Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten kennen effect subsidies niet

Gemeenten weten niet of verstrekte subsidies effect hebben. Dat blijkt uit een vergelijking van 30 onderzoeken naar subsidiebeleid.

30 augustus 2011
Gemeenten weten nog steeds niet of verstrekte subsidies effect hebben. Dat blijkt uit een vergelijking van 30 onderzoeken naar subsidiebeleid, uitgevoerd door bureau Necker van Naem.

Meetbare afspraken
Twee derde van de onderzochte gemeenten heeft moeite met het maken van concrete en meetbare afspraken met de gesubsidieerde instellingen of maakt ze überhaupt niet. En bijna 9 op de 10 gemeenten stuurt niet bij nadat ze van de muziekschool of peuterspeelzaal de verantwoordingsinformatie hebben gekregen, zo blijkt uit het onderzoek.

Onduidelijk
Ook vorig jaar onderzocht Necker van Naem het gemeentelijk susbsidiebeleid. ‘Helaas kunnen we nog geen algehele verbetering zien op de onderzochte punten’, zegt Geeske Wildeman. Zo zijn de doelen van het gemeentelijk susbidiebeleid nog altijd niet duidelijk, specifiek en meetbaar opgesteld. Dat geldt ook voor de afspraken tussen de gesubsidieerde instellingen en de gemeente. Er is lang niet altijd sprake van verantwoording van de instellingen achteraf. En wanneer dat wel gebeurt, dan gebruikt de gemeente die verantwoording vaak niet om bij te sturen.

Knelpunten
Wildeman: ‘Nog steeds is bijna ieder knelpunt in meer dan de helft van de onderzochte gemeenten aanwezig. Alleen het stellen van duidelijke doelen is iets verbeterd in de afgelopen anderhalf jaar; van 77 naar 63 procent.’ De overige vier punten schommelen elk rondom dezelfde percentages, tussen 47 en 87 procent.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dingemans / ambtenaar
"Alleen het stellen van duidelijke doelen is iets verbeterd in de afgelopen anderhalf jaar; van 77 naar 63 procent"
Naar mijn idee is dit een afname....
Sophie Bruins / onderzoeker Necker
Het is een afname van het voorkomen van het knelpunt. 'Slechts' 63% van de onderzochte gemeenten heeft nog moeite met het stellen van heldere doelen. Dat was eerder 77%.
gerrie
Subsidie is net zoals in je broek plassen. Het is even lekker warm, maar dan wordt het erg koud.
Piet / directeur
Elke politicus wil graag (her)kozen worden. Hij geeft dus liever weg ( subsidie)g dan dat hij zuinig is en efficient. Denk ook nog even aan stadion en grondtransacties, zijnde verkapte subsudies aan voetbalclubs, etc,etc. Denk ook nog aan de inkomenspolitiek die naast de landelijke inkomens politiek wordt bedreven. Kortom ongecoordineerde inkomens politiek. Moeten de werknemers uit buitenland halen omdat Nederlanders veel werk niet meer willen doen.

Wij leven ver boven onze stand hebben kommentaar op Griekenland,maar zijn zelf ook een Griekenland in wording!
Ik heb gemiddeld ca 60 a 65 % belasting betaald.Blijft over ca 40 %.Maar bij mijn dood moet ik nog eens 50 % betalen. Blijft over ca 20 %. Staat niemand bij stil, bijna niemand weet het. Echter als de politicus maar Sint Nicolaas kan spelen!
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Wat is er nou zo erg aan om na je dood nog 20% over te houden? Piet kan overigens niet zo goed rekenen. Daanraast gooit hij inkomen en bezit op een hoop.. Daarnaast heeft het niet met het verhaal te maken. Piet is gewoon een oude mopperdoos
Piet / directeur
Beste Werkendam.Inderdaad over mijn inkomen betaalde ik gemiddeled ca 65 %. Wat ik overhoud is vermogen en dat wordt in box 3 nu ook tegen 60 %, i.p.v.tegen 30 % belast.Immers het rendement is niet de fictieve 4 %, maar feitelijk 2 %. Dus blijft ca 35 a 40 % vermogen over, wat na mijn dood weer belast tegen 50 %.Kortom hr Werkendam mijn rekenen gaat mij nog prima af.

Maar inderdaad zo gaat het in Ned. Je mag betalen en vervolgens wordt je door de hand ophouders weg gezet als mopperkont en slechte rekenenaar. Tja onder het motto van legitieme diefstal/democratie mag je die betalende minderheid plukken tot er een kale kip overblijft. En wat daar tegen is beste Werkendam.Nou voor mij is illegale diefstal het zelfde als legaal prifiteren. Zo gaat een land op den duur naar de bliksen, idem Griekenland. Want zodra de kip kaal,is het plukken gedaan!
Gerrit / waarnemer te velde
@ Piet De Consultant.
Nee Piet, het rekenen gaat je nog steeds niet goed af. Het cijferen wel.
Als je 65% inkomstenbelasting betaalt (hoe dat kan weet niemand, in de hoogste schijf is het tarief 52%) , dan blijft er 35% over. Om van te leven. Die 35% gaan dus niet naar de spaarpot die belast wordt in box-3. Daar geldt overigens ook een vrijstellingsbedrag, dus Piet betaalt geen 60% van dat vermogen maar slechts 30% van het fictieve rendement van 4%, dus 1,2% van dat vermogen. Er blijft dus niet 35 a 40% over, maar 98,8% en daar komt de gebeurde rente nog bij.
Behalve dat het raadselachtig is waar Piet eigenlijk van leeft (hij verwart inkomen met vermogen), is het ook raadselachtig aan wie Piet na zijn verscheiden zijn vermogen nalaat. Ook hier zijn, afhankelijk van de graad van verwantschap vrijstellingen. Moet er daarna nog 50% van het bruto nagelaten vermogen aan erfbelasting worden betaald worden? En trouwens Piet, wat kan het je schelen? Na je dood heb je immers helemaal niets.
Ben het eens met @Werkendam: deze borrelblufferij heeft niks met het onderwerp te maken.
Piet / directeur
Beste gerard,toch zit je fout. Ik heb jaren en jaren 70 % betaald. De laatste jaren slechts ca 55 % ( divid bel + I.B.=iets meer dan 52 %,ofwel ca 55 %). Zo kom ik gemiddeld aan ca 65 % Gerard. En dit wordt met een beetje vrijstelling in box 3 belast. Op dit moment is de rente lager dan de belasting.Het formele tarief is dan 30 % van 4 % fictieve rente.Maar de rente is slechts 2 %,derhalve is het tarief geen 30 % meer,maar 60 %. Kortom van mijn inkomen blijft ca 35 a 40 % % over, wat dan vermogen wordt. En dat vermogen wordt bij mij (kleine groepering zonder kinderen) belast tegen 50 % (tot voor kort zelfs 67 %). Als de overblijvende 35 a 40 % bij mijn dood wordt belast tegen 50 % blijft er 17 a 20 % over.Beste Gerard, jij noemt dit borrelblufferij. Ik noem het dat handophouders hiermee zelf bewijzen dat ze niet kunnen rekenen. En handophouders en politicie willen maar wat graag profiteren van die borrelblufferij. Ik neem overigens nu nog een borreltje.
Gerard / waarnemer te velde
@ Piet
Proost!
Weet je wát je er nog bij had kunnen verzinnen? Dat je over wat er over gebleven is ook nog BTW moet betalen, en accijnzen, en BTW over de accijzen!
En kijk nog maar eens goed naar je spaarbankboekje, je zult zien dat er niet elk jaar meer dan de helft naar de fiscus moet.
Groet, en nog vele jaren!
Advertentie