of 62812 LinkedIn

Heerlenaar krijgt het meest van Rijksoverheid

Nederlandse gemeenten ontvangen via 64 verschillende rijksuitkeringen 33 miljard euro, aldus het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Heerlen staat bovenaan de lijst van ontvangers.
2 reacties

De Rijksoverheid is via diverse uitkeringen aan gemeenten het meest kwijt aan een inwoner van Heerlen. Per inwoner van de Limburgse gemeente stroomt er 3468 euro uit Den Haag naar het zuiden. De landelijk gemiddelde uitkering per hoofd van de bevolking ligt op 1947 euro. Slechts drie gemeenten ontvangen minder dan 1000 euro per inwoner: Bloemendaal, Midden-Delfland en Blaricum, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Atlas van de rijksuitkeringen 2015 van het COELO.

Zwakke sociale structuur
Nederlandse gemeenten ontvangen via 64 verschillende rijksuitkeringen 33 miljard euro, aldus het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Heerlen staat bovenaan de lijst van ontvangers vanwege de zwakke sociale structuur, de centrumfunctie van de stad met de daaraan verbonden hoge kosten, en de lage opbrengsten uit onroerendezaakbelasting omdat de waarde van woningen laag is. Grote steden en gemeenten in Noordoost-Groningen, Noord-Friesland en Zuid-Limburg krijgen eveneens naar verhouding veel geld.

Bloemendaal goedkoopst
Het Rijk verwacht van Bloemendaal, Midden-Delfland en Blaricum dat ze weinig kosten hoeven te maken en dat ze bovendien veel binnenkrijgen via de ozb en andere lokale belastingen. Een inwoner van Bloemendaal kost het Rijk 895 euro, een bewoner van Midden-Delfland 948, en een ingezetene van Blaricum 990 euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de jong op
@Alfred: dat is geen verassende uitkomst :)

Interessant is om dan ook de ontwikkeling van de werkgelegenheid per regio hier overheen te leggen.
Door Alfred op
Klopt. Kijk maar eens naar andere en eerdere cijfers van het CBS over gebruik jeugdzorg, WMO, inkomensvoorzieningen. Daarin blijkt dat de Randstad, Utrecht, delen van Gelderland/Overijssel en Brabant betalen en dat grofweg de randen van Nederland incasseren. Interessant om er vervolgens stempatronen overheen te leggen.