Advertentie
financiën / Nieuws

'Inkomensgrens sociale huurwoning regionaal bepalen'

GroenLinks wil de inkomensgrens voor sociale huurwoningen regionaal laten verschillen. Minister Stef Blok zou dit in Brussel opnieuw ter discussie moeten stellen.

11 juni 2013

GroenLinks wil dat woonminister Stef Blok de inkomensgrens van 34.229 euro voor een sociaal huurhuis ter discussie stelt bij de Europese Commissie.

Regionale verschillen
Voor Nederland geldt momenteel in het hele land dezelfde inkomensgrens, stelt de partij, maar door de grote regionale verschillen in huurprijzen vallen lagere middeninkomens in vooral grote steden tussen wal en schip: ,,Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning maar te weinig voor de vrije markt.''

Beperkte staatssteun
Het EU-verdrag bepaalt volgens GroenLinks echter dat landen de vrijheid hebben om hun sociale voorzieningen met beperkte staatssteun zelf in te richten. De partij verwijst naar een resolutie van het Europarlement waarin het dit principe nog eens onderstreept.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Noem eens 1 ander land binnen Europa waar ook die inkomensgrens geldt? Die zijn er niet. Nederland is weer eens het braafste jongetje van de klas....
Hannes Haganum / kritisch lezer
Eindelijk wordt de politiek wakker. Compliment voor Groen-Links. Die hele huurgrens is een voorbeeld van een volkomen achterhaalde, bureaucratische inkomenspolitiek. Wie een huis koopt en flinke schulden maakt, krijgt een formidabele belastingaftrek waardoor de overheid nu geld tekort komt. Wie door omstandigheden met een gewoon salaris is aangewezen op een huurwoning, mag de hoofdprijs betalen. Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige. Met bijna 40 procent woonlasten en een studerende dochter is Nederland verre van een sociaal paradijs. Ik heb van veel luxe afstand gedaan. Het is een kwestie van overleven, blijven lachen en met de rugzak en per trein op wandelvakantie. Back to the seventies.

Zodra de mogelijkheid van flexpensioen zich echter voordoet, wil ik echter naar Vlaanderen vertrekken. De woonlasten zijn daar aanmerkelijk lager en ik voel me er prima thuis. Klein baantje erbij nemen en het is best vol te houden. De regeldrift en het regeren zonder visie gaan me in Nederland steeds meer tegen staan. De burger heeft te weinig individuele vrijheid en de VVD houdt zich over dit onderwerp angstwekkend stil. Wel een volkspartij, maar ze zijn er niet voor de vrijheid en het sociaal-liberale gedachtengoed.









Advertentie