of 59250 LinkedIn

'Gemeenten zijn te gierig tegenover Oranjeverenigingen'

Gemeenten zijn over het algemeen niet gul voor haar Oranjevereniging. Volgens Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen staan sommigen op het punt van omvallen.
7 reacties

Oranjeverenigingen zouden veel meer subsidie moeten krijgen dan nu het geval is. Het is soms zo bitter weinig dat ze nauwelijks nog kunnen blijven bestaan, terwijl ze wel een nationale feestdag voor de hele gemeenschap verzorgen.

Sociale cohesie

Dat zegt voorzitter Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen. ,,Gemeenten, tel uw knopen en zorg dat Oranjeverenigingen meer geld krijgen om activiteiten te kunnen organiseren. Met het opzetten van Koninginnedag en straks Koningsdag zorgen ze wel voor de sociale cohesie binnen een gemeenschap'', aldus Zonnevylle.
 
Morele verantwoordelijkheid 

Hij stelt dat veel gemeentebesturen zich niet realiseren dat Koninginnedag een door de regering ingestelde nationale feestdag is en Oranjeverenigingen daarom al een andere positie innemen dan andere verenigingen. ,,Als er geen Oranjeverenigingen zijn, moeten gemeenten de nationale feestdag zelf organiseren. Bovendien is het is een feest dat voor iedereen wordt georganiseerd. Daar ligt voor gemeenteraadsleden een morele verantwoordelijkheid'', zegt Zonnevylle.
 

Geen subsidie

De Oranjebond telt 360 leden. Daarvan wordt het overgrote deel minimaal gesubsidieerd, een aantal verenigingen krijgt zelfs helemaal geen subsidie en in een aantal gemeenten krijgen Oranjeverenigingen wel voldoende geld, zoals in Kampen, weet de voorzitter. ,,Daar werd 1,5 jaar geleden op voorhand al gesteld dat de vereniging op enkele tienduizenden euro’s extra kon rekenen als koningin Beatrix plaats zou maken voor Willem-Alexander.’’
 
Onaantastbare positie 

Zonnevylle wijst er op dat er ook Oranjeverenigingen zijn die naast de nationale feestdag allerlei andere evenementen organiseren, zich dus breder inzetten voor de gemeenschap. ,,Daardoor hebben sommige verenigingen een haast onaantastbare positie gekregen. Zo organiseert de Oranjevereniging in Sassenheim met de kerken een parkdienst, in De Zilk zangbijeenkomsten en in Katwijk aan Zee reizen voor ouderen. Bovendien verzorgen verschillende Oranjeverenigingen in het land ook de 4 mei-herdenking, palmpasenoptochten en sinterklaasintocht; allemaal door vrijwilligers van de Oranjeverenigingen.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Friso op
Verdorie, waarom is het veel mensen toch zo oranje voor de ogen? Deze hielenlikkerij past niet bij een nuchter en modern land als Nederland. Laat de Oranjes hun fans zelf maar subsidiëren, daar hoeft niet nog meer belastinggeld naar toe! Of laat de leden van de Oranjeverenigingen maar meer betalen.
Door Nobby (animal cop) op
Beste Zonnevylle, als het een door de (rijks)wetgever ingestelde feestdag is, dan moet u bij het rijk zijn ipv bij de gemeente. Omdat gemeenten zich niet mogen bemoeiien met wat s' rijks is, kan het nog wel eens zo zijn dat het subsidieren van Oranjevereniging formeel juridisch niet toelaatbaar is.
Door Meppie op
Ik zie niet in waarom een gemeente voor een vereniging die iets organiseert op een feestdag moreel verplicht is (veel) subsidie te verstrekken.
Voor andere feestdagen geldt dit ook niet en wordt ook op een andere manier geld ingezameld.
Door Joschke op
In een democratie past geen monarchie...!!!

Laat die verenigingen contributie heffen bij hun leden. Kunnen ze gelijk zien hoe 'populiar' het koningshuis is
Door marjolein op
De Oranje's krijgen tientallen miljoenen belastinggeld per jaar. Als de Oranjeverenigingen een familiefeestje willen organiseren, dan ligt het voor de hand bij de betreffende familie aan te kloppen. Daar is genoeg.
En laat ons verder met rust. We vieren ook geen Rapunzel- of Sneeuwwitje-dag.
Leve de republiek.
Door Easymoney (Financiën) op
Alle inkomsten van de gemeenten bestaan uit belastingen, heffingen en geldleningen. Iedere belastingbetaler betaald al mee aan oranjeverenigingen en overheden die iets leuks wilen doen. Maar ook degene die eigenlijk niet mee willen doen, zien hun zuur verdiende geld, uitgegeven worden aan deze clubs.
Wil je geld, vraag dan aan de burgers of zij willen doneren ipv subsidie aanvragen. Geef de burgers een keuze.
Alsof geld en subsidie krijgen een recht is. Wat een onzin.
Door Hans (ambtenaar) op
'In Kampen krijgt de Oranjevereniging enkele tienduizenden euro's extra'. Dus nog bovenop het gewone jaarlijkse bedrag!
Ik ben blij dat ik daar niet woon, want er moet dan vast op veel andere terreinen bezuinigd worden.