of 61441 LinkedIn

Goed laatste kwartaal ABP neemt dreiging niet weg

Ambtenarenpensioenfonds ABP kende een tumultueus 2019, maar eindigt het jaar sterk. In het laatste kwartaal werd de dalende lijn gekeerd. Het is daardoor zeker dat er dit jaar geen pensioenkortingen komen, maar het vooruitzicht blijft zorgelijk.

Ambtenarenpensioenfonds ABP kende een tumultueus 2019, maar eindigt het jaar sterk. In het laatste kwartaal werd de dalende lijn gekeerd. Het is daardoor zeker dat er dit jaar geen pensioenkortingen komen, maar het vooruitzicht blijft zorgelijk.

Handreiking

De dekkingsgraad eindigde in december boven het minimale niveau dat nodig is om pensioenkortingen te voorkomen. ‘Het fonds hoefde geen gebruik te maken van de handreiking van minister Koolmees’, schrijft ABP. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) voerde in november een nieuwe minimumgrens in om te voorkomen dat er op grote schaal kortingen zouden komen. De oude minimumgrens was 95 procent, Koolmees verlaagde die naar 90 procent, maar ABP eindigde december met een actuele dekkingsgraad van 97,8 procent.

 

Onvermijdelijk

Toch is er reden tot zorg. De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde actuele dekkingsgraad over twaalf maanden, daalde in 2019 van 103,8 procent naar 95,8 procent. Dat is volgens de huidige regels 8,4 procent onder het minimum. ‘Als deze beleidsdekkingsgraad tot en met 2020 onder het vereiste niveau van 104,2 procent blijft’, schrijft ABP, ‘en de actuele dekkingsgraad eind 2020 ook lager is dan 104,2 procent, is verlaging van pensioen onvermijdelijk.’

 

Somber vooruitzicht

Het is daarom belangrijk dat het huidige jaar goed verloopt en daar is ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool somber over. ‘Nu hebben we een goed beleggingsjaar achter de rug, maar we verwachten dat de rente de komende jaren laag zal blijven en ook verwachten we, net als andere grote beleggers, lagere rendementen.’ ABP hoopt daarom dat er snel een nieuw pensioenstelsel komt – een van de redenen dat Koolmees de tijdelijke maatregel invoerde was om rust te creëren terwijl het pensioenakkoord wordt uitgewerkt.

 

Kerncijfers

Q4 2018

Q1 2019

Q2 2019

Q3 2019

Q4 2019

Beleidsdekkingsgraad (%)

103,8

102,4

100,6

97,0

95,8

Dekkingsgraad (%)

97,1

99,0

95,3

91,0

97,8

Beschikbaar vermogen (€ miljard)

399

431

442

459

466

Verplichtingen (€ miljard)

411

436

464

504

476

Rekenrente (%)

1,4

1,1

0,8

0,4

0,7

Bron: ABP

 

Rente

De lage rente zorgde er dit jaar al voor dat het even leek of er ondanks het behaalde rendement toch verlaagd zou moeten worden. Het vermogen groeide afgelopen jaar van 399 miljard naar 466 miljard euro, een rendement van 67 miljard euro (16,8 procent). ABP is hier blij mee, maar de lage rente zorgde ervoor dat de verplichtingen stegen van 411 miljard naar 476 miljard euro.

 

Flinke schommelingen

466 miljard euro aan vermogen en 476 miljard euro aan (toekomstige) verplichtingen betekent dat de actuele dekkingsgraad eind 2019 uitkwam op 97,8 procent. Ondanks flinke schommelingen door het jaar heen verschilde hij daarmee slechts 0,7 procent met die van eind 2018.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Het beschikbare vermogen is in een jaar tijd met 1/6 toegenomen (van 399 naar 466).
Is er een bedrag waarbij de rekenrente simpelweg niet meer van belang is? Dat de buffer van het ABP zo groot is dat ongeacht de rekenrente altijd de verplichtingen kunnen worden voldaan? Dan is de oplossing niet zo moeilijk lijkt mij.

En stel dat de rente 0 wordt of zelfs negatief, kan je dan nog steeds een discussie hierover voeren? In theorie kunnen pensioenfondsen dan nooit meer voldoen aan de verplichtingen omdat ze geld verliezen. Wat wordt dan als maatregel voorgesteld?
Door Spijker (n.v.t.) op
Het is geen lachertje voor gepensioneerden met een klein pensioen dat al 10 jaar op NUL staat, nu zelfs nog worden gekort en het moeten doen met een -ten opzichte van werkenden- geringe stijging van de netto AOW. Dan is het sappelen om rond te komen.
Door het lachertje van de week (gepensioneerd) op
-*-ca. E 2,50 tot E 3,50 of meer per maand op ACHTERUIT.-*-

man man, waar heb je het over. EUR2,50??? Daar koop je in Amsterdam nog geen biertje meer voor
Door cornwallcapital.com (gepensioneerd) op
Ik zeg het nu, en ik zeg het al jaren: korten, korten, korten en zo snel mogelijk.
Het is volkomen asociaal om onze kinderen straks met leeggegeten pensioenpotten te laten zitten.
De huidige pensionado's hebben een te lage pensioenpremie ingelegd, en bovendien worden ze te oud. Ook ten aanzien van die gestegen levensverwchting heeft het ABP zich vergist.
Door Spijker (n.v.t.) op
Over de belachelijke rekenrenteregels van het FTK, die van de valse financiële onheilsprofeten Knot, Dijsselbloem en Koolmees moeten worden gebruikt, is al voldoende geschreven o.a. ook door een 60-tal prominente deskundigen en hoogleraren.
Er dient nu eindelijk eens op 1 juli a.s. een pensioenakkoord te liggen en wel inclusief indexering met terugwerkende kracht.
Door Spijker (n.v.t.) op
Naast het nu al niet meer 10 jaar niet meer indexeren van de pensioenen (achterstand inmiddels ca. 20%) is dit jaar ook nog het fenomeen BELASTING actief. Door de tariefaanpassing in de laagste schaal van 18,5% naar 19,5% gaan de kleine(re) pensioenen er dit jaar minimaal ca. E 2,50 tot E 3,50 of meer per maand op ACHTERUIT.
Door Spijker (n.v.t.) op
@Jan. Indexbeleggen kan natuurlijk deel uitmaken van een beleggingsportefeuille, maar over het algemeen liggen daarvan de rendementen lager dan bij gedegen individuele aandelen en equity fondsen. Indexbeleggen brengt ook gevaren met zich mee bij een beurscrash via een snelle computergestuurde daling. Het beleggen in value aandelen en technical fondsen is op dit moment een betere optie, uiteraard een naast goede spreiding.
Het gebruik van beleggingsadviseurs behoeft helemaal geen bezwaar te zijn als dit maar gebeurt via goede prestatiecontracten en daar ontbreekt het nogal eens aan of heeft het aan ontbroken bij pensioenfondsen.
Door Jan op
Waarom schakelt het ABP wat aandelen betreft niet over op beleggen in indexfondsen: de index wordt toch nooit verslagen, je hebt veel minder transactiekosten en al die dure beleggingsadviseurs kunnen de deur uit. Ik begrijp dat die beleggingsadviseurs dit uit eigenbelang niet zullen adviseren, maar de directie zou dit m.i. op zijn minst moeten overwegen.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners