of 61043 LinkedIn

Hogere heffingen waterschappen vanwege investeringen

De heffingen van waterschappen zijn in de afgelopen bestuursperiode met 9 procent gestegen. De 21 waterschappen verwachten dit verkiezingsjaar 2,8 miljard euro aan belastingen op te halen, meldt het CBS. De waterschappen denken de komende vier jaar 5,8 miljard euro te moeten investeren en aan het begin van de vorige bestuursperiode was dat 5 miljard euro.

De heffingen van waterschappen zijn in de afgelopen bestuursperiode met 9 procent gestegen. De 21 waterschappen verwachten dit verkiezingsjaar 2,8 miljard euro aan belastingen op te halen, meldt het CBS. De waterschappen denken de komende vier jaar 5,8 miljard euro te moeten investeren en aan het begin van de vorige bestuursperiode was dat 5 miljard euro.

Stijging watersysteemheffing

Waterschappen bekostigen hun hoofdtaken grotendeels met twee heffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. ‘De opbrengsten van de watersysteemheffing zijn voor alle waterschappen samen ruim 12 procent hoger dan in 2015, die van de zuiveringsheffing nog geen 6 procent’, schrijft het CBS. ‘Dit beeld is echter voor elk waterschap anders.’

 

Verschillen per waterschap

De hoogte van heffingen verschilt per waterschap en dat heeft te maken met specifieke kenmerken van het waterbeheer, zoals de hoeveelheid water, de bodemsoort, de mate van verstedelijking en de ligging ten opzichte van de zeespiegel.

 

Ontwikkeling waterschapsheffingen, 2019 t.o.v. 2015

Afbeelding

Klimaatverandering

De waterschappen verwachtten in maart 2015 bijna 5 miljard euro te investeren, maar hoeveel daarvan is gerealiseerd is nog niet bekend. Van de 5,8 miljard euro aan verwachte investeringen is 4 miljard euro voor waterkeringen, aquaducten, gemalen en sluizen. Vorige week meldde Binnenlands Bestuur al dat waterschappen de komende vier jaar, in vergelijking met de vorige raming van een jaar eerer, 100 miljoen euro extra investeren om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Hoogste tijd dat het totale financiële plaatje van alle waterschappen op nationaal niveau eens grondig wordt doorgelicht. Waarna tevens de insteek gaat worden dat iedere Nederlander op een gelijke wijze gaat mee betalen en waterschappen worden ondergebracht in regio's of opgeschaalde gemeenten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners