Advertentie
financiën / Nieuws

GS Noord-Holland schatten risico verkeerd in

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben de eigen financiële regels van de provincie overtreden. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een rapport van de provinciale onderzoekscommissie naar de verdwenen Noord-Hollandse miljoenen.

02 juni 2009

Geen risicomanagement
Het rapport is dinsdag overhandigd aan de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts. De provincie had 78 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki in IJsland en 20 miljoen bij het Duitse Lehman Bankhaus toen deze banken omvielen. De onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat de provincie tussen 1 april 2007 en 1 oktober 2008 ten onrechte geen actief risicomanagement heeft gevoerd. Bovendien was er onvoldoende grip op de schatkistbewaarder. Ook de motieven voor een lening van 50 miljoen euro zijn onduidelijk gebleken, zo vindt de commissie.

 

Inschattingsfouten
Volgens de commissie heeft de provincie vorig jaar inschattingsfouten gemaakt na signalen over ontwikkelingen op de geldmarkt en waren er gaten in de provinciale organisatie. Gedeputeerde Staten zeggen in een eerste reactie op het onderzoek dat de commissie niet aangeeft hoe het verlies van 78 miljoen euro bij Landsbanki voorkomen had kunnen worden bij strengere procedures.

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. de Vries / ambtenaar
Wel vertrouwenwekkend dat de Commissaris der Koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts, nu tijdelijk de scepter voert bij het ABP !
C.Huiskamp / interim manager
Worden er nog consequenties verbonden aan deze misstanden, of blijven de ambtenaren lekker zitten. Foutje, en terug naar de orde van de dag.
Z. Wolters / juridisch adviseur
Welke politicus verbindt (nu eindelijk) alsnog consequenties aan dit onderzoek?
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
is het gek dat het gewone volk geen vertrouwen meer heeft in al die o zo belangrijke mannen? hoogste tijd voor een nieuwe, verfrissende wind!
F. van Dooren / juridisch adviseur
Destijds moest mevr. Leemhuis voor minder het veld ruimen. Hoeft er nu niemand te bloeden?? Belangrijker nog vind ik de vraag hoe het mogelijk is dat een overheidlichaam miljoenen belastinggeld kan vergaren terwijl dat geld nergens specifiek voor nodig was. Het belastinggeld is immers dwangmatig invorderbaar, met het recht van parate executie. Een schoolvoorbeeld van 'detournement de pouvoir'. Ik vind dit niet alleen ongehoord maar ook dat bij een dergelijk machtsmisbruik de bestuurders strafrechtelijk moet kunnen worden vervolgd. Bovendien dient er een miaximum te worden gesteld aan het kweken van (belastinggeld)reserves bij de overheden zoals provincie en gemeente.
Frans Kuipers / Oud-Statenlid/adviseur Communicatie en Coaching
Dit kan echt niet, de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde zullen beslist het veld moeten ruimen, wil de poliktiek geloofwaardig blijven. Dit kan en mag niet binnenskamers (monistisch) geregeld worden. En als het waar id dat deze CdK ook nog beslissingsbevoegheid heeft (gekregen) bij de ABP, dan is het zeker geboden met straffe (politieke) hand in te grijpen. Verachtende omstandigheden en goedpraterij mag de besluitvorming niete beïnvloeden. Een CdK is bestuurder uit naam van de Koningin: dus u, politici weet wat u te doen staat lijkt me zo.
Sterkte.
Hans / Adviseur Publieke sector
Inschattingsfouten? Geen actief risicomanagement gevoerd? Het gaat niet over 10 euro! Dit is mismanagement, wanbeheer, volslagen ontoereikend bestuur! Niet alleen de ambtena(a)r(en) in kwestie, de afdelingsmanager of diens baas. Ook de verantwoordelijke bestuurders, allemaal opstappen, zelf weggaan of wegens incompetente taakuitoefening zonder wachtgeldregeling eruit! Zeker zonder wachtgeld, dat lijkt anders sterk op de graaicultuur bij bonussen.
G.D.Johanns / financieel adviseur/voormalig rijksambtenaar
Te vrezen valt dat noch politiek verantwoordelijke bestuurders, noch ambtenaren op grond van dit onderzoek zullen vertrekken.
Immers, de verantwoordelijkheid is over zovelen verdeeld dat uiteindelijk niemand meer verantwoordelijk is. Laat staan dat iemand zich verantwoordelijk zal voelen.
Men gaat na een heftig debat weer over tot de orde van de dag, waaronder van zelf sprekend weer de nodige verbeteracties.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Niet alleen "het gewone volk" (dat zijn o.a. ook middeninkomens) is vertrouwen breed en diep kwijt in bestuur, al zou men nog 4 weken of maanden op campagne gaan. Na zoveel jaren en schandalen verder, vertrouwt men echt de etalages niet meer van de oude politiek. Men is al teveel, na zoveel verkiezingen, teleurgesteld de winkel weer uitgegaan.
Wilders en de zijnen profiteren hiervan bij gebrek aan alternatief, buiten oude politiek.
Bolkenstein reageerde gisteren bij Knevel en Brink dat het "uitzieken" wordt. Met andere woorden. We glijden nog wel even verder af.

Huidige onmachtige politiek klust wat onsamenhangend af hier en daar in het vervallen politieke huis, maar er is echte renovatie nodig. Oude politiek is nog steeds intern gericht en dient het algemeen belang niet.

Mevrouw Ter Horst heeft in Knevel en Brink wel een site aangekondigd. Het kabinet heeft 4 punten genoemd ten aanzien van burgerschap. Op die site mag publiek daarover debatteren. Ach, ach.....

Resultaat is, als met talrijke rapporten over hetzelfde en zelfde falende bestuur: ieder neemt een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was!
Geen probleemeigenaar. Prettig geregeld voor bestuurlijke lagen. Daarom ziekt het voort, i.p.v. uitzieken. Bolkenstein is nog te optimistisch!

piet brontsema / org adviseur
zelfs ambtenaar Borghouts dus in de fout
Advertentie