Advertentie
financiën / Nieuws

Inkomsten door gemeenteheffingen stijgen opnieuw

De inkomsten voor gemeenten verkregen door heffingen zijn weer gestegen. De opbrengsten door onroerendezaakbelasting zijn gestegen, maar de bouwvergunningen gedaald.

22 januari 2013

Lokale overheden verwachten dit jaar 12,5 miljard euro binnen te halen aan heffingen. Dat is een stijging van 2,6 procent ten opzichte van afgelopen jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag op basis van de begrotingen van de lokale overheden. In 2012 was er ook al een toename van 3,2 procent.

Onroerendezaakbelasting

De gemeenten gaan ervan uit dit jaar 8,5 miljard euro aan heffingsinkomsten binnen te krijgen. Dat is 2,9 procent meer dan vorig jaar. De verwachte opbrengst van onroerendezaakbelasting (OZB) op woonhuizen en bedrijfspanden is 5,2 procent hoger dan in 2012. De opbrengst van de bouwvergunningen daalt dit jaar met 6,6 procent.


Bouwvergunningen dalen

Het is het vierde jaar op rij dat inkomsten uit bouwvergunningen teruglopen. Dat heeft volgens het CBS te maken met de economische crisis. Bij de provincies is juist sprake van een lichte daling (0,4 procent) van de te verwachten heffingsinkomsten. Provincies hebben dit jaar bijna 1,5 miljard euro aan inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting begroot.'

Daling bij provincies

Bij de provincies is juist sprake van een lichte daling (0,4 procent) van de te verwachten heffingsinkomsten. Provincies hebben dit jaar bijna 1,5 miljard euro aan inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting begroot.
 
Meer dan OZB 

Vereniging Eigen Huis kan het hogere percentage niet helemaal duiden. ,,Het CBS kijkt naar de totale opbrengsten voor de gemeenten en dat is meer dan alleen de OZB voor particulieren'', aldus een woordvoerster. Eigen Huis komt zoals gebruikelijk in maart met eigen OZB-cijfers.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Steeg de OZB in mijn gemeente vorig jaar met 20%, dit jaar doet men er doodleuk nog eens 16% bovenop. Wonder boven wonder steeg ons huis vorig jaar op de beschikking in waarde... Per saldo veel meer OZB aftikken. En wat krijgen we ervoor terug in de gemeente? Alleen maar bezuinigingen op de voorzieningen... Ik snap het niet meer, hoor.
pveenstra / lid van het algemeen bestuur van wetterskip fryslan
stoppen met al die onzin projecten ,die als een sprookje naar de burger worden gebracht door het gros van alle zgn overheden ,maar alleen bataald kunnen worden met alweer de zoveelste verhoging van alle lokale lasten tot meerdere glorie om als ambtenaar aanwezig heids premie te innen ,gebouwd wordt er niet meer ,vergunningen worden niet meer aangevraagd ,cq het werk is er niet [[meer] maar ieder blijft zitten ,een vis vergunning en een wandelkaart dat is de oplossing , met een groet p veenstra.
Piet / directeur
Bij een Gemeente is uiteindelijk niemand verantverantwoordelijk. Kortom daar wete ze nog niet dat het crisis is. Dus verhoog je de OZB gewoon. Immers het gros krijgt uitkeringen, die van de OZB zijn in aantal geringer. De stemmen komen dus vnl bij de uitkeringsgerechtigden vandaan. Een Gemeente is net een winkel, waar haal mik mijn omzet

( stemmen) vandaan! Kortom schaar je in de uitkeringsrij!
Paul / projectleider
Ik vind de verongelijktheid over de lokale belastingen altijd wel mooi, maar de grootste stijger, zoals altijd, is het Rijk...Alleen die BTW verhoging brengt al miljarden extra in het laatje!



En dan heb ik het nog niet over de extra belasting van je ziektekosten (nee niet hoger eigen risico, maar assurantiebelasting) etc. etc. etc.



Wat die andere overheden daarnaast doen is peanuts (en vaak indirect ook van he tRijk afkomstig/afgewenteld)



Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Is dat niet schandalig eigenlijk ? Mensen komen steeds krapper te zitten, maar gemeenten hebben daar geen boodschap aan. Ook als je een eigen huis hebt, wil dat niet zeggen dat je rijk bent. Zeker niet in de tegenwoordige tijd. En vergeet ook niet dat veel mensen een flinke hypotheel hebben ook nog eens. Het zou de gemeenten sieren als de OZB-Heffing afgestemd werd op de werkelijke woningwaarde, in plaats in de media tróts op te laten tekenen dat zij door te hoge OZB lasten beter bij kas komen te zitten.

Hoezo is het dat mensen de politiek niet meer zo zien zitten ?

Flipper
gerrie
Eens zijn ze toch uitgeplukt. Wat die waterschappen flikken is helemaal schandalig. Zet vandaag nog een streep door die oudbollige heerschappen.
Advertentie