Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten maken zich op voor extra bezuinigingen

Gemeenten maken zich op voor extra bezuinigingen, zo blijkt uit een onderzoek van de VNG. Ze kijken met name welke kerntaken ze gaan uitvoeren en welke niet meer.

12 april 2013

Eén op de drie gemeenten verwacht deze kabinetsperiode 5 tot 10 procent extra te moeten bezuinigen. Dat willen ze bereiken door kerntakendiscussies en strategische heroverwegingen.

Die noodzaak van aanvullende bezuinigingen blijkt uit onderzoek van BMC in 90 gemeenten, verspreid over heel Nederland. De afgelopen jaren is er al (voorzichtig) het mes gezet in de gemeentelijke begrotingen.

Bijna de helft van de gemeenten beperkte zich sinds het uitbreken van de economische crisis tot een bezuiniging van hooguit 5 procent van de begroting. Een derde van de gemeenten legde zich een taakstelling op van 5 tot 10 procent.

Inspanning
In hoofdzaak was het doel van de bezuinigingen het sluitend maken van de meerjarenbegroting en hier en daar het vormen van een buff er voor toekomstige tegenvallers. Volgens de respondenten is op papier in verreweg de meeste gevallen de taakstelling volledig dan wel bijna volledig gehaald.

De meeste gemeenten houden er rekening mee dat er als gevolg van de maatregelen in het regeerakkoord de komende jaren aanvullende bezuinigen nodig zijn. Ruim één op de drie gemeenten denkt de schade beperkt te kunnen houden tot maximaal 5 procent. Een bijna even groot percentage verwacht echter dat een dubbele inspanning nodig zal zijn.

Aanpak
Het BMC-onderzoek maakt duidelijk voor welke aanpak gemeenten de komende jaren gaan kiezen. Opvallend is dat slechts 5 procent van de gemeenten bij een volgend bezuinigingstraject opteert voor een financieel/technische invalshoek, gericht op efficiency, procesverbetering en de kaasschaafmethode. Bij het laatste ingezette bezuinigingstraject vormde die aanpak samen nog bijna 40 procent.

De beleidsmatige heroverweging van bestaande taken was nagenoeg even geliefd. Die populariteit neemt de komende tijd nog iets toe tot 43 procent. Volgens BMC-adviseur bedrijfsvoering Herrie Geuzendam komt dat vooral omdat gemeenteraden een sterke voorkeur blijken te hebben voor kerntakendiscussies. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen taken die wettelijk zijn voorgeschreven en taken die gemeenten in vrijheid op zich hebben genomen.
Afbeelding
Regisseur
Het traject van strategische heroriëntatie neemt overigens eveneens toe in populariteit: van 23 naar 37 procent. Strategische heroriëntatie gaat een slag verder dan de kern takendiscussie. Gemeenten kijken dan naar welke rol ze als overheid willen aannemen. Eén ervan is die bijvoorbeeld van regisseur, waarbij de gemeente zich opstelt als gelijkwaardige partner in een veld waar ieder zijn verantwoordelijkheden heeft.

Geuzendam: ‘De overheid deed en doet heel veel, is nu overvraagd. Dat wordt minder, daar helpt de crisis bij. Wat je ziet, is dat de verantwoordelijkheid op een boel terreinen vaker bij de maatschappij wordt neergelegd.’

Noodzaak
‘Het is duidelijk dat er is begonnen met de kaasschaaf en het leaner en meaner maken van de organisatie’, zegt Geuzendam. ‘Dus eerst ambtelijk de zaak op orde brengen en pas daarna kijken naar een beleidsmatige aanpak om tot bezuinigingen te komen.’ Tot bezuinigen wordt volgens hem doorgaans alleen overgegaan vanwege de financiële noodzaak. ‘Die dwingt’, zegt hij.

‘Opvallend uit het onderzoek is hoeveel er in de praktijk bij gemeenten telkens te bezuinigen valt. Ik bedoel: de vrije marge van gemeenten om eigen beleid te voeren, is naar verluidt hooguit 20 procent van de totale begroting. Al die opeenvolgende bezuinigingen kunnen dus onmogelijk alleen uit die vrije ruimte worden gehaald. Veel ligt er dus aan hoe en met hoeveel ambtenaren je het werk organiseert.’


Blinde vlek voor bedrijfsleven
Gemeenten betrekken het lokale bedrijfsleven nauwelijks bij de aanpak van de bezuinigingen. Als het om externe partijen gaat, kijken lokale overheden voornamelijk naar maatschappelijke instellingen en bewoners. Het probleem van een niet sluitende gemeentelijke begroting wordt amper gedeeld met het bedrijfsleven. Waar driekwart van de gemeenten in overleg treedt met maatschappelijke organisaties, blijken ondernemers in slechts een handjevol gemeenten als gesprekspartner te dienen.

‘Dat het bedrijfsleven niet bij bezuinigingen wordt betrokken, zegt veel over de instelling van de gemeenten: ze zien de ondernemers niet als partner’, aldus BMC-partner Herrie Geuzendam. ‘Die houding richting bedrijfsleven is een gemiste kans. Want in tijden van crisis is het toch vooral een zaak van het verdelen van de ellende. De opgave voor gemeenten is ervoor te zorgen dat bedrijven gaan meedenken. Nu is de houding van gemeenten veelal passief, terwijl er door het bedrijfsleven als partner te zien, een wereld te winnen valt. Denk onder andere aan primaire marktconsultatie, gezamenlijke pr en samen werken aan regionale sociaal-economische vraagstukken.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dr. Framoes
Zeer betreurenswaardig om te moeten constateren dat zoveel mensen ergens een (negatieve) mening over vormen zonder de feiten te kennen. Kom toch eens uit die winterslaap. De gemeenten zijn AL LANG bezig om mensen te ontslaan. Neem bijvoorbeeld de G4 gemeente waarvoor ik werkzaam ben. Daar is twee jaar geleden gesteld dat 20% van de ambtenaren (2300) moest worden weggesneden. Inmiddels zijn er al 1450 de laan uit gestuurd. DIT is de realiteit en inmiddels al twee jaar gaande, de overige 850 medewerkers dienen uiterlijk volgende jaar vertrokken te zijn. Inmiddels "kraakt" de organisatie omdat hetzelfde werk uiteraard alsnog gedaan dient te worden. En dat er dan hier mensen zielig gaan doen dat ambtenaren ook wel eens in het eigen vlees mogen snijden....zeer verbijsterend en zo onjuist. Ik denk dan echt wordt toch een wakker en los je eigen problemen op! Wacht zeker niet toch een bezuinigingsoperatie op ambtenaren jouw problemen oplost, hiervoor zul je echt zelf actie moeten ondernemen.
Zart
Er worden al ambtenaren ontslagen en hetzelfde werk wordt nu door minder ambtenaren gedaan zegt een lezer, die zich voordoet als een ambtenaar (communicatie medewerker). 2300 Ambtenaren worden ontslagen.
2300 x € 2700,- = € 6.210.000,00
Met minder ambtenaren hetzelfde werk doen
kan dus wel. Jaarlijks hebben deze ambtenaren
de gemeenschap c.q. de belastingbetaler
€ 6.210.000,00 gekost en niets opgelevert.
Ik ben hier nu uitgegaan van een minimale loon van een ambtenaar. Normaliter krijgen ze € 3500,00 of hoger per maand.
Insider / ...
Ik als overbetaalde (€ 6.000 pm), niets uitvretende (3 uur per dag uit het raam turen, 2 uur lunchen, 2 uur koffiepauzes en 1 uur kletsen) ambtenaar kijk uit naar mijn riante pensioen. Ik ben zo moe van het staren en niets doen. Ben een beetje overspannen, denk ik....

@Melkkoe en Norman, goed weekeinde vast!!
Dr. Framoes
@ Melkkoe: Een cursus begrijpend lezen zou voor u een uitkomst zijn. Hetzelfde werk dient inderdaad gedaan te worden met minder mensen, het GEVOLG hiervan is een veel langere doorlooptijd van het werk. Het is natuurlijk mogelijk om één vuilnisman al het vuil van Amsterdam te laten ophalen. Dat het huisvuil dan met veel geluk 1x per jaar wordt opgehaald, tja....dat is dan gewoon een ongelukkig bijkomstigheid. Heb je toch je besparing gehaald op je persooneelskosten toch?? Het verbaast mij dat u met uw verschrikkelijke schat aan bedrijfskundig inzicht nog steeds werkzoekend bent! Van de ambtenarenlonen schijnt u al helemaal niets te begrijpen, even googelen en u kunt de waarheid hierover zeer eenvoudig vinden. Speciaal voor u: googelen betekent dat u iets kunt opzoeken via www.google.nl
Zart
Het zijn altijd de ambtenaren geweest, die de les hebben voorgelezen aan de burgers en dat terwijl
ze zelf niet bij de les zijn. Ze weten het altijd beter
(denken ze). Arrogantie straalt er vanaf. Zeg je U tegen. Nu zijn zij aan de beurt met de massa ontslagen. Dat is een terechte actie waar ook
heel veel draagvlak voor is in de maatschappij.
Nu moet men voor de overige ambtenaren
prestatieloon gaan invoeren. Presteer je niet
om het werk van 4 ambtenaren uit te voeren,
dan mag je koffers pakken en huiswaarts keren.
Er zijn genoeg mensen, die wel bereidt zijn om
hard te werken en die hart hebben voor de
zaak. De hele dag achterover leunen,
roddelen, koffie drinken, uit het raam kijken,
saldo bijschrijvingen c.q. salaris verhogingen controleren, (extra) vakantiedagen controleren,
4x per jaar op vakantie gaan, 2 sportauto's voor de deur, bezit 2 villa's in binnen- en buitenland
(Spanje, Frankrijk, Amerika, Duitsland), stallen van spaartegoeden in Oostenrijk en Zwitserland.
Die gouden tijden zijn voorbij geachte ambtenaren.
Zijn jullie nog niet uit de narcose ? Wakker worden.
Het enige waar ze zich druk om maken is zichzelf,
dikke portemonnee, wachtgeldregelingen, stelen van gemeenschapsgeld. En dat allemaal ten koste van de zwaksten in de samenleving. Ra ra wie heb ik nu
beschreven ? Raad 1x.
Stefan Pasma / adviseur groen & publicist
ik heb al eens aan Binnenlands Bestuur advies gegeven om voortaan hier alleen niet-anonieme reacties toe te staan. Het niveau van de reacties gaat dan met sprongen voor uit :-)

En nu ga ik weer aan het werk want het kantoor sluit hier om 18 uur.
R Vermaat / ambtenaar
Kan de redactie de smadelijke aanteigingen van 'melkkoe' (die blijkbaar gisteren werk als econonoom heeft gevonden) verwijderen. Niet alleen doet dit niets voor een zinnige discussie, maar de beschuldigingen, beledigingen, en pertinente onwaarheden (over salaris, werkzaamheden, sportwagens voor de deur etc.) zijn niets anders dan een poging om boze reacties te krijgen. Iemand die overduidelijk helemaal niets weet van hoe een gemeente werkt en alleen maar flauwe grappen en gemene platitudes kan presenteren hoort niet in een serieuze discussie thuis. Internettrol - niet voeren svp.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Als ik de reactie van de heer of mevrouw Melkkoe lees, dan kan ik alleen tot de conclusie komen dat het bar slecht gesteld is met onze kwaliteit van onderwijs. Wellicht een pleidooi om een deel van de ontwikkelingshulp voor het eigen volk aan te wenden ? Verder voel ik mij door zulke basale onzin totaal niet persoonlijk aangesproken. Waarschijnlijk

zit psycho-therapie niet in zijn of haar zorgverzekering.
Kaas !
@ vadervantwee (ambtenaar) op 16 april 2013 09:23





als een reactie je niet bevalt scroll je gewoon verder.

overigens kan ik me wel inhoudelijk vinden in het commentaar, ik doe immers ook het werk van drie ambtenaren voor mij ( en ik houd nog tijd over om te reageren op BB, hahaha)
Gert Blaas / Managing Director
Gemeenten hebben het inderdaad zwaar. Het aantal taken vanuit de Rijksoverheid neemt toe en tegelijkertijd worden er mensen gedwongen ontslagen. dat betekent in de praktijk dat er meer gedaan moet worden met minder mensen. AndersDenkenAndersDoen helpt gemeenten om effectiever en efficiënter te werken, met gemiddeld 20% tijdwinst als resultaat en mensen die meer werken vanuit hun passie, talenten en competenties.
Rudy / projectleider
Dan wordt het voor gemeenten tijd om 'cultuurbeleid nieuwe stijl' toe te gaan passen en de 'kunst van het kiezen' te beheersen. Ben jij beleidsadviseur met cultuur in je pakket? Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de training 'Gemeentelijk cultuurbeleid nieuwe stijl' aan de Bestuursacademie (zie bestuursacademie.nl voor meer info)
Zart
Je kunt de meerjarenbegroting sluitend maken door de ambtenaren van de gemeente Veendam, maar ook de wethouders en de burgemeester te korten op het salaris. Iedereen moet inleveren. Vooral zwakkeren in de gemeenschap. Waarom worden zij dan vrijgestelt ? Bij de gemeente Veendam werken teveel ambtenaren. Die kosten alleen maar belastinggelden, die door de gemeenschap opgebracht moet worden. Minder bureaucratie, meer daadkracht. De ambtenaren drinken gedurende gehele dag koffie en zijn alleen maar bezig met leuteren. Ze hangen de hele dag achterover. Vervolgens klagen ze over overspannenheid en staken ze voor meer loon.
Anoniem / directeur
Wat een onzinnig reactie is er geplaatst
Zo bekrompen
ruurd van Eck / advocaat
Of de reactie 01 echt zo bekrompen is valt nog te bezien. Als wordt bedacht dat de bouw stil ligt, door wetswijzigingen het aantal milieu- en bouwvergunningen afneemt is het vreemd dat er geen ontslagen vallen binnen de gemeentelijke organisaties. Daar komt nog bij dat lokale overheden ook taken afstoten.
"We" moeten bezuinigen betekent voor gemeenten nog steeds dat "ze" moeten bezuinigen: de bibliotheek, de muziekschool en de voetbalvereniging. Vaak wordt toch nog steeds dat nieuwe gemeentehuis gebouwd waar een bovengemiddelde leegstand aan kantoorruimte is.
Leiders verdienen respect door zelf voorop te lopen.
Zart

'(Oud)-wethouders krijgen teveel geld'

Het college van B en W in Hoogezand-Sappemeer geeft teveel geld uit aan de salarissen van wethouders. Ook besteedt ze teveel aan de wachtgeldregeling voor oud-wethouders. Dat schrijft de partij Roodgewoon in de gemeenteraad aan het college.

Voor werkloze oud-wethouders stelde de gemeente een onkostenpost van ruim twee ton beschikbaar. Een deel van dit geld gebruikte het college eerder om de salarissen van drie wethouders te verhogen.

Fractievoorzitter Balt Lenders van Roodgewoon vindt dat niet passen in deze tijd van economische crisis. Hij wil onder andere dat het college een overzicht maakt van de precieze besteding van het wachtgeld van 207.000 euro.

Na het lezen van deze artikel verzoek ik u vriendelijk om kritisch na te denken. Niet altijd naar de burgers wijzen in een economische recessie, maar zelf ook de verantwoordelijkheid nemen.
Norman Waalre
Vernieuwende voorstellen voor bezuinigingen en meer doelmatigheid

Vervang individuele voorlichting aan burgers deels door voorlichting via webfora en overtuigende webvideo’s. Gebruik daarbij ook veel aantrekkelijke buitenlandse internetvideo's en laat die gratis vertalen door taalstudenten. Schakel reclame-experts, artiesten en onderwijskundigen in bij het maken van die video’s.



Vervang buitenlandse reizen van beleidsmakers zoveel mogelijk door overleg via internetvideo’s, videoconferenties, webfora, enz.



Vervang klassikaal onderwijs deels door onderwijs via webfora en aantrekkelijke internetvideo’s. En voer het systeem in van ”flipped classroom”: http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-clas …



Ook GGZ, jeugdzorg, maatschappelijk werk en opbouwwerk moeten veel meer gaan voorlichten via kostenbesparende internettoepassingen. Doe dat zowel intern als extern met cliënten en preventief met overige burgers.



Vervang mondeling overleg en debat bij de overheid zoveel mogelijk door communicatie via webfora en vergadersoftware via internet. Een webforum kan daarbij deels besloten zijn voor lezen en schrijven via wachtwoorden. Dat systeem van digitaal overleg vermindert reiskosten en stimuleert meer diepgaand overleg en betere argumentatie. Ook kunnen politici dan meer worden geselecteerd op wetenschappelijke kennis, in plaats van op humor en presentatievaardigheden zoals nu. Dat zal leiden tot beter beleid dan nu.



Overheidsdiensten en gemeenten moeten veel meer gaan samenwerken en kennis delen, ook internationaal. Nu proberen teveel instanties zelf het wiel uit te vinden op allerlei gebieden, zoals ICT en inkoop. Dat geldt bijvoorbeeld voor de brandweer en voor het kiezen van een nieuw politiepistool. Kies liever een politiepistool in EU-verband. Dat geeft meer deskundigheid en meer kwantumkorting.



Vervang de Nederlandse taal door Engels in EU-verband. Daardoor kan er veel beter kennis en onderwijsvideo’s worden uitgewisseld met andere landen. En de Engelse taal geeft Nederland een betere positie in de concurrentie met China, India enzovoort. En dan hoeven we geen onderwijs meer te geven in Nederlands, Duits, Frans, Spaans, enzovoort. Leer asielzoekers dan alleen Engels.



Stop zinloze overheidsuitgaven, zoals onnodig dure meubels architectuur, marmer enzovoort. Stop het bouwen van overheidsgebouwen en benut bestaande leegstaande kantoorgebouwen.



Overheid kan veel geld verdienen door in leegstaande kantoorgebouwen ook zelf wiet te verbouwen en bordelen te exploiteren. Beide moeten zorgvuldig worden bewaakt en gecontroleerd door militairen en politieagenten.



Stop subsidie aan voetbalclubs en voetbalstadions, want het zijn broedplaatsen van geestelijk en lichamelijk geweld.



Stop kunstsubsidies en kunstonderwijs, want het nut daarvan is nooit wetenschappelijk aangetoond. En kunst consumeren maakt mensen volgens mij soms arroganter. Bovendien kun je al genoeg kunst bekijken op internet. Kunst is een misleidende religie die draait om geld, status, indruk maken, modetrends, vriendjespolitiek en politieke lobby. Kunst vergroot de kloof tussen arm en rijk.



Verdubbel boetes verder bij elke herhaling, bijvoorbeeld voor verkeersagressie en verkeersovertredingen. Betaal de toezichthouders uit die boetes. Maak boetes inkomensafhankelijk.



Vervang een deel van de huidige ambtenaren en politici door ICT-ers, want de Nederlandse overheid heeft véél te weinig kennis van ICT! Dat kost jaarlijks miljarden aan mislukte ICT-projecten. Geef de blijvende ambtenaren en politici intensief en blijvend cursussen in ICT via kostenbesparende webfora en internetvideo’s.



Faciliteer burgerparticipatie. Betrek burgers veel meer bij overheidstaken. De overheid moet leren om deskundig te delegeren aan burgers via overtuigende voorlichting. Leer burgers via internetvideo’s om zélf kleine leerzame clubs op te richten in eigen woonhuis en in parken en cafés. Dat is goedkoper dan gesubsidieerde verenigingen en buurthuizen. Bijvoorbeeld praatgroepjes over kinderopvoeding, eetproblemen of verslavingen.



Maak veel meer reclame dan nu voor vrijwillige politie en voor onbetaalde burgerwachten per fiets of auto.



Laat bij die burgerwachten ook militairen meedoen met pistool en militaire Landrovers. Laat daarbij ook onbetaald jongeren meerijden in het kader van een verplichte sociale stage. Laat jongeren daarbij kiezen uit verschillende taken, zoals zorg, plantsoenonderhoud enzovoort.



Vervang vijf procent van het personeel van politie, brandweer en ambulancediensten door militairen. Zet daarbij vier keer zoveel militairen in, als er werknemers worden weggehaald.



Militairen kosten weinig extra, want worden toch al betaald door Defensie. Geef hen aanvullende opleiding voor die civiele taken via kostenbesparende video’s.



Die civiele ervaring kan die militairen van pas komen bij latere militaire en humanitaire missies. Vervang civiele ambulances deels door militaire ambulances met militairen met medische opleiding.



Laat militairen ook stadskantoren bewaken en politici, politiebureaus, ziekenhuizen, treinstations, waterzuiveringsinstallaties, kerncentrales, enzovoort.



Stem SP.
Norman Waalre
Staatsbordelen

In mijn vorige reactie bij dit artikel noem ik staatsbordelen als suggestie. Het doel daarvan is vooral het tegengaan van de veel voorkomende gedwongen prostitutie in Nederland. Daarbij worden veel meisjes en hun familie in het buitenland ernstig bedreigd en mishandeld door pooiers.



Voor zo'n extreem ernstig probleem mag wel een creatieve oplossing worden uitgeprobeerd, vind ik. Dat kan via een kleinschalig wetenschappelijk proefproject met zo'n 'staatsbordeel'. Zie daarover ook mijn uitgebreide reactie onder het artikel via onderstaande weblink:



https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …
Advertentie