of 59082 LinkedIn

Kamer akkoord met crisiswet

Reageer
De Tweede Kamer heeft woensdagochtend ingestemd met de crisis- en herstelwet die moet leiden tot snellere procedures bij de bouw en aanleg van onder meer wegen, woningen en windmolenparken. Dinsdag was tijdens een stemming in het parlement via wijzigingsvoorstellen het wetsvoorstel op een aantal punten aangepast.

Tegen
De partijen GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren stemden tegen de wet. Volgens de SP is de wet 'onder het mom van crisisbestrijding' op zeer onzorgvuldige wijze door de Kamer gedrukt. D66 vindt dat de wet niks tegen de crisis doet en niets voor de economie.

 

Lange lijst
Door de wet ligt er nu een lange lijst met projecten waar door kortere bezwaarprocedures versneld mee aan de slag kan worden gegaan. Op initiatief van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie geldt dat ook voor twee windmolenparken, in Flevoland en op de Tweede Maasvlakte, en voor wegen als de N31 door Harlingen en de ring rond Parkstad in Zuid-Limburg. Ook de spoorlijn Groningen-Leeuwarden staat nu op de lijst.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, wordt de crisiswet op 1 januari voor vier jaar van kracht. Hier volgt een greep uit de ongeveer zeventig projecten die met spoed moeten worden aangepakt.

 

Het ontbrekende stuk van snelweg A4 door Midden-Delfland

De A2 en omgeving bij Eindhoven

Het stationsgebied Utrecht

Veertien bruggen die belangrijk zijn voor het vracht- en autoverkeer worden gerenoveerd, onder meer de Ketelbrug, het westelijk deel van de Van Brienenoordbrug, de Muiderbrug, de Wantijbrug en de brug bij Ewijk.

De Noordzeekust wordt versterkt

Tussen Venlo en de Duitse grens komt een snelweg (A74)

Ontwikkeling van de noordelijke IJ-oevers in Amsterdam

Windmolenparken bij Flevoland en de Tweede Maasvlakte

Het militaire vliegveld Twente geschikt maken voor de functie van zakenvliegveld.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Herstructurering Nijmegen Waalfront

Het stationsgebied Breda

Een tunnel langs de A15 bij Rotterdam

De buitenring rond Parkstad in Zuid-Limburg

Enkele noordelijke wegprojecten (bijvoorbeeld knooppunt bij Joure, de N31 door Harlingen, de N35 tussen Zwolle en Wythem en tussen Nijverdal en Wierden)

De uitbreiding van de spoorverbinding Leeuwarden-Groningen

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners