Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten mogen hondenbelasting vrij besteden

Gemeenten hoeven de opbrengsten van hun hondenbelasting niet uit te geven aan hondenbeleid, maar mogen het naar eigen inzicht besteden. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

01 augustus 2013

Gemeenten hoeven de opbrengsten van hondenbelasting niet per se te besteden aan bestrijding van hondenoverlast. Dat adviseert de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

Zaak Sittard-Geleen 
Daarmee adviseert hij de uitspraak van het gerechtshof van ’s-Hertogenbosch over een zaak van een inwoonster van Sittard-Geleen die bezwaar maakte tegen een aanslag van hondenbelasting te vernietigen. Het hof oordeelde in januari dat hondenbelasting in strijd is met het gelijkheidsbeginsel in de Grondwet als de gemeente niet kan aantonen dat het geld aan hondenbeleid wordt uitgegeven, bijvoorbeeld aan het maken van uitlaatplaatsen of het opruimen van hondenpoep.

Ongelijke behandeling van ongelijke gevallen
Het college van Sittard-Geleen ging in cassatie tegen deze uitspraak en heeft nu de steun van de advocaat-generaal, het hoogste adviesorgaan van de Hoge Raad. Volgens de advocaat-generaal maakt de wet een onderscheid tussen bezitters van een hond die hondenbelasting moeten afdragen en mensen die geen hond hebben en die dus geen hondenbelasting betalen. Er is daarom geen sprake van ongelijke behandeling van gelijke gevallen maar van ongelijke behandeling van ongelijke gevallen. De rechter moet volgens de advocaat-generaal toetsen aan het evenredigheidsbeginsel, maar vindt dat er bij een aanslag van 55 euro geen sprake is van onevenredige behandeling.


Geen bestemmingsbelasting, maar algemene belasting

In de wet staat dat hondenbelasting geen bestemmingsbelasting, maar een algemene belasting is. Gemeenten zijn dus vrij in de besteding van de opbrengsten. Hondenbelasting werd in de 19de eeuw ingevoerd om met het oog op de ziekte hondsdolheid het aantal ‘onnodige’ honden in de openbare ruimte te verminderen. Vanaf 1970 is het een algemene gemeentebelasting die tot doel heeft de gemeente van inkomsten te voorzien.


VNG onderschrijft advies advocaat-generaal

De Hoge Raad is niet verplicht om het advies van de advocaat-generaal over te nemen, maar in de regel gebeurt dit wel. Het is niet bekend op welke termijn de Hoge Raad een beslissing neemt. De VNG kan zich in ieder geval goed vinden in het advies van de advocaat-generaal. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wacht de beslissing van de Hoge Raad ook met spanning af. Zij schortte de hondenbelasting tot die tijd op.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leon Scholten
Massal protesteren als we weer moeten betalen, het is gewoonweg crimineel dat wij als hondenbezitter moeten betalen en de dagjes mensen de parken blijven vervuilen met hun rotzooi. daar word niets aan gedaan en is veel schadelijker voor het milieu. Dit word elke keer weer gratis en voor niets door de gemeente opgeruimt.
edski
Ik vind hondenbelasting prima mits er voorzieningen voor honden word geregeld en een poep opruimdienst komt.

Ik zie het net als wegenbelasting ik hoef toch ook niet zelf de weg te onderhouden.

Waarom zou ik dan wel de poep van mijn hond op moeten ruimen.

Plus als de hondenbelasting word gebruikt om voorzieningen te maken en een opruimdienst op te zetten zorgt dat ook weer voor extra banen en die kunnen we op dit moment goed gebruiken.
Theo
Geen enkele belasting, bijv. wegenbelasting, wordt 100% besteed aan het feitelijke. Wat gemeenten exhter wel bijzonder kwalijk genomen moet worden is dat er wel fors wordt geheven en tegelijkertijd de voorzieningen flink achterblijven. In Beuningen Gld loopt men 8 maanden van het jaar tot de enkels op het uitlaatveld te soppen. Het aantal uitlaatvelden en prullenbakken is tevens minimaal.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De hondenbelasting is ingevoerd om het aantal honden te verminderen. Blijkbaar is de belasting te laag of zijn er teveel huishoudens die ontheffing van deze belasing krijgen. Anno 2013 telt Nederland immers gemiddeld per huishouden de meeste honden van Europa.

Wat mij betreft mag de hondenbelasting dan ook nog veel verder omhoog en wordt de vrijstellingenstelsel afgeschaft.



In vele Europese landen is de opruimplicht al jaren inggevoerd en wordt het opruimen van de poep als normaal beschouwd. De boetes bij overtreding zijn aanzienlijk. In Nederland moet je in parken en voetpaden uitkijken niet in de hondenpoep te stappen. Vrijwel geen enkele hondenbezitter ruimt de poep van zijn of haar hond op. Kinderen die voetballen op de grasvelden krijgen poep aan de schoenen en de bal of vallen in de smeurie. Ouders wiens kinderen op het grasveld spelen laten zonder blikken of blozen op hetzelfde grasveld de hond of honden uit, ook al staat er een bord dat dit niet mag. Zelfs een verbod van honden in winkelcentra wordt massaal genegeerd met als excuus dat het een kleine hond is of dat de hond niet alleen kan zijn.

Het grooste probleem van de hondenpoep ligt bij de bezitters zelf. .









Jose / ambtenaar
als ik het artikel goed heb gelezen, dan betreft het een advies van de adv.- generaal; met weinige kennis van het 'recht ', zal de HR het wel opvolgen, maar dat betekent m.i. géén vrijbrief voor de andere gemeenten; er is dan slechts één uitspraak niet over de inhoud maar over de procedure, zijn de regels goed verlopen; ik denk dat hier gekeken wordt / is naar de toepassing van de wetteelijke begrippen. Als het moet dan moet maar die hondenbelasting, maar laat het dan voor elke gemeente hetzelfde bedrag gelden.
Kritikus / Geen Hagenees
Kromspraak van die advocaat-generaal. Maar het zal wel weer geaccepteerd worden.

In juristenkringen is gezond verstand nu eenmaal ver te zoeken.
August Biels / gewezen ambtenaar
Hondenbelasting zoals toegepast in Nederland is wel degelijk strijdig met het gelijkheidsbeginsel: Bezitters van huisdieren worden in gelijke gevallen niet gelijk behandeld.



Katteneigenaren, die evenredig veel schade in de openbare ruimte aanrichten als hondenbezitters, betalen geen kattenbelasting. Zo ook bestaat er geen goudvisbelasting, geen hamsterbelasting en geen postduivenbelasting.



Maar het zal vast niet over rechtvaardigheid gaan.
Pierre
August, Recht en rechtvaardigheid zijn in Nederland totaal verschillende begrippen.
Toch wordt wel een kans voor open doel gemist om historisch gegroeide ongelijkheden in bezit van dieren op te lossen. De hondebezitter blijft dus kennelijk gewoon voor de kat zijn ... betalen, simpelweg omdat het een mooie inkomstenbron voor gemeenten is en daarnaast bijvoorbeeld katten altijd door eigenaren los worden gelaten en dus niet te tellen zijn voor de controlerende ambtenaren. Terwijl vroeger loslopende honden simpelweg mochten worden dood geslagen ( de hondenmepper). Het ging om voorkoming van hondsdolheid. Die ziekte kunnen katten net zo goed bij zich dragen. Mischien dan ook maar eens beginnen met het ruimen van loslopende katten?
Dat hondeneigenaren soms de uitwerpselen niet opruimen is feitelijk niets anders/ net zo aso dan dat een kattenbezitter de kat zijn behoefte laat doen in de tuin van de buren.
Bottomline: alles blijft zoals het was...gij zult betalen!
Scoo
Helaas is hier waar te nemen dat adviezen aan hoge rechtsorganen van het zelfde niveau zijn als het landelijk bestuur. Krijgen we nu dan toch het klepje op de neus van de 70er en 80er jaren student die meer bezig was met het uithollen van het niveau van de opleiding door vooral zo min mogelijk colleges te volgen en zoveel mogelijk netwerk op te bouwen? Rechtorde in Nederland iseen uitholling overdwars.
frans / tech. specialist
Accijns en belasting verhoging te gebruiken als ontmoediging werkt niet,zie Noorwegen alcohol houdende dranken zijn peper duur daar maar het aantal alcohol verslaafde is daar zeer hoog.

Het heffen van een hondenbelasting is niet discriminerend je word immers niet verplicht een hond te nemen,het is wel een ongelijke behandeling want mensen met katten en paarden betalen hiervoor geen belasting en deze vervuilen ook de openbare ruimte.

Ik heb nog nooit een ruiter de uitwerpselen van zijn/haar paard zien opruimen.

Wim Westland
Dit noemt men nu pervers gebruik van de Nederlandse taal. Iets recht praten wat krom is, hetgeen we nu al gewend zijn van de Nederlandse politiek.

Deze AG misbruikt de taal en zet het woord "ongelijkheid" met een zeer perverse argumentatie geheel op zijn kop.
H. Heezen / Persoonlijke titel
De advokaat generaal klets er inderdaad omheen. De enige vraag die gesteld moet worden is natuurlijk. "Wat is de rechtvaardiging van het vragen van een hogere bijdrage in de gemeentelijke lasten voor mensen die een hond hebben?".

Naar mijn mening is die rechtvaardiging er helemaal niet, het zijn immers algemene middelen voor de gemeente, en is dus ook hondenbelasting onzinnig.

Advertentie