of 63372 LinkedIn

Huurders van gemeentelijk vastgoed krijgen korting

© Shutterstock
© Shutterstock
Reageer

Amsterdam komt huurders van gemeentelijk vastgoed tegemoet die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Huurders krijgen een huurkorting als zij door de coronamaatregelen niet of minder gebruik kunnen maken van hun panden, ruimtes en terreinen en niet in aanmerking komen voor andere gemeentelijke ondersteuningsregelingen.

50% korting
Er komt een korting van 50 procent voor de maanden waarin het gehuurde noodgedwongen gesloten is, en een korting van 20 procent voor de maanden waarin huurders er maar beperkt gebruik van hebben kunnen maken. Voorwaarde is wel dat de huurder kan aantonen door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten te hebben. In de portefeuille gemeentelijk vastgoed zitten onder meer winkel- en bedrijfspanden en horecapanden.

Stress
‘De maatregelen duren langer dan we aan het begin van de coronacrisis hadden kunnen voorzien’, zegt wethouder Touria Meliani (vastgoed). ‘Bij sommige huurders staat het water aan de lippen. Ook al hoeven onze huurders nu geen huur te betalen, tegen een grote berg uitgestelde huur aankijken is geen goed perspectief en zorgt voor veel stress.’

Rentevrije huurschuld
De huurkorting komt bovenop het bestaande pakket vanuit de gemeente Amsterdam. De gemeente biedt al een jaar de mogelijkheid om huurbetalingen uit te stellen en start geen incassotrajecten. Ook heeft de gemeente voor haar huurders een coulante terugbetalingsregeling, waarmee ze in zes jaar en rentevrij de huurschuld kunnen afbetalen. De huurkorting gaat in met terugwerkende kracht vanaf 15 maart 2020 en zal in ieder geval gelden tot 15 maart 2021. Na die datum wordt er gekeken of het mogelijk is de korting te verlengen.

Tweede steunpakket
De gemeente Rotterdam kondigde begin maart eveneens aan de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Den Haag bood in oktober al een deel van de huurders van gemeentelijk vastgoed steun door het gedeeltelijk kwijtschelden van huur. Vanwege het lang aanhouden van de lockdown heeft de gemeente nu besloten om nogmaals met steunmaatregelen te komen. De details van dat tweede steunpakket worden de komende tijd uitgewerkt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners