of 61869 LinkedIn

Hoogeveen zoekt nog naar 3 miljoen meer aan besparingen

Hoogeveen heeft de gewenste 8 miljoen euro aan bezuinigingen om weer financieel gezond te worden niet gevonden. Het voorlopige resultaat is een lijst aan maatregelen ter waarde van bijna 5 miljoen euro, die de nodig gevolgen teweeg brengen, maar de effecten van de maatregelen voor de rest van het bedrag zouden te groot zijn. Daarom zoekt Hoogeveen verder.
© Shutterstock

Hoogeveen heeft de gewenste 8 miljoen euro aan bezuinigingen om weer financieel gezond te worden niet gevonden. Het voorlopige resultaat is een lijst aan maatregelen ter waarde van bijna 5 miljoen euro, die de nodig gevolgen teweeg brengen, maar de effecten van de maatregelen voor de rest van het bedrag zouden te groot zijn. Daarom zoekt Hoogeveen verder.

Enorme opgave

‘Het bijsturen van 8 miljoen euro in de lopende begroting blijkt een enorme opgave’, schrijft de gemeente. Hoogeveen wil dit jaar tekorten voorkomen en de algemene reserve aanvullen. ‘Bij het zoeken naar financiële ruimte is duidelijk geworden dat er maatschappelijke effecten zullen optreden.’

 

Acht pagina's

Hoogeveen heeft maatschappelijke effecten in een lijst onder elkaar gezet. Enkele voorbeelden: de besparing op openbare orde en veiligheid ‘kan er toe leiden dat inwoners zich minder veilig voelen’. Een andere besparing wordt gezocht door economische activiteiten minder te stimuleren. En een maatregel bij inkomensregelingen zorgt voor ‘mogelijk meer instroom van inwoners in de bijstand omdat  vroegtijdige en preventieve maatregelen minder uitgevoerd kunnen worden.’ De lijst is acht pagina’s lang.

 

Zwarte cijfers

De besparingen zorgen ervoor dat het saldo van de begroting voor 2020 verandert van 1 miljoen euro negatief naar 3,7 miljoen euro positief. In april komt de eerste financiële monitor. ‘Op dat moment kunnen we een nieuwe inschatting maken in hoeverre deze maatregelen voldoende zijn om het jaar 2020 met ‘zwarte cijfers’ af te sluiten.’

 

Overige 3 miljoen

Hoogeveen heeft de ambitie om nog 3 miljoen euro te vinden en daarvoor gaat de gemeente een vervolgtraject in. ‘Het vervolgtraject is erop gericht om werk of diensten die voor 2020 gecontracteerd zijn en in uitvoering komen in overleg met de contractant uit te stellen tot volgend jaar’, legt een woordvoerder uit. ‘Dit traject loopt nog en de ‘opbrengst’ is nog onduidelijk.’ Er wordt ook gekeken naar investeringen, maar dat is lastig omdat de effecten van uitstel pas in latere jaren vallen. ‘Een andere mogelijke bron, maar met grote onzekerheid, is grondverkoop.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Voor een gemeente van deze omvang (ca. 55.500 inwoners) moet deze bezuinigingsopdracht als peanuts worden bestempeld. In het verleden waren er wel gemeenten met ca. 25.000 inwoners die structureel E 6 miljoen moesten bezuinigingen. Ook al eens gedacht aan het privatiseren van sportaccommodaties, structureel groen e.d.. en het verhogen van de tarieven voor de diensten en de belastingen? Het bezuinigen op onderhoudskosten is een slechte bezuiniging. Wat je hebt moet ook goed worden onderhouden, anders loop je in de daarop volgende jaren tegen veel hogere kosten aan. Kortom, er moet wel slim worden bezuinigd!
Door G Westerveen op
U kunt weer hondenbelasting invoeren, en bekeuringen geven [er wordt veel met scooters gereden op de Hoofdstraat] en mensen [meestal jongeren ] bekeuren die rommel op straat gooien ,en het ergste vindt ik batterijen die zomaar achteloos op straat gegooid worden.
goeie tip ,??of wordt dit zo in de prullebak gesmeten ?