of 59190 LinkedIn

Gemeenten krijgen geld om gasloos te raken

De eerste wijken in Nederland gaan al heel snel van het gas af. Gemeenten kunnen aan de slag nu het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week een subsidie van in totaal 85 miljoen euro heeft verdeeld over ongeveer twintig aardgasloze projecten.
1 reactie

De eerste wijken in Nederland gaan al snel van het gas af. Gemeenten kunnen aan de slag nu het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week een subsidie van in totaal 85 miljoen euro heeft verdeeld over ongeveer twintig aardgasloze projecten.

Helemaal aardgasvrij

De dorpen Garyp in Friesland en Nieuwolda en Wagenborgen in Groningen worden zelfs helemaal aardgasvrij. Het ministerie wil de kennis over het aardgasvrij maken van bebouwing stimuleren. In totaal 75 gemeenten vroegen subsidie aan voor proefprojecten. Daarvan zijn er zo'n twintig gehonoreerd.

 

Ook bestaande bouw

Het gaat niet alleen om nieuwbouwwoningen. In Hengelo (O.) verdwijnt het aardgas uit een woonwijk van honderd jaar oud. Deze wijk was destijds ook de eerste in Hengelo die aardgas kreeg. Nijmegen wil een winkelcentrum aardgasvrij maken. In Zoetermeer ligt een plan voor aardgasvrije hoogbouw. 

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezoekt maandag in Assen een appartementencomplex, waaruit nog dit jaar de aardgasleiding verdwijnt. Ze maakt daar bekend hoeveel geld elk project precies krijgt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Waar komt al dat geld ineens vandaan? Worden nieuwe investeringen tegenwoordig ook al niet meer in het parlement besproken? Of worden die tegenwoordig soms verstopt n normale begrotingsposten?