Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten willen acties voor meer rijksbudget

Als het (demissionaire) kabinet niet snel met extra geld voor gemeenten over de brug komt, gaan gemeenten actievoeren. Om actieplannen voor te bereiden, organiseert Raden in Verzet een digitaal congres voor raadsleden, wethouders en burgemeesters.

24 maart 2021
gebalde-vuist.jpg

Gemeenten hebben voor 2021 en 2022 minimaal twee miljard euro per jaar extra nodig. Als het (demissionaire) kabinet hier niet snel mee over brug komt, gaan gemeenten actievoeren. Om de bereidheid daartoe te polsen en actieplannen voor te bereiden, is er vrijdag een digitaal congres voor raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Acuut

Dat wordt georganiseerd door het actiecomité Raden in Verzet. ‘We hebben nu acuut geld nodig’, benadrukt Marijke van der Meer, initiatiefneemster van Raden in Verzet en fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. Het actiecomité is vorig jaar juli opgericht, nadat het kabinet voor het eerst – ondanks vele protestacties van heel veel gemeenten om meer geld – niet thuis gaf. Toen was de maat voor Raden in Verzet al vol, maar de teleurstelling is de afgelopen maanden alleen maar groter geworden.

 

Nul euro

‘De enorme tekorten op de jeugdzorg zijn in december aangetoond door AEF, maar het kabinet komt met nul euro over de brug’, aldus Van der Meer. AEF heeft berekend dat gemeenten jaarlijks 1,7 miljard euro op de jeugdzorg tekortkomen. Nadat eerder deze maand duidelijk werd dat het kabinet (nog) niet de portemonnee wil trekken, heeft gemeentekoepel VNG arbitrage ingesteld, ‘maar de VNG richt zich met name op de lange termijn. De narigheid is acuut en die moet zo snel mogelijk worden opgelost’, benadrukt Van der Meer. Het demissionaire kabinet wil overigens in april, na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer, het overleg met de VNG over incidenteel extra budget hervatten.   

 

Publieksvriendelijke acties

Het actiecomité is van de stevige acties, maar denkt nu allereerst aan publieksvriendelijke acties. ‘We willen ‘Den Haag’ vooral duidelijk maken dat we dat extra geld niet nodig hebben voor onze ambtenaren of ons eigen bestuur, maar dat we het nodig hebben voor onze inwoners. Die kunnen straks niet meer zwemmen omdat we er als gemeente geen geld meer voor hebben’, aldus Van der Meer. Ze wil nog niet aangeven waaraan wordt gedacht. Tijdens het digitale congres wordt een aantal ideeën voorgelegd, maar het actiecomité staat vooral ook open voor andere ideeën. Voor ‘harde’ acties, zoals het niet meer uitvoeren van taken, wil Van der Meer vrijdag de mening van gemeenten polsen. ‘Dat wordt lastig. Gemeenten staan hier verschillend in. Ik wil weten hoe solidair gemeenten met elkaar zijn.’ Ook wil het actiecomité weten met welk extra bedrag gemeenten tevreden zijn.

 

Motie

De ‘opbrengst’ van vrijdag wordt mogelijk benut voor een motie tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG in juni. ‘We moeten eerst de uitkomst van de arbitrage afwachten’, aldus Van der Meer. Voor 1 mei moet de ‘commissie van wijzen’ met haar oordeel komen. Daarnaast verwacht ze dat de VNG ook zelf met een actiepakket zal komen. Ze hoopt dat VNG-voorzitter Jan van Zanen, die aan het congres deelneemt, al een tipje van de sluier gaat oplichten.

 

Tot nu toe hebben ruim honderd mensen, vooral raadsleden, uit meer dan zestig gemeenten zich voor het congres aangemeld.  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bertus / Observant
Het einde van het liedje is dat gemeenten de rekening net zoals dit jaar (OZB, riool- en afvalstoffenheffing) weer bij de burger legt. Want dat is veeeeel gemakkelijker dan een kei- en keiharde vuist maken naar het rijk.

Partijbelangen en zo..
Petra
Het rijk zal zich niets tot niet veel aantrekken van deze acties. Het hele MKB is al ongeveer kapot, dat is ook niet belangrijk. De burger moet nog verder worden geknecht en zal straks blij zijn met een paar kleine kruimels.



Hebben jullie dit dan nog niet door?!



Agenda 2030
H. Wiersma / gepens.
De meest conservatieve en zuinige bestuurder van de DNB die we ooit hebben gehad, Klaas Knot, wil met het tekort van de nationale schuld eigenlijk niet verder gaan dan ca. 60% van het BBP. M.i. mag dat indien noodzakelijk op korte tot middellange termijn best 70% tot 80% zijn (gelijk aan de 2013), om daarna

-afhankelijk van de mondiale situatie- indien nodig terug te keren naar 60%. Andere EU-landen en/of landen elders in de wereld gaan nu namelijk al veel verder. Er kan voor het bepalen van een maximale hoogte best enige afstemming met andere landen plaatsvinden. Dat kan zelfs verstandiger zijn. Voor Corona bedroeg de nationale schuld slechts 45% van het BBP (dus 45% van 800 miljard). Klaas Knot wil Nederland arm rekenen, net als bij de aanvullende pensioenen. Maar daarmee los je geen economische crisis en tekorten in de jeugdzorg op. Kortom, dergelijke adviezen kunnen we zo langzamerhand met een korreltje zout nemen.
Advertentie