of 59250 LinkedIn

'Gemeenten spelen 'bankje' met gemeenschapsgeld'

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met het geld dat zij verstrekken aan organisaties als sportclubs, culturele instellingen en woningbouwcorporaties, zijn ze zich echter vaak niet bewust van de risico's van verlies van gemeenschapsgeld, zeggen deskundigen.
12 reacties

Gemeenten in Nederland hebben 9 miljard euro aan leningen uitstaan, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met het geld dat zij verstrekken aan organisaties als sportclubs, culturele instellingen en woningbouwcorporaties, zijn ze zich echter vaak niet bewust van de risico's van verlies van gemeenschapsgeld, zeggen deskundigen.

Miljoenenverlies op Galgenwaard 

Dat het geld niet altijd terugkomt in de gemeentekas, bleek volgens het programma in de gemeente Utrecht, die in augustus een verlies van ruim 20 miljoen euro moest incasseren, toen duidelijk werd dat het grootste deel van een lening voor voetbalstadion de Galgenwaard nooit zal terugkeren.

 

Bijna alle gemeenten

Andere voorbeelden van dit jaar: de gemeente Groningen verloor dit jaar 2,5 miljoen euro, nadat 3D-Theater Infoversum failliet ging. Middelburg ging voor 5 miljoen het schip in met een lening aan het failliete Waterpark De Veerse Meer. Volgens RTL Nieuws hebben op vijf na alle Nederlandse gemeenten geld uitgeleend. Ook de afgelopen jaren ging het veelvuldig mis.


Opletten

‎Directeur Jan de Ridder van Rekenkamer Metropool Amsterdam denkt niet dat het geld uitlenen altijd overwogen gebeurt. 'Je moet goed opletten wat de financiële positie is aan de andere kant; of de organisatie wel in staat is de rente te kunnen blijven betalen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-|Imagospecialist) op
Gemeenten terug naar de core business; geen besteding gemeenschapsgelden tenzij gemeenschappelijke instemming; hebben we eindelijk weer eens echt iets dichtbij om voor of tegen te kunnen stemmen; een dergelijke aanpak vindt zeker betrokkenheid en draagvlak!
Door collectebus (bestuurder pensioenfonds) op
Belastinggeld uitlenen aan sportclubs, poppentheaters en filmhuizen is geen kerntaak van een gemeente. Een gemeente moet zorgen dat het huisvuil wordt opgehaald en dat de straatverlichting brandt. Als voetbalclubs geld nodig hebben, dan gaan ze maar met een collectebus langs de deuren.
Door Pierre op
Helemaal ééns met Wiersma . Van de week is in de regio Drechtsteden een grote culturele instelling failliet gegaan. En die zat ook nog eens in een vastgoedbeherende stichting, waar de gemeenten financiele riscico's in lopen.

Daarnaast @Henk: sportclubs zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Hoeveel sponsors haken tegenwoordig niet af? En al je dan de clubbegroting daarop baseert, heb je wel een probleem. Veel slapende gemeenten hebben niet door welke risico's ze lopen door geen enkele positie in club-bestuursbesluiten te hebben, terwijl ze wél garant staan....als de contributie maar laag blijft. Slaap lekker....
Door A. Willemsen op
Volgens mij is het heel simpel (voordat er weer honderd regels en wetten bijkomen). Verbied het ondersteunen van commerciële instellingen. Zo simpel kan een oplossing soms zijn.
@Henk Heezen. In Arnhem zijn ze daar jaren gelden (gelukkig) al mee gestopt. Daar zit nu een mafiabaas zijn geld in Vitesse te pompen
Door Henk Heezen op
Aan Opmerker,

De steun aan FC Twente valt volgens mij inderdaad onder mijn opmerking over "gemeenten die voor enorme bedragen geld lenenen voor een paar duur betaalde profvoetballertjes."
Dat gebeurt ook in oa Eindhoven en Arnhem. Volgens mij zou dat echt niet meer moeten voorkomen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Gemeenten behoren in ieder geval geen bank te spelen voor niet-kerntaken, zoals betaalde sportorganisaties, bioscopen e.d. Grote onderdelen van sport,cultuur en soms ook recreatie worden wel als kerntaak beschouwd; in die gevallen kan het soms noodzakelijk zijn dat gemeenten subsidies, geldleningen of garanties voor geldleningen verstrekken e.d., mits dergelijke instellingen -mede gelet op de toekomstige vooruitzichten (levensvatbaarheid)- voldoende solvabel zijn.
Door Opmerker op
@Henk: hmmmm.....F.C. Twente?
Door Henk Heezen op
Het artikel is weer lekker ongenuanceerd. Door alle uitgeleend geld over een kam te scheren ontstaat een heel verkeerd beeld.
Er zijn inderdaad gemeenten die voor enorme bedragen geld lenenen voor een paar duur betaalde profvoetballertjes.
De meeste leningen zijn natuurlijk gewoon relatief kleine bedragen voor de accomodaties voor de plaatselijke sportvereniging waar op zaterdag heel veel mensen sporten en sociaal bezig zijn.
Het mogelijk maken van sportbeoefening is volgens mij gewoon een taak van de gemeente. De risico's zijn overzienbaar en de gemeenten zijn zich daar goed van bewust.

Door henk op
wethouders en directeuren financien spelen graag mooi weer met het geld van anderen. En dat zonder persoonlijk verantwoordelijk te zijn
Door Ludo op
Gemeenten geven veel te veel geld uit aan zaken die helemaal niet nodig zijn.
Er is te veel geld beschikbaar dat is het probleem.
Je moet met je budget kunnen omgaan.