of 60831 LinkedIn

ING voorspelt kleine economische krimp bij provincies

Hoe meer inwoners een regio telt, hoe hoger de overheidsuitgaven. In Limburg en Zeeland wordt de economie juist afgeremd door een stagnerende groei van de bevolking.
Reageer

De economie in de Nederlandse provincies krimpt dit jaar maximaal 1 procent, voorspelt het economische bureau van ING dinsdag in een kwartaalrapport.

Kleinste daling
De verwachte daling is het kleinst in de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Flevoland is, dankzij de sterke bevolkingsgroei, de positieve uitzondering met een kleine plus van 0,1 procent.

Groei van de bevolking
Hoe meer inwoners een regio telt, hoe hoger de consumptie en overheidsuitgaven. In Limburg en Zeeland wordt de economie juist afgeremd door een stagnerende groei van de bevolking. Het onderlinge verschil tussen de best presterende en slechtst presterende regio blijft volgens ING echter beperkt.

Export
Volgens de economen is er in de aanloop naar 2014 weer uitzicht op groei, al is het matig. Ons land moet het vooral hebben van de export die dit jaar vanuit een dip weer aantrekt. Provincies met een goed vertegenwoordigde industrie en handel zoals Noord-Brabant en Limburg zullen dit als eerste merken. Regio’s die overwegend afhankelijk zijn van de binnenlandse bedrijvigheid, zijn dit jaar slechter af.

2014: groei
ING voorziet dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent krimpt. Voor 2014 wordt een groei verwacht van 0,8 procent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners