of 60775 LinkedIn

Groningen schatkistbankiert erop los

Provincies moeten hun vermogen bij het rijk onderbrengen, maar mogen dit ook uitlenen, zoals Groningen actief doet. Dat levert mogelijk meer geld op.

De provincie Groningen leent 100 miljoen euro uit aan gemeenten buiten de provincie. Door het uit te lenen aan overheden, hoeft het bedrag niet bij het rijk gezet te worden voor schatkistbankieren.

Verlies

De Wet schatkistbankieren verplicht decentrale overheden sinds 13 december om financiële middelen onder te brengen bij het rijk. De vergoeding die zij daarvoor krijgen van het rijk, is lager dan die van de private instellingen waar de overheden vroeger bij mochten bankieren. Om dit verlies te ondervangen, mogen overheden wel onderling geld (uit)lenen tegen een zelf vast te stellen rente. Lenen aan overheden binnen de eigen provincie mag niet, omdat de provincie dan twee petten op heeft: die van bank en die van toezichthouder.

 

Groningen

De provincie Groningen is hier fanatiek mee aan de slag gegaan en heeft inmiddels ruim 100 miljoen euro aan leningen uitstaan bij gemeenten en andere overheidsinstanties buiten de eigen provincie. Ondanks dit bedrag, is de Groningse schatkist nog niet leeg. 'In principe mogen we ons hele vermogen uitlenen', zegt een woordvoerder van de provincie. Dat zal niet gebeuren omdat een groot deel van het geld gelabeld is voor toekomstige investeringen. De rente die gevraagd wordt op het uitgeleende bedrag, is volgens de woordvoerder marktconform-. 'De ene keer is een overheid goedkoper uit bij de BNG en de andere keer bij ons, dat is afhankelijk van vraag en aanbod op dat moment.'

 

Geldmakelaars

Hoeveel overheden zich al gemeld hebben om geld te lenen bij Groningen, kan de woordvoerder niet zeggen. Dit wordt niet exact bijgehouden, er wordt bemiddeld door geldmakelaars. 'De verzoeken komen via hen binnen.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Niet gebruikt 'werkkapitaal' van gemeenten/provincies zou heel goed kunnen worden gebruikt voor het creëren van zgn. Refolving Funds' voor het MKB en startende ondernemers, die nog steeds torenhoge rentes moeten betalen bij de banken. Zie ook het Refolving Funds voor Rijksmonumenten.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is op zichzelf al vreemd dat provincies worden verplicht om te schatkistbankieren bij het Rijk. Als dit nou op vrijwillige basis gaat is het wat anders.
In de huidige (verplichte) situatie ontvangen gemeenten en provincies een belachelijk lage rente van het Rijk. Bij sommige 'betrouwbare' banken kan dit - direct opvraagbaar - minstens het dubbele bedrag opleveren. Daarom behoort het Rijk m.i. dan ook de marktrente te goeden die gemeenten/provincies ook elders kunnen krijgen.
Door Simon op
Laten de provincies dan onderling afspreken (als het niet anders gaat) Prov. Groningen helt een gemeente in Drenthe of elders en daarvoor helpt die prov een gemeente in Groningen. zo blijft het geld circuleren in de provincies en kan worden gebruikt voor projecten die vervolgens weer werkgelegenheid creeren.
Door Jakov op
Groningen mag dus geen geld uitlenen aan een gemeente binnen die provinciegrens. Onder het motto "Noordelijke samenwerking" kan Groningen wel geld uitlenen aan de provincie Drente. Drente leent onder de zelfde voorwaarden als de aangetrokken geldmiddelen aan de Groningse gemeente die niet door Groningen geholpen mag worden.
Door JW van Dalen op
Onwenselijk gedrag! De provincie is geen bankier en moet zich dus ook niet als bankier gedragen.
Weet de provincie Groningen niet wat kerntaken zijn?
Door Pierre op
Nee,geld lenen aan de eigen regio mag niet, subsidie eraan verstrekken mag wel. Hoe idioot is het? Die provincie zit er primair toch voor eigen volk? Als het risco acceptabel is( die check is natuurlijk altijd belangrijk) mag je dus wel tegen hogere rente van een bank lenen, maar niet van je toezichthoudende provincie. Dat lijkt me macro voor de ontwikkeling van overheidsuitgaven niet logisch.

Zelfs mag geld uitlenen niet als het een financiering betreft van een regionaal zeer gewenste ontwikkeling?

Echt een misser in de besluiten van de Haagse tuinkabouters. Alsof trouwens toezicht van provincies zoveel om het lijf heeft -;).
Door p op
@Janneke

Wat een overheid binnenkrijgt kan hij niet altijd gelijk wegzetten. Andersom werkt dat ook soms geef je geld uit voor het op de bankrekening staat.

Om dat soort (vaak korte) periodes te overbruggen probeer je wat geld te verdienen op je vermogen of heb je een lening nodig.
Door Janneke op
Hoe komt het dat de provincies over zoveel geld beschikken? Hebben ze dit wel nodig?
En zou het in het kader van de landelijke bezuinigingen niet beter zijn dat de provincies inleveren?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners