of 60775 LinkedIn

Kans op pensioenverlaging blijft reëel

Ambtenarenpensioenfonds ABP behaalde in het tweede kwartaal een rendement van 31 miljard euro, maar het is niet genoeg om de zorgen weg te nemen. De komende zes maanden zullen moeten uitwijzen of pensioenverlaging voorkomen kan worden.
© Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP behaalde in het tweede kwartaal een rendement van 31 miljard euro, maar het is niet genoeg om de zorgen weg te nemen. De komende zes maanden zullen moeten uitwijzen of pensioenverlaging voorkomen kan worden.

Voorkomen verlaging

‘ABP denkt, uitgaande van de huidige stand, dat de kans op pensioenverlaging volgend jaar reëel is’, schrijft het pensioenfonds in een persbericht. Het gaat hierbij om de dekkingsgraad, het cijfer dat aangeeft in welke mate de beloofde pensioenen betaald kunnen worden. Die staat nu op 85,2 procent en moet op 31 december op 90 procent staan om verlaging van de pensioenen te voorkomen.

 

Vermogen versus verplichtingen

Het tweede kwartaal betekent weer een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal, waarin de dekkingsgraad als gevolg van de coronacrisis met maar liefst 15,8 procent daalde naar 82. Het beschikbare vermogen van ABP is nu 451 miljard euro, tegenover 529 miljard aan verplichtingen.

 

Kerncijfers

Q2 2019

Q3 2019

Q4 2019

Q1 2020

Q2 2020

Beleidsdekkingsgraad (%)

100,6

97,0

95,8

93,0

89,7

Dekkingsgraad (%)

95,3

91,0

97,8

82,0

85,2

Beschikbaar vermogen (€ miljard)

442

459

466

420

451

Verplichtingen (€ miljard)

464

504

476

512

529

Rekenrente (%)

0,8

0,4

0,7

0,4

0,3

 

Akkoord

Overigens is de benodigde 90 procent dekkingsgraad een aanpassing van de regels door minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) – eigenlijk ligt die grens op 100 procent. De aanpassing kwam omdat er inmiddels een akkoord is tussen kabinet, werkgevers en werknemers over een nieuw pensioenstelsel. In het nieuwe stelsel bewegen de pensioenen meer mee met de economie en de prestaties van het fonds. Dat stelsel staat echter pas gepland voor 2026 en er is nog veel onduidelijkheid over indexatie en verlaging in de tussenperiode. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantje op
@Broadcaster. bent u appels met peren aan het vergelijken? Of denkt u dat de pensioenfondsen investeren in andere andere landen? Uw reactie slaat nergens op.
Het is erg dat de pensioenen waarschijnlijk verlaagd moeten worden. Ik zit bijna aan mijn pensioen en lees het met lede ogen. Maar dat heeft niets te maken met de wijze van handelen van andere landen.
Door Broadcaster op
Wij hebben in de goede jaren gespaard voor de magere jaren. Dat geld hebben we heel hard nodig om in deze crisistijd onze eigen economie aan de gang te houden. Daarnaast heeft de coronacrisis pijnlijk duidelijk gemaakt dat we ons geld hard nodig hebben om de zorgsector in stand te houden/op peil te brengen en de medewerkers naar waarde te belonen. Waarom dan honderden miljarden naar staten die jaar in jaar uit alle in Europees verband afgesproken begrotingsregels aan hun laars hebben gelapt.
Door Broadcaster op
Er worden honderden miljarden aan potverteerders als Frankrijk, Italië en Griekenland uitgegeven maar onze pensioenen kunnen niet meer gegarandeerd worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners