of 59345 LinkedIn

Gemeenten draaien op voor hogere vergoeding raadsleden

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verhogen van vergoedingen voor raadsleden in gemeenten tot 24.000 inwoners. Gemeenten draaien wel zelf op voor de extra kosten: die moeten uit het gemeentefonds worden betaald.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verhogen van vergoedingen voor raadsleden in gemeenten tot 24.000 inwoners. Gemeenten draaien wel zelf op voor de extra kosten: die moeten uit het gemeentefonds worden betaald.

Begin oktober vergaderde de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor 2018, waarbij minister Ollongren een motie aan de broek kreeg die haar verplichtte de vergoeding voor raadsleden van kleine gemeenten te verhogen. Met de toezegging van de D66-bewindsvrouw dat ze opnieuw het gesprek over de hogere vergoeding zou aangaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten namen de indieners van de motie geen genoegen.

 

Zonder resultaat

De motie werd ingediend door ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf en mede ondertekend door Harry van der Molen (CDA), Jan Middendorp (VVD), Monica den Boer (D66), Roelof Bisschop (SGP) en Nevin Özütok (GroenLinks). Dat deden ze omdat er naar hun zin al te lang wordt gesproken over de verhoging, zonder dat dat tot resultaat leidt. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden had de Kamerleden van de commissie Binnenlandse Zaken voorafgaand aan het debat per brief laten weten ontevreden te zijn over de duur en onzekerheid van de onderhandelingen.

Bijna een jaar lang wordt er tussen de koepelorganisatie en de minister al onderhandeld over de verhoging. De minister vindt dat gemeenten de structurele verhoging voor eigen rekening moeten nemen. Volgens Ollongren is daar in het gemeentefonds voldoende ruimte voor aanwezig. Naar verluidt vindt de VNG dat de structurele rekening door Binnenlandse Zaken moet worden gedragen.

 

Structurele verhoging

Over de motie werd dinsdag gestemd. De motie verzoekt de regering om in overleg te treden met de VNG voor een structurele verhoging van de vergoeding voor raadsleden in gemeenten tot 24.000 inwoners en de dekking daarvoor binnen het gemeentefonds te zoeken. De maandelijkse vergoeding voor raadsleden in gemeenten tot 24.000 inwoners is nu nog 250 tot 671 euro afhankelijk van de grootte van de gemeenten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het zal mij benieuwen of de (kleinere) gemeenten en het VNG nu nog even enthousiast zijn over de door hun gewenste verhoging voor de raadsleden in de kleinere gemeenten.
Door p op
Soms vraag je je af of het niet efficiënter kan, het is altijd dezelfde stoelendans wie het moet gaan betalen uit welk potje...

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners