of 59250 LinkedIn

'Impact Tour bleek veel groter dan ingeschat'

Provincie Zeeland is tevreden over de opbrengsten van de etappe van de Tour de France. De regionale economie kreeg door het evenement een impuls van enkele miljoenen.

Provincie Zeeland is tevreden over de opbrengsten van de etappe van de Tour de France. De regionale economie kreeg door het evenement een impuls van enkele miljoenen. De kosten voor de provincie bedroegen uiteindelijk 365.000 euro. In eerste instantie werd er 70.000 euro voor begroot. 

Elke euro leverde er drie op
De totale organisatiekosten voor de etappe door Zeeland, die eindigde met de finish op Neeltje Jans, bedroegen 1,6 miljoen euro. Die investering heeft ongeveer 4,8 miljoen euro opgeleverd volgens de provincie. Zeeland kijkt in het rapport terug op 'iets moois' en roemt de eendrachtige samenwerking van partijen als het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden, 'die door samen te werken en kennis, informatie en netwerk te delen de uitgaven wisten te beperken.' Zeeland trekt in het rapport de vergelijking met finishplaats Sheffield, die in 2014 in totaal 2,4 miljoen euro kwijt was aan totale organisatiekosten.

Impact veel groter dan gedacht 

De provincie constateert dat de impact van de Tour vele malen groter was in media- en veiligheidsopzicht dan vooraf ingeschat. De keuze van de locatie zorgde voor specifieke veiligheidsproblemen. 'Gezien de investering van 365.000 euro aan provinciegeld mogen we stellen dat het zijn geld meer dan waard is geweest in promotioneel, economisch en sociaal opzicht', zo schrijven de rapporteurs van de evaluatie.

Merk Zeeland 

Uit onderzoek naar de impact op het ‘merk’ Zeeland blijkt dat maar liefst 95 procent van de bezoekers de Tour bij Zeeland vindt passen. ‘Het beeld dat van Zeeland bij bezoekers en tv-kijkers is blijven hangen is dat het een echte fietsprovincie is met haar elementen als wind en water.’ Volgens het rapport is 95 procent van de bewoners van Zeeland trots op de Touraankomst. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem van der Vaart op
Met andere woorden: De belastingbetaler betaalde 365.000 euro en ondernemers streken de opbrengsten op. Wat is de belastingbetaler er eigenlijk mee opgeschoten?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
De provincie Zeeland kan hier wel juichend over doen. Het zou eerlijk zijn als ze alle kosten die met deze operatie gemoeid waren op een rijtje zouden zetten. Eens zien of dan nog steeds 90% van de inwoners er trots op is.