of 60715 LinkedIn

Gemeenten lenen miljarden van provincies

Provincies lenen in toenemende mate geld uit aan gemeenten. De teller staat inmiddels op 2,9 miljard euro. Dat is een miljard euro meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS.

Provincies lenen in toenemende mate geld uit aan gemeenten. De teller staat inmiddels op 2,9 miljard euro.

Dat is een miljard euro meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS.

 

Verlaging overheidsschuld

De decentrale overheden zijn elkaar onderling meer geld gaan lenen sinds ze eind 2013 door het kabinet verplicht werden hun overtollige middelen bij het ministerie van Financiën dan wel bij elkaar te stallen. Het kabinet nam de maatregel van het schatkistbankieren om daarmee de totale overheidsschuld te verlagen. Schulden tussen overheden tellen onderling namelijk niet mee voor die overheidsschuld.

Door meer van elkaar en minder op de financiële markt te lenen hebben decentrale overheden en het rijk de overheidsschuld weten te verlagen. De totale schuld van de overheid bedroeg eind juni bijna 450 miljard euro. De overheidsschuld is aan het eind van het tweede kwartaal van 2015 uitgekomen op 67,1 procent van het bbp. Dit is de laagste schuldquote sinds twee jaar. Was alles buiten de overheid geleend, dan zou de schuld 68,8 procent van het bbp bedragen.

 

Financiële markt

Voor de verplichting van het schatkistbankieren konden decentrale overheden hun overtollige middelen ook al bij het ministerie stallen, maar gebeurde dat veel minder. Halverwege 2015 hadden decentrale overheden voor 8,7 miljard euro in de schatkist gestald. Daarvan is bijna twee derde afkomstig van de provincies – 5,2 miljard euro. Gemeenten hebben bij het rijk 1,6 miljard euro staan, waterschappen iets meer dan 100 miljoen euro en gemeenschappelijke regelingen 1,7 miljard euro.

Naast een schuldverlagend effect voor de overheid als geheel levert schatkistbankieren een lager kredietrisico voor de lagere overheden op. Omgekeerd hoeft het ministerie van Financiën minder beroep te doen op de financiële markt om uitgaven mee te financieren.

 

Vastgezet tegoed

Bij de introductie van het schatkistbankieren ging het kabinet uit van een schuldverlagend effect dat op termijn oploopt tot 19 miljard euro. Omdat bestaande langlopende leningen en vastgezette tegoeden buiten de overheid niet hoeven te worden opengebroken, duurt het enige jaren voordat dat effect volledig is bereikt.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hendrik op
Waarom grijpt de minister niet in?
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Lenen kost geld
Door henk op
De verkoop van Nuon en Essent in 2009 leverde de provincies ruim 13 miljard euro op. !!!! De opbrengst van Nuon is immers de uitkomst van 100 jaar winst op de energievoorziening van de Gelderlanders. Zij hebben teveel betaald. En dan hebben we het nog niet eens over LIANDER met de topsalarissen.
Door doeterniettoe (-) op
Bizar dat met deze boekhoudkundige truc de Rijksoverheid mooi weer kan spelen. Hier komt bij dat andere overheden blijkbaar onderling gaan lenen en niet hun spaartegoed bij het Rijk aanspreken (zat daar niet een boete op?) waardoor het Rijk de facto dat geld ter beschikking heeft.
Door SH op
@Freek: hoe zit dat met die stijging van de opcenten? Welke provincies verhogen de opcenten met welk percentage?
Door Freek op
@JK: De opbrengst aan provinciale opcenten is van ruim 1 miljard in 2004 opgelopen tot bijna 1,6 miljard in 2014. In 11 jaar tijd kwam zo ruim 14 miljard euro binnen. Dat is toch echt geld van de burgers. Ook zonder de energieverkoop-euro's zouden de provincies dik in de plus zitten. Ondanks die riante reserves gaan de provincies de opcenten volgend jaar opnieuw verhogen.
Door JK op
De rijke provincies hebben goed gebruik gemaakt van de verkoop van hun nutsbedrijven Freek. Welke diefstal van burgers zie jij daarin? Of ben je gewoon populistisch aan het roepen?
Door Freek op
Ruim 5 miljard hebben de provincies opgepot.
Belachelijk. Allemaal gejat gemeenschapsgeld.
Geef eens gauw terug aan de burgers !
Door henk op
Potverdrie. Nu gaan de provincies ook bankier spelen met mijn geld. Er is teveel in kas bij de provincies. Verlaag de opcenten op de wegenbelasting en geef het teveel (nuon verkoop) terug aan de inwoners!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners