of 59250 LinkedIn

Gemeenten moeten meer ruimte voor belastingheffing krijgen

De commissie onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan onderzocht de mogelijkheden hiertoe in opdracht van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
2 reacties

Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om zelf belastingen op te leggen. Daarvoor pleit een commissie onder leiding van voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. De commissie onderzocht de mogelijkheden hiertoe in opdracht van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en presenteert het onderzoek woensdag op het jaarcongres van die organisatie.

Eerste stap
De commissie raadt aan om in eerste instantie 4 miljard euro aan belastingen, die nu nog door het Rijk worden geheven, over te hevelen naar de gemeenten. 'Het is een verstandige eerste stap', stelt Rinnooy Kan woensdag in Het Financieele Dagblad. 'Het is een manier om de zorg bij burgers en bedrijven weg te nemen dat de belastingverschuiving ze geld gaat kosten. Maar het kan hier niet bij blijven.' Volgens hem zou het Gemeentefonds op termijn alleen nog gebruikt moeten worden om grote inkomstenverschillen tussen gemeenten te vereffenen.

Wijzigingen doorvoeren
De commissievoorzitter ziet de komende herziening van het belastingstelsel als uitgelezen kans de wijzigingen door te voeren. 'Ik ben optimistisch', zo zegt hij tegen de krant. 'Er is brede steun voor deze gedachte. Deze keer niet alleen bij lokale bestuurders, maar ook in de nationale politiek. Het kabinet heeft zich er al achter geschaard.'

Koudwatervrees

Rinnooy Kan wil de vrees wegnemen dat de vrijheid die gemeenten volgens zijn commissie moeten krijgen bij belastingheffing, tot lokale verschillen leidt. 'De angst daarvoor is koudwatervrees. Er zijn nu ook al verschillen in woon- en vestigingsklimaat. Den Haag ziet toe op een minimaal niveau waarop gemeenten hun taken uitvoeren. Maar voor de rest geldt: wie betaalt die bepaalt. Lokale politici kunnen kiezers dan echte keuzes voorleggen. Zo maakt je de gemeentepolitiek relevanter en bestrijd je democratische armoede.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kritische Burger (Kritische Burger) op
Rinnooy Kan slaat de plank mis. De gemeenten moeten meer en meer wettelijke taken uitvoeren en de inkomsten kunnen dus (beter) centraal geregeld worden met lagere heffings- en inningskosten en zonder lokale (niet uit te leggen) verschillen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is helemaal niet verstandig om het belastinggebied van 'rupsje nooit' genoeg te verruimen. Zorg eerst maar eens dat de lokale politiek verstandig met haar financiële middelen leert omgaan en haar geld niet (meer) uitgeeft aan lokale statussymbolen en/of hobbyisme.