of 59082 LinkedIn

Innen van hondenbelasting mogelijk niet legitiem

Hondenbelasting innen is alleen toegestaan als deze gebruikt worden voor het gemeentelijke hondenbeleid. Dat is de strekking van de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch naar aanleiding van een bezwaar van een Sittard-Geleense hondenbezitster. De gemeente is hogelijk verbaasd en gaat in hoger beroep. Maar er bestaat een kans dat deze uitspraak binnenkort geldt voor alle gemeenten.

Hondenbelasting innen is alleen toegestaan als deze gebruikt worden voor het gemeentelijke hondenbeleid. Dat is de strekking van de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch naar aanleiding van een bezwaar van een Sittard-Geleense hondenbezitster. De gemeente is hogelijk verbaasd en gaat in hoger beroep. Maar er bestaat een kans dat deze uitspraak binnenkort geldt voor alle gemeenten.

Gebruikt voor algmene middelen

De hondentaks is een substantieel onderdeel van de gemeenteinkomsten. Aangezien het geen bestemmingsheffing is wordt in vrijwel elke gemeente de taks voor algemene middelen gebruikt. Een bewoonster met hond in Sittard-Geleen vond deze heffing discriminatie van hondenbezitters en voerde succesvol een procedure tegen de gemeente.

Alleen gericht op inkomsten
Het hof oordeelde dat het heffen van hondenbelasting alleen is toegestaan als de kosten van hondenbezit voor de gemeente van wezenlijke betekenis zijn voor de heffing. Als de hondenbelasting alleen gericht is op het verkrijgen van inkomsten is er inderdaad sprake van discriminatie van hondenbezitters. Wethouder Piet Meekels is teleurgesteld over de uitspraak. ‘Wij vinden de uitspraak principieel onjuist en gaan daarom, na consultatie van deskundigen, in cassatie, laat hij in een persbericht weten.

Meer bezwaarschriften
Met zo’n achtduizend viervoeters binnen de gemeentegrenzen incasseert Sittard-Geleen op jaarbasis een half miljoen aan hondentaks. Aan hondenbeleid wordt slechts 250 duizend euro uitgegeven. Door de uitspraak wordt het dus onzeker of er nog wel 500 duizend euro binnenkomt dit jaar. Volgens woordvoerder Maarten de Kever houdt de gemeente dan ook rekening met een groter aantal bezwaarschriften dan normaal. ‘De mensen hebben vandaag pas de nieuwe aanslag op de mat gevonden dus we hebben nog weinig bezwaren gekregen.’


Thorbecke

Ook de woordvoerder heeft weinig begrip voor de opmerkelijke uitspraak. ‘In de Gemeentewet staat dat gemeenten de hondenbelasting mogen heffen zonder dat hier iets tegenover staat. Dit staat er al sinds Thorbecke dit 150 jaar geleden maakte, daar zou een rechter niet aan mogen tornen.’

Verder wijst hij erop dat andere taksen zonder bestemmingsheffing ook gevaar lopen. ‘Wat gebeurt er straks met de toeristenbelasting? En theoretisch gezien is parkeerbelasting ook een algemene belasting.’

Bezwaren aanhouden
De VNG adviseert de kosten van het hondenbeleid zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door ze op de website te publiceren. Bezwaarschriften kunnen gemeenten afdoen wanneer er een direct verband is tussen de kosten van het hondenbeleid en de heffing. Wanneer dit niet het geval is kan de gemeente de beslissing op het bezwaarschrift aanhouden. Als de Hoge Raad voor het einde van het jaar beslist kan de gemeente de bezwaren binnen de wettelijke termijn afdoen. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ton (hondenbezitter) op
Ik ben benieuwd wat de huidige status van deze beslissing is. Weet iemand dat?
Door Bert (hondenliefhebber) op
Het is simpel: alle niet bedrijfsmatig gehouden dieren die zich in weleens in het openbaar gebied bevinden, zouden belast moeten worden. Ik heb zelf niets tegen dieren of het houden ervan, integendeel. Maar de huidige ongelijkheid is inderdaad schrijnend. Een kat is (volgens recente berichten) mogelijk vele malen kwalijker voor onze fauna dan welk ander huiselijk gehouden dier dan ook. Om over toxoplasmose nog maar te zwijgen. Terwijl kattenbezitters in redelijke mate zoveel katten kunnen houden als ze willen zonder ervoor te hoeven betalen. Gelijktrekken die handel. Misschien niet qua hoogte van bedrag maar in ieder geval qua belasting.
Door van Zoest (wao´er) op
Waarom moeten wij wel hondenbelasting betalen, en iemand met een poes niet??
Ook paarden die op de weg lopen hoeven niet te betalen,en moeten die geen zak aan om de uitwerpselen op te vangen??
Want dat ligt vaak weken op straat!!
Groetjes,
A. van Zoest.
Door Titia (adviseur) op
Honden? Katten?
Melkkoeien, zullen ze bedoelen...
Door Remko op
Ach. Als er straks in elk plan/project de term "hond" erin vermelden, dan hebben ze het bestuurstechnisch ook voor elkaar. Of gooi ik nu een balletje op?
Door Lilian (hondenbezitter) op
Altijd de honden, nooit de katten en ander vee. De katten die de zandbakken en jou eigen tuin als wc gebruiken is vele malen erger. Denk aan toxoplasmose bij zwangere vrouwen die ongemerkt met hun handen aan de kattenstront zitten tijdens de werkzaamheden in eigen tuin. Niemand vraagt hierom. Wat denk je van paardenpoep op straat??
Door Maarten op
Waarom worden alleen hondenbezitters bestraft. Katten hebben bij mij tegenover het huis de zandbak omgetoverd tot kattenbak. En de stank is niet te harden en niemand van de eigenaren of gemeente die dat opruimt.
Door Stamgast op
ik ben blij dat ik mijn katten elke morgen naar buiten kan laten zonder dat ik belasting hoef te betalen.
Door Dr. Henk (hondenbezitter) op
Onze beleidsambtenaar Wouter en zijn kinderen worden als ik het goed lees zo ongeveer dagelijks belaagd door loslopende honden. Dat heeft niets te maken met hondenbelasting maar met een aanlijnverplichting waartegen een BOA kan optreden. En bekeuren.
Hij heeft het ook over belachelijk grote beesten. Misschien is hij kort geleden in een dierentuin geweest of de paardenmarkt in Hedel. Maar met opmerkingen over honden kan dit kan dit weinig van doen hebben.
Waarschijnlijk in datzelfde park is zijn echtgenote op drie-jarige leeftijd gebeten. Ik neem aan dat dit niet door de honden is gedaan die er nu ook rondlopen.
Hij geeft aan dat het wellicht beter is om te emigreren. Ik sluit mij bij zijn mening aan, het is beter voor hem.
Wel een waarschuwing:
in andere landen heb je weer muggen, slangen, krokodillen en ander zoemend, sissend en bijtend tuig.
Beste Wouter, voor een deel heb je natuurlijk wel gelijk. Tijdens de ronde met mijn hond ruim ik ontzettend veel plastic bakjes, verpakkingen van rookwaar, lege flessen ja tot zelfs volgepoepte en in perken gedumpte luiers weg. Ook dat is aan de orde. We maken er met z'n allen een bende van, ten aanzien van de honden (in jouw ogen zo ongeveer olifanten dus) moeten we echter niet overdrijven.
Door Hertha op
We houden wel van uw hond, maar niet van zijn stront.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners