten maken we allemaal, maar degelijke fouten zounden niet moeten mogen. Die zouden een of ander controlemechanisme niet mogen doorstaan. En als er dan zo'n blunder is begaan is er kennelijk geen gevoel van urgentie.



Och Amsterdam, slaapt u verder, het is toch maar gemeenschapsgeld.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Ik neem aan dat de directeur Belastingen inmiddels op non activiteit is gesteld, in afwachting van het onderzoek hem/haar ontslag te verlenen?

Onbegrijpelijk deze wanboel, en weer......in Amsterdam.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
hahaha. Wat een grap! Nou, daar zal best wel iemand flink van balen.

Verder is het logisch dat het geld niet uitgegeven kan worden en gewoon terug betaald moet worden. Het is altijd zo dat wanneer je geld op je rekening krijgt dat niet op jouw rekening had moeten belanden, dat teruggevorderd kan worden. Wanneer je als minima ineens duizenden euro's krijgt gestord van de gemeente is het glashelder dat dat een fout is.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
"van een kale kip kan er niet geplukt worden", dus minima, eindelijk geld ter beschikking, ga lekker spenden, op vakantie en geniet van de feestdagen. Natuurlijk willen ze het terug, maar dat kan straks ook nog wel in termijnen hoor... Wat een blunder! Dus, heb je altijd al een keer die vakantie willen hebben; GENIET ERVAN, HET IS FEEST IN AMSTERDAM!
August Biels / gewezen ambtenaar
Zorgen dat het nieuws eerder op landelijke sites staat dan op bijvoorbeeld BB?
Moralist
Welke slaapkop of slaapkoppen heeft hier de betaalopdracht afgetekend? In een fatsoenlijk systeem zijn er toch minstens 2 (digitale handtekeningen nodig).

Kaas !
Lol, gratis geld geef je onmiddellijk uit, zegt veel over een deel van het "cliëntenbestand"
Aegolius cs / ex teamchef uitkeringen A'dam
Die twee (digitale) fiatteurs waren nog niet mee verhuisd en het controleregister (+10%) t.o.v. de voorgaande betaling was even afwezig ?.

Waarlijk ongelooflijk…….. edoch waar.

Ton van Steen / vutter
Heel frappant! Op het NOS journaal van 20.00 helemaal geen aandacht voor dit nieuws item!
Pipadekloon / Voorlichter
Mijn ( bijstands) buurman kwam net vragen of die op zijn rekening gestorte 15.000 euro belasting vrij zijn?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Van de bekende kale kip, waarvan er veel te veel van rondlopen in Amsterdam, kun je geen veren plukken. De overige Amsterdammers kunnen uiteindelijk, direct of indirect, hiervoor opdraaien.....
Advertentie