of 63000 LinkedIn

Hoger BNG-dividend voor gemeenten

Aandeelhouders van BNG Bank – gemeenten, provincies en de Staat – profiteren van een goed jaar van de bank. Het dividendpercentage wordt verhoogd van 25 naar 37,5 procent.

Aandeelhouders van BNG Bank – gemeenten, provincies en de Staat – profiteren van een goed jaar van de bank. Het dividendpercentage wordt verhoogd van 25 naar 37,5 procent.

Nettowinst

Dat is althans het voorstel dat de aandeelhouders wordt gedaan. Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter van de bank, Gita Salden, heeft BNG Bank een goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg in 2017 met 6,5 procent naar 393 miljoen euro. Het renteresultaat nam dankzij de gunstige tarieven voor nieuwe financiering toe tot 435 miljoen euro, een stijging van 30 miljoen euro ten opzichte van het jaar 2016. Het resultaat financiële transacties kwam uit op 181 miljoen euro positief (2016: 118 miljoen euro positief). De beursontwikkelingen (128 miljoen euro) hebben volgens de bank sterk bijgedragen aan dat resultaat. Ook de solvabiliteit van de bank is verder verbeterd, dat wil zeggen dat de bank minder afhankelijk is geworden van vreemd vermogen.

 

Positieve ontwikkeling

De positieve ontwikkeling is aanleiding voor BNG Bank om de aandeelhouders een hoger dividendpercentage voor te stellen. Het voorstel is 37,5 van de beschikbare winst na belasting uit te keren. Dat komt neer op een dividendbedrag van 141 miljoen euro. In 2016 was dat nog 91 miljoen euro. Het restant van de winst wordt toegevoegd aan de reserves.

De Staat bezit de helft van de aandelen. Van de gemeenten bezit Den Haag er verreweg de meeste, gevolgd door Utrecht. Ook de provincies Zuid- en Noord-Holland hebben er relatief veel.Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners