of 59082 LinkedIn

Hooijmaijers wilde rendement

André de Vos Reageer
‘Nu geld wegzetten in korte deposito’s is het slimste vanwege de rente.’ Noord-Hollands treasury manager Bert Stöver zal nog wel ’s met koude rillingen terugdenken aan de uitspraak die hij in mei van dit jaar deed in Binnenlands Bestuur.

Noord-Holland dreigt tientallen miljoenen belegde euro’s kwijt te raken. Geld dat in deposito’s staat bij het IJslandse Landsbanki (78 miljoen euro) en bij Lehman Brothers in Duitsland (20 miljoen). Als Noord-Holland inderdaad de kleine 100 miljoen euro kwijtraakt, komt de positie van verantwoordelijk gedeputeerde Ton Hooijmaijers zwaar onder druk te staan. De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde voor financiën heeft zich steeds intensief bemoeid met de wijze waarop Noord-Holland zijn (tijdelijk) overtollige middelen van ongeveer 600 miljoen euro beheert.

 

Het was Hooijmaijers’ idee om geld kort weg te zetten. ‘Onze keuze voor kortlopende deposito’s is het gevolg van de beperkte mogelijkheden voor overheden om rendement te maken’, zei hij in mei. Hij wilde alle belangrijke beleggingsbeslissingen van zijn eigen treasury zelf goedkeuren. Woensdag stelde hij dat hij niet actief was betrokken bij het besluit om geld naar Landsbanki en Lehman te brengen.

 

Hooijmaijers heeft zich altijd hard gemaakt voor professioneel beheer van het vermogen van decentrale overheden. Hij was geen voorstander van ruimere beleggingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in aandelen, voor lagere overheden. Die zouden daarvoor de mankracht en de kennis missen. Zijn voorkeur ging uit naar professionele institutionele beleggers of gezamenlijke deposito’s bij door het ministerie van Financiën geselecteerde banken. Dat zou tot hogere rendementen leiden zonder meer risico voor de overheden. ‘Ik vind het verwijtbaar als je als overheid niet uit je geld haalt wat erin zit’, zei hij in maart 2007 over de wijze waarop decentrale overheden met hun geld omgaan.

 

Hooijmaijers en zijn treasurer Bert Stöver uitten in mei bedenkingen over de beperkingen van de wet Fido. Stöver: ‘Ik vind het vreemd dat we alleen in financiële instellingen mogen beleggen. Zeker nu met de kredietcrisis. Als er straks een bank omvalt waar wij geld in hebben, zijn we dat kwijt.’ Begin dit jaar heeft Hooijmaijers zijn ideeën over vermogensbeheer aan secretaris-generaal Gerrits van Financien voorgelegd. Vorige week ontkende Hooijmaijers in dit blad nog dat er Noord-Hollands geld in gevaar zou zijn. ‘Ik had een financiële positie te verdedigen’, is zijn verklaring nu.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners