of 59147 LinkedIn

Kamermeerderheid wil dat winkel zondag dicht kan zijn

Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen ‘forse boetes’ gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. ‘We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.’
5 reacties

Het kabinet moet maatregelen nemen zodat winkeliers hun zaak op zondag gewoon gesloten kunnen houden als zij dat willen. Een voorstel van de SGP van die strekking kreeg donderdag in de Tweede Kamer steun van een ruime meerderheid.

Boetes
Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen ‘forse boetes’ gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. ‘We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.’

Gedwongen opening
Vooral in winkelcentra lijkt het probleem van gedwongen opening te spelen. Volgens Van der Staaij delven ondernemers die hier niet aan willen meewerken vrijwel altijd het onderspit. Hij ziet een patroon en wil niet wachten op de uitkomst van een rechtszaak hierover. Premier Mark Rutte zou dat wel graag zien. Rutte vindt het ingewikkeld en wil ook de evaluatie van de winkeltijdenwet afwachten, die eind dit jaar wordt verwacht. Hij vindt het vooral een zaak tussen huurder en verhuurder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeannette op
Of je dit nu vanuit geloofsovertuiging doet of niet, iedere ondernemer moet zelf weten wat hij doet, nog ff en er bedenken een stel malloten dat je ook s 'nachts open moet. Want ja 24 uur economie. Die economie maken we zelf. Niemand gaat er meer door kopen, geld kan je maar 1 keer uitgeven. Dus als we nu willen dat er nog wat ondernemers overblijven, laten we dan vooral vrijheid blijheid voorop stellen. Een ondernemer die het niet meer op kan brengen om op zondag open te zijn en die toch te dwingen houdt er vanzelf mee op. Schieten we daar dan iets mee op. Nog meer winkelstaten leeg.
Door Jan de Vos (Raadslid) op
Het is van de gekke dat mensen gedwongen worden op zondag open te zijn als ze dat zelf niet willen. Wat voor een staat leven wij? Gelukkig is het breed bij de politici doorgedrongen dat dit toch echt niet kan. Uitstekend dat Van der Staaij van de SGP dit ondubbelzinnig heeft aangekaart in de Tweede Kamer en daar veel steun voor heeft gekregen. Nu de regering nog uitwerken en graag snel!
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
@Criticus

De situatie IS me bekend.

Ik ga er echter van uit dat een serieuze ondernemer z'n contracten leest voordat hij/zij ondertekent. Als hij/zij dat niet heeft gedaan lijkt me het risico voor die ondernemer.

Er staan wel meer zaken in het soort contracten waar het hier over gaat. Het gaat vooral om winkelcentra en clusters van winkels die in hun overeenkomsten regelen wat zij gezamenlijk doen en laten. Als je daarvan de vruchten wilt plukken dan zul je ook de lasten moeten dragen. Anders moet je zo'n contract niet tekenen.

Veranderende wetgeving is een slecht excuus om je an je contractuele verplichtingen te onttrekken: dat is een gewoon ondernemersrisico. Als de belasting omhoog gaat of er komt een belasting bij dan heb je daar als ondernemer maar mee om te leren gaan.
Door Criticus op
@ Biels:
het zou u sieren als u zich eerst zou verdiepen in het onderwerp.
Er zijn situaties bekend waarin winkeliers vele jaren geleden ene contract hebben getekend open te zijn op de reguliere winkeltijden,. Destijds was dat NIET de zondag. Het Rijk veranderd de wet, en nu MOETEN zij dus open op zondag op straffe van boetes. Het Rijk creëerde dus een probleem voor de winkeliers die op zondag niet open willen, hetzij om religieuze, hetzij om financiële redenen (zondag openstelling kost dubbel zoveel ivm toeslagen!).
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Kom nou, zo werkt de markt nu eenmaal. Ben je nou ondernemer, of ben je kasplantje? Af en toe lijken Nederlandse ondernemers me iets te veel op overgesubsidiëerde ambtenaren.... Geen lef, geen visie, en maar aankloppen bij de overheid voor een regeltje hier en een wetje daar. Hou op met zeuren, en ga ondernemen.