Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten raken nog miljarden op grond kwijt

Gemeenten verliezen de komende jaren nog meer miljarden op de grondexploitatie, blijkt uit een onderzoek.

21 december 2013

Gemeenten verliezen de komende jaren naar verwachting nog tussen de 0,7 en 2,7 miljard euro op hun grond. Dit komt naar voren uit een onderzoek naar de gevolgen van de financiële crisis bij gemeentelijke grondbedrijven.

Prijs bouwgrond gedaald
In het vrijdag gepubliceerde rapport blijkt dat gemeenten van 2010 tot en met 2012 in totaal 2,6 miljard euro aan verlies op grond hebben gemaakt. Daarbij is nog eens 700 miljoen euro aan winst verdampt. Vorig jaar bedroeg het verlies 1,1 miljard euro. Door de financiële crisis wordt veel minder gebouwd en geven gemeenten minder grond uit dan gepland voor woningbouw en bedrijfsterreinen. Doordat de vraag sterk is afgenomen is de prijs van bouwgrond bovendien flink gedaald.

Economisch herstel
De omvang van het verlies voor de komende jaren hangt af van het tempo van economisch herstel, schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) mede namens collega's Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de onderzoekers beschikken de meeste gemeenten de komende jaren over voldoende geld om de tegenvallers op te kunnen vangen.

Crisis- en herstelwet
Schultz meent dat gemeenten goed op weg zijn de problemen op te lossen. Het Rijk probeert gemeenten en provincies te helpen, onder meer met de Crisis- en herstelwet en de hervormingsagenda Bouw. Daarbij wordt vooral ingezet op meer marktgericht bouwen en betere mogelijkheden om snel in te spelen op nieuwe initiatieven.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eppo Burger
Ah, dit is de crux: In het onderzoek, dat in opdracht van de Rijksoverheid werd uitgevoerd, is rekening gehouden met een daling van de grondprijzen met 12 procent ten opzichte van de top van de markt.



Vanaf de top van de markt zijn de huizenprijzen inmiddels met ruim 20% gedaald. Dat verlies wordt niet genomen door de bouwonderneming, maar door de speculant die in grond heeft geïnvesteerd. Bouwkosten komen namelijk op de vrije markt tot stand. Omdat bouwkosten deel uit maken van de prijs van woningen, en ongeveer de helft van de koopsom van de woning uitmaken, kun je op je vingers natellen dat de werkelijke verliezen voor gemeenten ongeveer 40% zijn.



De echte verliezen zijn dus bijna 4 keer zo groot als dat dit rapport stelt.

soesterkwartierder / vutter
de VVD oplossing.

Bij ons in Amersfoort heeft de VVD wethouder Buijtelaar ook zo'n trucje uitgehaald.

Het gehele reservepotje van de Vinex-wijk Vathorst heeft hij inmiddels leeggehaald en volledig afgeboekt.



Maar het duurt nog tenminste 20 jaar voordat Vathorst klaar is. Hoe nu de rest, zo'n 80 a 110 miljoen moet worden afgeboekt of opgelost?

Dat schuift de VVD voor zich uit, dat zien ze maar NA de verkiezingen van maart 2014.

En weer zijn de inwoners van Amersfoort de klos.



de gepensioneerde.

Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
Foutje, bedankt.

en weer vergeet de VVD wethouder de miljoen 175 éénzijdige Krediet Garantie te noemen die Amersfoort heeft afgegeven aan de OBV - Vathorst marktpartijen.

die Krediet Garantie komt voor 100% ten laatste van de gem. Amersfoort.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Omdat Den Haag al decennia denkt in termen van groot, groter, grootst worden steeds meer, aanvankelijk redelijk functionerende kleinere gemeenten via gemeentelijke herindelingen opgeslokt door grotere, doorgaans minder goed functionerende grote gemeentes. Want hoe meer inwoners een gemeente telt, hoe meer aanspraak men kan maken op Haagse subsidie uit de Algemene Reservepot. Men vergeet echter dat ambtenaren door de eeuwen heen zich nooit met strikt private zaken hebben bezig gehouden met marktinzicht en risicovolle projektontwikkeling. Reeds in 2008 kon men immers voorzien dat de hele huizenmarktbubbel een wassen neus en eindig zou zijn. Men zit nu 5 jaar verder lokaal met de gebakken peren en de circa 400 gemeentes hebben nu een gezamenlijke schuld opgebouwd van 51 miljard, waarbij ik me afvraag hoelang deze schuld nog met goedkope rente van de Bank Nederlandse gemeenten gefinancierd wordt nu Nederland ook nog eens zijn AAA-status is kwijtgeraakt ?
Piet / directeur
Recent is hier in Almere een duinlandschap aangelegd om luxe woningen te bouwen. Ca 2 jr lang hebben schepen gevaren met zand en dit zand moest worden verwerkt en inklinken. Dit alles in crisis tijd let wel. Het is aannemelijk dat dit tientallen miljoenen € heeft gekost.

Een kind kon zien dat er geen woning zou worden verkocht. En inderdaad al 2 jr lang zijn er woningen op papier te koop, nog niet en verkocht dus!



Oorzaak en megalomane Wethouder die recent 1e kamerlid is geworden. Hij moest vorige week zonodig de publiciteit trekken door te dreigen tegen het woon akkoord te stemmen.



Tja wat een bananen republiek, megalomaan op Uw en mijn kosten, het het is nog niet eens strafbaar!
Eppo Burger
Gemeenten lossen het probleem helemaal niet op. Ze doen precies zoveel dat ze na de verkiezingen van aanstaande maart een weerwoord hebben als hen wordt verweten dat ze het probleem hebben doorgeschoven naar het volgende college.



Dat zal tot grote bezuinigingen in gemeenteland leiden.



Buiten de randstad (en zelfs in de periferie van de randstad) zijn de grondprijzen in de boeken volledige fantasie zonder relatie met de vastgoedmarkt. Ze verkopen nauwelijks kavels. Ja, ze maken mooie plannen over winkelruimte in Breda of over het "temporiseren" van de bouw van Schuytgraaf in Arnhem. Maar kavels verkopen ho maar.



De college's die na de verkiezingen van aanstaande maart gevormd worden, zullen grote bedragen moeten afboeken op grondspeculaties.
Cees-Jan Pen / Programmamanager
Uit een eerder bijgewoonde presentatie van Deloitte bleek dit al en 3 miljard afboeken, werd toen al genoemd. Ik vind de reactie van Eppo te negatief want vele gemeenten zijn echt wel bezig met ingrijpende schrapoperaties. Natuurlijk is het altijd te weinig en niet genoeg, maar jarenlang planoptimisme en ontwikkelaar spelen door de overheid herstel je niet eventjes zeker niet in combinatie met de crisis. Ik ben het wel eens met Eppo dat vooral de vastgoedluchtbel en risicos bij grondbedrijven veel nadrukkelijker op agenda GR2014 moet. Dit dreigt in combi met de decentralisaties een loden last voor nieuwe colleges. Ik zou binnenlands bestuur willen oproepen veel ruimte te bieden aan gemeenten en regio's die manieren vinden de grond en vastgoedrisico' s te beheersen. Ik denk aan regionale garantiefondsen zoals Overijssel beoogt om het afboeken van inkomsten meer langjarig uit te smeren. Andere voorbeelden in de regio Amsterdam en Eindhoven waar aan de hand van klip en klare cijfers vraag en aanbod van werklocaties af te stemmen, zijn ook een stap in de goede richting. In regio Amsterdam is men er al jaren mee bezig en de hier is ook met pijn al fors geschrapt.

Waar ik tevens benieuwd naar ben, is hoe accountants en ook provincies in kader van financieel toezicht ook veel pro actiever gaan sturen op grond en vastgoedrisicos en hierbij de regionale vraag-aanbod situatie meenemen. Een van de grote problemen nu is dat de korte termijn opbrengsten voor grondrisicos boven de lange termijn effecten op een binnenstad of locatie gaan. Momenteel zie je diverse gemeenten nieuwe winkelplannen mogelijk maken aan de rand terwijl de binnenstad al te kampen heeft met leegstand en er sprake is van regionale overbewinkeling.
Eppo Burger
@ Cees-Jan Pen (Programmamanager)



Ik ben zeker niet te negatief, gemeenten zijn nog steeds te positief. Het is juist dit "inkomsten meer langjarig uit te smeren" waarbij het doorschuiven van het probleem naar de toekomst ontstaat.



Men doet dat namelijk alleen als men de kavels voor de huidige vraagprijs niet kan verkopen. Men neemt dan aan dat men in de toekomst de kavels wel voor die prijs kan verkopen. Dat is niet alleen speculatief, maar ook onrealistisch: de vraagprijs van een kavel ligt vaak boven de vraagprijs van bestaande koopwoningen op funda. Het vermogen om te lenen voor jonge generaties neemt nog steeds af en de woningen van babyboomers komen de komende jaren massaal op de markt.



Intussen staan die kavels voor te veel geld op de balans.



Het klopt overigens dat in Amsterdam (randstad) of Eindhoven de situatie beter is omdat daar van nature krapte op de markt is. Maar daarbuiten -zoals in uw Overijsselse voorbeeld- is het doorschuiven van het probleem naar de toekomst troef.
loe / zelfstandige
Leer van de geschiedenis!

Economie is psychologie!!

Als een makelaar voorspeld dat de huizenprijzen gaan dalen, krijgt hij door die voorspelling ALTIJD gelijk.

Advertentie