of 62812 LinkedIn

Kamp bekijkt opkoopregeling woningen Groningen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekijkt of er extra maatregelen nodig zijn om de woningmarkt in het door aardbevingen getroffen Groningen te normaliseren. Daarbij wordt ook gekeken of een opkoopregeling zou kunnen helpen.
1 reactie

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) bekijkt of er extra maatregelen nodig zijn om de woningmarkt in het door aardbevingen getroffen Groningen te normaliseren. Daarbij wordt ook gekeken of een opkoopregeling zou kunnen helpen.

Langer te koop
Dat schrijft Kamp donderdag aan de Tweede Kamer. Volgens gegevens uit het laatste kwartaal van 2014 staan huizen in Groningen langer te koop dan woningen in andere regio’s en er is ook een groter verschil tussen de vraagprijs en het bedrag waarvoor een pand wordt verkocht.

Normaal functioneren
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken wordt in de gaten gehouden hoe de woningmarkt in Groningen zich ontwikkelt. Hoewel de markt zich herstelt, blijft de opleving achter bij vergelijkbare regio’s. 'Hieruit blijkt de noodzaak van de maatregelen die al zijn genomen en het belang van het onderzoek naar eventueel aanvullende maatregelen’, aldus Kamp die vindt dat de woningmarkt in Groningen normaal moet kunnen functioneren.

Compensatie 

Woningbezitters in het aardbevingsgebied worden sinds begin 2014 bij de verkoop van hun woning gecompenseerd voor een lagere prijs. In totaal hebben tot nu toe 66 woningeigenaren een aanbod voor compensatie geaccepteerd. Verder is aan bijna 5000 huiseigenaren 4000 euro toegezegd of uitgekeerd voor waardevermeerderende investeringen in hun huis. In totaal is 1,2 miljard euro beschikbaar om de leefbaarheid te verbeteren in de gebieden waar als gevolg van gaswinning aardbevingen voorkomen.

Aardbevingskamer

De rechtbank Noord-Nederland krijgt een speciale 'aardbevingskamer', die zich bezig gaat houden met geschillen over schadeafwikkeling en andere juridische zaken die met aardbevingen in Groningen te maken hebben. De rechtbank verwacht dat er komende tijd meer mensen met juridische aardbevingsgeschillen naar de rechter zullen stappen. De gespecialiseerde kamer moet bovendien drempelverlagend werken.

De megaclaim van twaalf woningcorporaties en honderden Groningers tegen de NAM, die voor 8 juni gepland staat, wordt nog niet door de aardbevingskamer behandeld. Peter Duinkerken, die eerder president was van de rechtbank in Assen, wordt voorzitter van de nieuwe afdeling. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door t. faber op
De rooftochten van de Vikingen en Hunnen in het verleden staan uitgebreid beschreven in de geschiedenisboeken. Er ontbreekt nog een van dezelfde orde in het rijtje, namelijk het leegroven van het noorden door de Haagse horden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners