Advertentie
financiën / Nieuws

‘Gemeenten worden financieel uitgewrongen’

Gemeenten moeten door de provincie niet worden gedwongen te bezuinigen. Dat vindt de PvdA-Statenfractie van Overijssel.

22 juli 2020
nee.jpg

De provincie Overijssel moet het vertikken gemeenten te dwingen tot bezuinigingen. Als het rijk niet met extra geld voor gemeenten over de brug komt, moeten Gedeputeerde Staten (GS) weigeren gemeenten onder preventief financieel toezicht te stellen als zij hun begroting niet sluitend krijgen.

Penibel

Dat oppert de Provinciale PvdA-Statenfractie in schriftelijke vragen aan GS. De fractie maakt zich grote zorgen over de penibele financiële situatie van gemeenten. Die financiële problemen moeten niet door de provincie worden opgelost, maar door het rijk. Maar als het rijk niets doet, moeten gemeenten door de provincie niet in de kou worden gezet, vindt de PvdA-Statenfractie.

Leefbaarheid

‘Gemeenten worden financieel uitgewrongen. Dat heeft ernstige gevolgen voor wat inwoners van hun lokale overheid mogen verwachten. Basisvoorzieningen als bibliotheken en sportvoorzieningen dreigen te worden afgebroken. De gevolgen voor de leefbaarheid zijn enorm’, aldus de PvdA-Statenfractie in haar schriftelijke vragen. PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink vindt dat gemeenten niet moeten worden gedwongen om te kiezen tussen de zorg of de bibliotheek. ‘Ik vind dat wij als provincie moeten weigeren gemeenten te dwingen zulke keuzes te maken. Dit is een probleem dat door Den Haag is veroorzaakt. Laat ze het daar ook oplossen.’

Preventief toezicht

De fractie wil weten hoe GS gemeenten kunnen ontlasten binnen de kaders van het financieel toezicht. Ook wil zij weten wat de gevolgen zijn als GS weigeren gemeenten onder preventief toezicht te stellen. Daarnaast wil de PvdA weten hoeveel Overijsselse gemeenten dit jaar hun begroting niet sluitend kunnen krijgen.

Versoepelen

GS van Zuid-Holland overwegen al het financieel toezicht te versoepelen. Dat stelden ze eind juni in een brief aan premier Rutte. Als ‘tijdige en ruimhartige maatregelen van uw kabinet uitblijven om onze gemeenten structureel meer financieel perspectief te bieden’ zullen veel gemeenten ‘buiten hun schuld’ geen sluitende begroting kunnen indienen. ‘Wij zullen in die gevallen onze gemeenten zo veel mogelijk beleidsvrijheid geven naar eigen inzicht te handelen. Onverminderd zullen wij hen met raad en daad bijstaan, maar een strikt technische uitvoering van verscherpt (“preventief”) toezicht door de provincie zou dan tot ongewenste situaties kunnen leiden’, waarschuwden GS in hun brief.  

Meer geld

Ook GS van Brabant riepen begin deze maand in een brief aan Rutte het kabinet op meer geld aan gemeenten ter beschikking te stellen. Voorkomen moet worden dat gemeenten bezuinigingen moeten doorvoeren op cruciale basisvoorzieningen of de OZB-belasting nog verder moeten verhogen om de komende jaren tot een sluitende begroting kunnen komen, stelden GS.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
Hoe sympathiek het ook mag lijken, provincies moeten dit niet gaan doen. De slechte financiële positie van gemeenten is eerst en vooral een politiek vraagstuk. Provincies moeten rol als toezichthouder niet vermengen met dat politieke vraagstuk. Dan is het hek vd dam: provincies gaan zich dan, al dan niet onder druk vd staten, meer en meer bemoeien met de gemeentelijke politiek. Dat doen ze al door hun vrij beperkte wettelijke bevoegdheden steeds verder op te rekken (zie de inhoud vd kaders die ze onderling afspreken). Je kunt als wilt heel veel kleine stapjes zetten onder het motto van 'goed toezicht' en plotseling zie je dat een provinciale ambtenaar meedenkt met het opstellen ve een begroting en er ook nog wat van vindt (met de gedeputeerde op de achtergrond). Niet doen. Gewoon preventief toezicht afkondigen indien de gemeentelijke begroting daar aanleiding voor geeft. Wel zo helder.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Helemaal eens met @ De Vries. Typisch (jaren 70) PvdA.
H. Wiersma / gepens.
De gemeenten/VNG waren/zijn er zelf bij en roepen het soms ook over zichzelf af door verkeerde en buitensporige beleidskeuzes.
Advertentie