Advertentie
financiën / Nieuws

Groeifonds: provincies steken vinger op

Provincies buiten de Randstad pleiten ervoor dat een deel van de 20 miljard die het kabinet steekt in het Nationaal Groeifonds ook hun kant uitkomt. Overijssel, Gelderland en Limburg hebben al plannen liggen voor investeringen op de lange termijn.

09 september 2020
Geld-verdelen-shutterstock-205684195.jpg

Provincies buiten de Randstad pleiten ervoor dat een deel van de 20 miljard die het kabinet steekt in het Nationaal Groeifonds ook hun kant uitkomt. Overijssel, Gelderland en Limburg hebben al plannen liggen voor investeringen op de lange termijn.

Investeringsfonds 

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken presenteerden gisteren het Nationaal Groeifonds als een investeringsfonds voor projecten voor de lange termijn. ‘Het belangrijkste criterium voor een project is dat het bijdraagt aan het verdienvermogen van Nederland in de toekomst. Het project moet invloed hebben op het inkomen van generaties hierna,’ zei Hoekstra bij die gelegenheid. Het kabinet wil de aankomende vijf jaar 20 miljard euro investeren in infrastructuur, kennis en innovatie. Een onafhankelijke commissie van tien leden zal de voorstellen beoordelen die door ondernemers, bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen worden aangedragen.

 

Oosten

‘Oost-Nederland is klaar voor investeringen uit het Groeifonds,’ stellen Gelderland en Overijssel in een gezamenlijk persbericht. Volgens commissarissen van de koning John Berends (Gelderland) en Andries Heidema (Overijssel) is de oostelijke regio sterk in de technologie die een belangrijke rol gaat spelen in de economie van de toekomst, zoals medische technologie, Artificial Intelligence, fotonica, nanotechnologie en robotica, en beschikt de regio over toonaangevende kennisinstellingen en bedrijven in Twente, de regio Arnhem-Nijmegen en  Wageningen.

 

Limburg

Ook het Limburgse provinciebestuur is enthousiast over plannen van het kabinet. Limburg heeft, in voorbereiding op de aankondiging van het groeifonds,  in de regio al drie concrete projecten benoemd. Zo wil de regio, met het instituut RegMed XB in Maastricht, dat Nederland dé plek wordt voor de ontwikkeling van regeneratieve geneeskunde. Daarnaast wil dat het voormalige DSM-terrein Chemelot het hart wordt van de verduurzaming van chemie en materialen. Als laatste hoopt de provincie dat de Einstein Telescoop, een toekomstige ondergrondse installatie die zwaartekrachtgolven uit de ruimte kan meten, in Zuid-Limburg wordt gebouwd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R.Folkersma / programma manager
Wel bijzonder dat de rijkste provincies met miljarden euro’s, ook het Groeifonds nog nodig hebben voor hun plannen. Het zou mooi zijn als dit geld juist ten goed komt aan de echt armlastige regio’s en daar de nodige impulsen gaat geven.
Advertentie