Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten krijgen drie miljard minder

Gemeenten krijgen vanaf 2011 mogelijk drie miljard euro minder van het Rijk. De algemene uitkering daalt dan met zo’n 20 procent.

02 oktober 2009

Vier procent
Eerst werd uitgegaan van een lichte krimp van het gemeentefonds met maximaal een half procent. Directeur Gert Jan Buitendijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het nu op een krimp van vier procent, als het kabinet vanaf 2011 voluit inzet op een bezuiniging van 35 miljard euro.

Ombuigen
Die neerwaartse bijstelling is een gevolg van de forse heroverwegingen van het kabinet in combinatie met de toekomstige Wet tekortreductie Rijk en medeoverheden. Die wet verplicht overheden jaarlijks 0,5 procent van het bruto binnenlands product om te buigen.

Urgentie

Omdat het financiële beeld negatief zal uitpakken, roept Buitendijk ambtenaren op de urgentie van bezuinigen te benadrukken. Partijen kunnen er in hun verkiezingsprogramma’s voor de raadsverkiezingen dan op inspelen.

Lees hier het hele artikel Drie miljard euro minder voor gemeenten uit Binnenlands Bestuur nr. 40, 2 oktober 2009.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een fries / voormalig Swifterbant
Wel meer taken krijgen, maar met minder geld. Zo bezuinigt dit landelijk bestuur dus! Provincies worden wel ontzien? Die komen vaker in Den Haag zeker...
Tijd voor verkiezingen...!!!
Ria Barendregt / kaderlid cnv
Alsde VNG dit maar geen aanleiding ziet om haar ambtenaren bij de lopende CAO onderhandelingen financieel af te knijpen.
Kritikus / Geen Hagenees
Het rijk moet dan ook opleggen dat de gemeenten de lasten voor burgers en bedrijven niet bovenmatig gaan verhogen.
bw / ambtenaar
Niemand word ontzien, helaas (Rijk, Provincie en Gemeente). Meer werk, minder middelen en minder mensen. Maar de kwaliteit moet beter worden. Jaja, de regering geloofd in sprookjes. Inderdaad tijd voor verkiezingen. Bankpersoneel en apothekers klagen maar ik heb beiden nog niet een rijtjeshuis zien wonen...
Luc / adviseur
waarom beginnen we nu niet met bezuinigen. Nu rekken wij de crisis alleen maar op. De pijn neem je nu,maar ja dat is een politieke dood voor de gevestigde orde.
Auke Witteveen / adviseur
Helaas besteedt dit artikel geen aandacht aan de financiering van de gemeenten voor de komende drie jaar. Het Rijk heeft vanwege de bijzondere situatie de koppeling tussen de gemeenten en de Rijks financiën voor drie jaar opgeschort waardoor gemeenten enorm gestimuleerd worden om tijdig maatregelen te nemen. Gemeenten hebben een directie invloed op de MKB sector. Bezuinigingen leiden tot een avenrechts effect. Anticylisch denken is een absolute vereiste voor herstel van de economie. Gebruik de middelen om met gezond verstand de organisatie in drie jaar klaar te maken voor de toekomst. Realiseer daarbij dat financiën een resultante zijn van het gevoerde beleid!

Hopenlijk heeft de politiek het lef om ook te kijken naar de verscheidenheid van bestuurlijke organisaties. De functies van provincies en waterschappen dienen absoluut onder de loep te worden genomen als het gaat om efficiënt en effectief bestuur!
Gertjan van Wijk / oud burgemeester
Gemeentes zouden net als een huishouden moeten beginnen om de ambities bij te stellen. Niet de leefbaarheid van de stad of dorp (onderhoud) en de zorg.
De gemeenten in mijn regio hebben leuke/goede plannen van miljoenen op de plank liggen. Mijn advies (helaas): laat ze daar liggen tot betere tijden.
In de stad waar ik nu woon wordt bv de 500e sterfdag van Jeroen Bosch georganiseerd, een miljoenen project.
Advertentie