of 64120 LinkedIn

Horst krijgt fonds onverkoopbare huizen

Reageer
Horst aan de Maas garandeert kopers van een nieuwbouwhuis de verkoop van hun oude woning. De Limburgse gemeente stelt een Stimuleringsfonds Woningbouw in om de inzakkende woningmarkt in beweging te krijgen.

Opkoopregeling
Eerder dit jaar sprak Horst met de provincie Limburg over een opkoopregeling, maar die werd veel te duur, zegt wethouder Leon Litjens. Daarop ontwikkelde de gemeente een garantieregeling en een fonds waarin Horst 300.000 euro stort.

 

Onder taxatiewaarde
Wie in de gemeente een ander huis koopt, kan contractueel de garantie krijgen dat de oude woning wordt opgekocht indien de eigenaar er zelf niet in slaagt het huis te slijten. De prijs die een bij het fonds betrokken belegger betaalt, ligt iets onder de taxatiewaarde. De belegger probeert het huis vervolgens alsnog tegen marktwaarde te verkopen.

 

Risico
Het fonds is bedoeld om het risico af te dekken dat de belegger loopt, bijvoorbeeld als een huis in waarde daalt. Er zit niet alleen geld in van de gemeente. Ook lokale projectontwikkelaars, bouwbedrijven, makelaars en de Rabobank betalen mee. Alle partijen hebben er belang bij als de huizenmarkt wordt vlot getrokken, is de achterliggende gedachte.

 

Psychologisch effect
‘Net als in het café, je geeft om de beurt een rondje’, illustreert Litjens. ‘Iedereen gooit wat geld in het rugzakje om de opkopende partij te stimuleren dat risico te nemen.’ Hij verwacht overigens dat een beroep op het fonds niet vaak nodig zal zijn, omdat het psychologische effect ervan de markt weer in beweging brengt.

 

Woningcorporatie
Horst gaat nu van start met een belegger, maar wil op termijn ook het Alkmaarse model invoeren, zegt de wethouder. Daar worden onverkoopbare woningen gekocht door een woningcorporatie.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners