of 63561 LinkedIn

Gemeenten ruimhartiger met TONK

Het budget van de TONK-regeling is enkele maanden geleden verdubbeld. Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunen veel gemeenten huishoudens in financiële nood ruimhartiger.

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunen veel gemeenten huishoudens die door de coronacrisis in financiële nood zijn geraakt ruimhartiger, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het budget van de TONK-regeling is enkele maanden geleden verdubbeld. 

Verschil

De TONK-regeling is bedoelt voor huishoudens die het inkomen tijdens de coronacrisis stevig hebben zien dalen, waardoor zij de vaste lasten zoals de  hypotheek of huur niet meer kunnen betalen. Er werd echter veel minder vaak een beroep op de regeling gedaan dan de overheid had gedacht. Daarnaast verschilde de hoogte van de financiële tegemoetkoming sterk per gemeente.

 

Buiten de boot

Vorige week nog deed de nationale ombudsman een oproep aan de rijksoverheid en aan gemeenten om voor meer maatwerk te zorgen. Te veel zzp-ers bleken buiten de boot te vallen omdat de voorwaarden voor die gemeenten aan een uitkering op basis van de TONK-regeling stelden dikwijls te streng waren.

 

Opnieuw beoordelen

Naar aanleiding van gesprekken die de  minister de afgelopen maanden voerde met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Divosa is inmiddels het budget verhoogd naar 260 miljoen euro. Ook hebben veel gemeenten hun regelingen aangepast of gaan dat binnenkort doen, bijvoorbeeld door het verhogen van de uitkering of het laten vervallen van de vermogenstoets, zo stelt de minister in de brief aan de Kamer. Ook zijn diverse gemeenten bezig mensen die eerder een aanvraag deden opnieuw te benaderen om te zien of zij alsnog voor een financiële tegemoetkoming in aanmerking komen.

 

Verlengd

De TONK-regeling is, net als de andere regelingen uit het steunpakket, verlengd tot en met 30 september van dit jaar. Huishoudens in financiële nood kunnen dus langer gebruik maken van de ondersteuning.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners