of 64707 LinkedIn

Kabinet legt semi-overheid salarismaximum op

Reageer
Het kabinet zal de bovengrens die wordt gesteld aan de salarissen van bestuurders in de semipublieke sector strikt handhaven. Mogelijke ontsnappingsroutes worden wettelijk dichtgetimmerd.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Ze doelde vooral op semipublieke organisaties die van het kabinet onderling codes moeten opstellen met daarin een salarisplafond voor bestuurders, zoals de zorgsector, havenbedrijven en woningcorporaties. De verantwoordelijk minister moet zo'n code accorderen.

 

Salariscode
Zodra de salariscode wordt overtreden, kan zowel de betrokken bestuurder als de instelling een voorwaardelijke boete krijgen. Ook kan te veel betaald salaris worden teruggevorderd. ,,We kunnen handhaven en herstellen'', zei Ter Horst. ,,De codes krijgen geen enkele uitzondering.''

 

Uizonderingen
Uitzonderingen zijn wel mogelijk bij instellingen die zich moeten houden aan de Balkenendenorm van 176.000 euro per jaar. Die norm gaat gelden voor semipublieke organisaties die dicht bij de overheid staan, waaronder onderwijsinstellingen en bestuurders van de publieke omroepen.

 

Zwaarwegend
Ter Horst heeft wel aangegeven dat er zwaarwegende argumenten moeten zijn om bestuurders bij zulke organisaties meer dan 176.000 euro op jaarbasis te betalen. De minister moet zo'n uitzondering ook goedkeuren.

 

Trucs
De Kamer had donderdag in een debat met Ter Horst zorgen geuit over de vraag of de salarismaxima voor bestuurders in de praktijk te handhaven zijn. Ook wilden diverse fracties zekerheid dat bestuurders hun salaris niet stiekem verhogen 'met allerlei trucs', zoals eenmalige bonussen. De minister verzekerde dat de vastgestelde topsalarissen inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en bonussen zijn. Pensioenbijdragen worden er niet in meegerekend.

 

Angel
De Tweede Kamer verschilt nog met het kabinet van mening over het beloningsregime dat gaat gelden in verschillende sectoren. Het kabinet wil bijvoorbeeld de zorgsector en woningcorporaties binden aan een salariscode, terwijl een Kamermeerderheid voor die bestuurders de Balkenendenorm bepleit. Ter Horst haalde donderdag de angel uit dat debat door voor te stellen dat de Kamer die kwesties met de verantwoordelijk vakministers bespreekt.

 

Lees ook:
Transparante wachtgelden (04/07/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.