of 63082 LinkedIn

Gemeenten mogen starterswoningen bouwen tot € 325.000

Gemeenten mogen betaalbare koopwoningen bouwen voor starters en middeninkomens met een verkoopprijs van 325.000 euro. Tot nu toe was dat 200.000 euro.

Gemeenten mogen betaalbare koopwoningen bouwen voor starters en middeninkomens met een verkoopprijs van 325.000 euro. Tot nu toe was dat 200.000 euro.

Experiment
Die lage verkoopprijs werd door gemeenten als een belemmering gezien voor de bouw van sociale koopwoningen. Daarom heeft het kabinet nu besloten dat de maximaal toegestane verkoopprijs voor deze woningen gelijk wordt getrokken naar de Nationale Hypotheekgarantiegrens van 325.000 euro. Dat geeft de gemeente extra mogelijkheden, zowel voor de verkoop van sociale huurwoningen als voor de bouw van extra sociale koopwoningen. Dit gebeurt bij wijze van experiment op basis van de Crisis- en herstelwet. Gemeenten kunnen vanaf 23 april gebruik maken van deze hogere maximale verkoopprijs, als zij zich voor dit experiment hebben aangemeld.

Aanmelden
Nu kunnen al 95 gemeenten van de regeling gebruik maken via de Woondeals. Maar ook individuele gemeenten kunnen zich aanmelden voor het experiment. Acht gemeenten hebben dit inmiddels gedaan. Aanmelding is nog steeds mogelijk.

Omgevingswet

Het deze uitbreiding van de maximumprijs loopt het kabinet vooruit op de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2022. Daarmee wordt de maximumprijs in het hele land opgetrokken tot de geldende NHG-kostengrens. Die grens wordt jaarlijks vastgesteld. Gemeenten zijn niet verplicht om de verhoogde verkoopprijs te hanteren: de NHG-grens geldt als nationale maximumprijs, gemeenten zijn vrij om in hun lokale beleid een lagere prijs te kiezen en dit op te nemen in het bestemmingsplan. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
En het geld gaat naar grondspeculanten!! Er gaat dus 325.000 - 200.000 = € 125.000 extra naar strategisch ingenomen grondposities door handige lieden. Tegenover die handige lieden staan suffe gemeenten die er niet voor zorgen dat zij de grond zelf verwerven,
Door Ambtenaar op
200.000 euro is voor starters al een hele hobbel, en zo'n huis is na 2x doorverkopen alsnog 300.000 euro waard. Buiten bereik voor starters dus.

Als 325.000 euro een starterswoning wordt, dan staat ie na 2x doorverkopen voor 450.000 euro te koop. Als dat nog een starterswoning mag heten, dan is het een wel heel ridicuul idee.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners