Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenteraad Enschede redt FC Twente

De gemeenteraad van Enschede heeft vrijdag ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. Van de 39 raadsleden schaarden er 28 zich achter de gevraagde garantstelling van 32 miljoen euro, die nodig is om de voetbalclub te behoeden voor een faillissement.

19 december 2015

De gemeenteraad van Enschede heeft vrijdag ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. Van de 39 raadsleden schaarden er 28 zich achter de gevraagde garantstelling van 32 miljoen euro, die nodig is om de voetbalclub te behoeden voor een faillissement.

Lening aflossen
Hierdoor kan Twente de gemeentelijke lening van 17 miljoen euro direct aflossen en andere schulden herfinancieren. In ruil voor die garantstelling doet FC Twente afstand van het stadion De Grolsch Veste, dat wordt ondergebracht in een nieuwe stichting die losstaat van de club. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde deze constructie vrijdagavond.

Faillissement voorkomen

De landskampioen van 2010 is de laatste tijd in grote financiële problemen geraakt. Om een faillissement te voorkomen, had Twente steun nodig van de gemeente. Niet alle partijen uit de Enschedese raad steunden de plannen van het college om de eredivisieclub te helpen. 'We hebben er geen vertrouwen in dat het goed gaat komen', zei een SP-raadslid. ,,Wij moeten niet bloeden voor fouten van het FC Twente-bestuur.' GroenLinks sprak van 'dubbele petten' bij FC Twente en vond dat de club 'het zelf heeft verprutst'. De partij vroeg om een lagere garantstelling, wat volgens de wethouder echter niet mogelijk is.

Helpende hand gemeente 

Een ruime meerderheid van de raad besloot desondanks de club de helpende hand toe te steken. Met de gemeentelijke garantstelling op zak, kan FC Twente geld lenen om schulden af te lossen en de gemeentelijke lening terug te betalen. De club uit Enschede moet zich wel houden aan strenge voorwaarden. Twente zal spelers moeten gaan verkopen om de huur voor het stadion (2,5 miljoen euro per jaar) te kunnen betalen en verder moeten bezuinigen. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Dit gemeentebestuur heeft een gigantisch dikke plaat voor z'n kop. Uitkeringsgerechtigden uitknijpen en veroordelen tot een leven van sociale paria en vervolgens de b.v. voetbalmiljonairs c.c.s.s. gemeenschapsgeld toeschuiven. Misschien een goed idee om op de beloning van de raadsleden te bezuinigen? Om de beginnen met 50%?
Arnold / gemeentemabtenaar
De VIP behandeling bij FC Twente is weer veiliggesteld......
De ratten van Enschede in het bestuur / Hoofdschudder
Ambtelijk en bestuurlijk is het een zooi, meer is er in Enschede niet. Welman is een zeer slechte wethouder.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Uiterst riskante onderneming van deze gemeente om zich garant te stellen voor zo' n hoog bedrag. Over enige jaren kan de gemeente dit bedrag ook daadwerkelijk op tafel leggen. Sinds wanneer behoort betaald voetbal tot de kerntaken van een gemeente?
August Biels / gewezen ambtenaar
Lost de gemeente Enschedé op dezelfde gemakkelijke en laconieke wijze de probleemschulden van haar uitkeringsgerechtigden op?



Want als die tonnen verdienende voetbalhelden zo eenvoudigjes gesubsidieerd moge worden, dan moeten die arme sloebers dat toch ook kunnen?
lekker vol register
Enschede? Die gemeente die uitkeringsgerechtigden al jarenlang tot op de laatste druppel uitknijpt en de belastingvrije voet niet eens hanteert? Die mensen onder het bestaansminimum doet belanden? Geen helpende hand voor deze mensen ,maar een trap in de rug.
john jansen / toezichthouder
elke euro komt met rente terug !
echt waar, lijkt griekenland wel.
Criticus - NL
Is FC Twente ook te groot om om te vallen?

zwarver gait
het textielstadje gaat haar teksttielverleden/heden (Twentschecouranttubantia) sponsoren middels een lutt'le 200€ per inw. ;de wet normering inkomen geldt blijkbaar niet voor de jongens/meisjes in korte broek
Willem van der Vaart
FC Twente is toch gewoon een commercieel bedrijf? Dus als het kwakkelende fabriekje op omvallen staat, steekt de gemeente Enschede ook financieel de helpende hand toe?
zwarver gait
rectificatie 14.06u. tekststielverleden
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik ben benieuwd wat al die inwoners van Enschede op wiens sociale voorzieningen wordt bezuinigd hier van vinden.
Advertentie