Advertentie
financiën / Nieuws

Harde bezuinigingen Amsterdam om coronatekorten

Amsterdam gaat 'pijnlijke maatregelen' nemen om het gat in de begroting dat door de coronacrisis is ontstaan, te dichten. Het gaat om honderden miljoenen euro's, zo laten de vier coalitiepartijen (GroenLinks, D66, PvdA en SP) weten in een nieuw plan.

02 september 2020
stopera-amsterdam-gemeentehuis.jpg

Amsterdam gaat 'pijnlijke maatregelen' nemen om het gat in de begroting dat door de coronacrisis is ontstaan, te dichten. Het gaat om honderden miljoenen euro's.

Ambtenaren
De gemeente zelf krijgt te maken met een forse bezuiniging op het ambtenarenapparaat en de taken die het stadsbestuur als prioriteit had aangemerkt. Dat moet in 2024 een bedrag van ruim 200 miljoen euro opleveren. De Amsterdammer moet rekenen op een verhoging van de onroerendezaakbelasting tot een totaalbedrag van 35 miljoen euro ('hetgeen neerkomt op 28,50 euro per jaar voor een huis van 4 ton'). Ook parkeren wordt duurder, maar de stadsbewoner wordt daarbij zo veel mogelijk ontzien. De stad hoopt 6,5 miljoen euro meer binnen te halen aan parkeeropbrengsten.

 

Massatoerisme

De bezuinigingen en lastenverhogingen maken ruimte voor investeringen om werkgelegenheid te bevorderen en armoede te bestrijden. De partijen streven ernaar de hoofdstedelijke economie minder afhankelijk te maken van massatoerisme, door initiatieven op het gebied van bouwen en beroepsonderwijs. Er komen banenplannen in sectoren als schone energie en duurzaam ondernemen.

Extra geld gaat er naar achterstallig onderhoud van wegen, kades en bruggen. Dinsdag nog stortte een oude kademuur in langs de Grimburgwal, vermoedelijk door een 'sinkhole'.

 

Woonruimte

Ook wordt er snel werk gemaakt van woningbouw in het middensegment, om cruciale beroepen als agent, leraar en verpleegkundige meer zicht op betaalbare woonruimte te bieden. Het gaat om zowel koop- als huurhuizen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos / Beleidsadviseur
En dan vervolgens geen probleem maken van 14 MILJARD uitgeven om de krankzinnige 'van het gas af' maatregelen uit te voeren.

Daar hoeft niet voor bezuinigd?
Petra
Als er minder ambtenaren zijn hebben ze misschien ook minder capaciteit om gekke dingen te bedenken?
Hans / afdelingsmanager
Koos, ik denk dat ze in Amsterdam zo slim (denken te) zijn dat die vermaledijde gasklevers die 14 miljard gaan op hoesten. Wat denk jij?
Advertentie